PITA | 26/03/2018  RuralCat

Guanyadors i finalistes del premi PITA

Pau Frigola Coll d’Agroalimentària Mas Saulot, Quiònia Pujol Sabaté i Albert Sala Martínez de Sala Graupera i Fills han estat els guanyadors de la XVI edició del Premi a la Innovació Tecnològica Agroalimentària (PITA). Mas la Coromina 2010, Boadas1880 i Albert Vilardell Bartino han estat els finalistes.

Detall del cartell de la darrera edició del premis PITA. Font: DARP

Detall del cartell de la darrera edició del premis PITA. Font: DARP

Ja s’ha fet pública, al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya, la Resolució per la qual es fa pública la concessió del Premi a la Innovació Tecnològica Agroalimentària (PITA) del DARP , en la convocatòria corresponent a l’any 2017.

Els premis  PITA volen distingir a les empreses agràries i les agroindústries que hagin incorporat innovacions que representin un nou producte, procés o gestió per a l'empresa, orientades a millorar la competitivitat i la sostenibilitat de les empreses.

Enguany s’han presentat 27 candidatures que han estat valorades per un jurat presidit pel director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries i constituït per representants de la Universitat Autònoma de Barcelona, de la Universitat de Lleida, de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries i del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP).

Finalment, les candidatures premiades en l’edició 2017 dels premis PITA han estat:

  • En la modalitat a l’empresa agrària: Pau Frigola Coll d’Agroalimentària Mas Saulot, SL (MOOMA) - Gualta (Baix Empordà),  per la implantació, en una explotació agrària d’un nou model de negoci basat en donar un valor afegit a les pomes de segones categories mitjançant la transformació a productes elaborats innovadors en concepte forma i qualitat, implantant un model integrador a la zona rural que fomenta l’economia local, col·laborativa, circular i sostenible. 
  • En la modalitat a l’agroindústria: Quiònia Pujol Sabaté - Almacelles (Segrià), per la creació d’una indústria agroalimentària cervesera, des de la producció i recol·lecció de matèries primeres com són l’ordi, blat o llúpol de diferents varietats, en producció ecològica, i llevat, passant pels processos de malteria i pel·letització del llúpol, fins a l’elaboració de diverses varietats de cervesa artesana de qualitat i una d’elles sense gluten. 
  • En la modalitat  al/ a la jove/a emprenedor/a innovador/a: Albert Sala Martínez de Sala Graupera i Fills - Sant Andreu de Llavaneres (Maresme), per la creació d’un jardí de demostració en el propi viver on els professionals del paisatge poden veure les diferents especies botàniques, colors i formes a utilitzar en el marc d’una jardineria sostenible.

Els tres premis estan dotats amb la quantitat de 6.000 € cadascun.

També en la resolució s’han nominat les candidatures finalistes en les tres modalitats següents:

  • En la modalitat a l’empresa agrària: Mas la Coromina 2010 SL - La Vall d'en Bas (Garrotxa), per la implementació en l’explotació lletera d’un projecte de diversificació que permet visitar la granja, convertida en un espai pedagògic orientat a col·legis i famílies i on es divulguen i mostren les bones pràctiques ramaderes i es posa en valor el producte i la feina a pagès.
  • En la modalitat a l’agroindústria: BOADAS 1880 SA - Girona (Gironès), per la implementació, en una empresa de xarcuteria amb 137 anys d’història, d’innovacions en els diferents processos d’elaboració (instal·lacions, maquinària, controls o vida útil)  per  tal d’obtenir, amb noves formulacions i mantenint la seguretat alimentaria, uns productes saludables amb característiques sensorials com els convencionals.
  • En la modalitat al/a la jove/a emprenedor/a innovador/a: Albert Vilardell Bartino - Girona (Gironès), per la introducció del cultiu i producció de flor de llúpol, amb una gestió acurada i respectuosa amb el patrimoni natural,  propagant  i seleccionant noves varietats.

Les tres nominacions de finalista estan dotades amb la quantitat de 2.000 € cadascuna.

Properament el DARP publicarà  la convocatòria dels Premis PITA corresponent a l’any 2018.

Si voleu saber més sobre aquest guardó, a l’apartat dels Premis PITA trobareu tota la informació disponible.

Aquí teniu un vídeo explicatiu dels primers 15 anys de trajectòria del premi:

 

 

 

 

El més llegit

Jornades tècniques del 15 al 21 d’octubre

La Cooperativa agrària Plana de Vic ha desenvolupat un concentrador de purins en dues fases per millorar l’eficiència en la gestió de les dejeccions

S’obren les inscripcions a 11 cursos de formació a distància