L’Escola Agrària d’Alfarràs participarà en el projecte “Aigua, fil i préssecs”

ESCOLES AGRÀRIES | 12/07/2018  Ruralcat

L’Escola Agrària d’Alfarràs participarà en el projecte “Aigua, fil i préssecs”

El projecte, engegat per l’Ajuntament del municipi, vol donar a conèixer el patrimoni cultural i natural de la localitat a alumnes de primària i secundària. L’Escola Agrària participarà en l’activitat “D.O. de Pinyana: del sòl a taula”, amb una visita guiada al centre i tallers d’anàlisi de la fruita i cromatografies de sòls.

Imatge d’arxiu d’un grup d’escolars durant una visita a l’EA d’Alfarràs. (Font: EA d’Alfarràs)

Imatge d’arxiu d’un grup d’escolars durant una visita a l’EA d’Alfarràs. (Font: EA d’Alfarràs)

El curs vinent l’Escola Agrària d’Alfarràs rebrà a alumnes de primària i secundària, en el marc del projecte “Aigua, Fil i Préssecs”, engegat per l’Ajuntament d’Alfarràs per donar a conèixer el patrimoni del poble a través de visites educatives a centres de primària i secundària del municipi. 

El projecte està organitzat en dues parts: en primer lloc, mitjançant una activitat de descoberta de les característiques de l’orografia que condicionen el poble: el paisatge, el relleu, el riu, així com la història que l’acompanya. En segon lloc, a l’Escola Agrària d’Alfarràs es realitzarà l'activitat "DO Pinyana: del sól a la taula", focalitzada en el préssec de Pinyana, fruita emblemàtica de la zona, protegida amb una Denominació d’Origen i molt ben valorada per les seves característiques organolèptiques. 

L’Escola hi participarà adaptant ensenyaments que es realitzen en el centre per a les etapes educatives de primària i secundària. La visita començarà amb un recorregut per les seves instal·lacions i laboratoris, amb explicacions bàsiques del cicle biològic dels arbres de fruita dolça en regadiu. Posteriorment, es farà un taller d’anàlisis de fruita (indicadors de maduresa com color, calibre, aroma, fermesa del fruit, sucres i midons) i un taller de cromatografia de sòls (imatges de matèria orgànica, minerals i microorganismes) per valorar la seva fertilitat física, química i biològica. A més, l’Escola  oferirà espais d’esbarjo i ús de menjador escolar, amb reserva prèvia.

D’aquesta manera L’EA d’Alfarràs assoleix un doble objectiu. Per una banda, vincular-se més amb les activitats locals i, per l’altra, donar-se a conèixer a les escoles del municipi.

 

Tota l'actualitat relacionada amb agricultura, ramaderia, pesca, alimentació i medi natural


TRANSFERÈNCIA TECNOLÒGICA | 18/07/2018 

Jornades tècniques del 23 al 29 de juliol

RuralCat et proporciona la llista de les activitats del Pla Anual de Transferència Tecnològica programades per la propera setmana.


PROJECTES EUROPEUS | 17/07/2018 

L'EA de Manresa i l'IRTA participen en el programa europeu Organic Plus

Una quarantena d’experts, entre ells representants de l’Escola Agrària de Manresa, s’han trobat a la ciutat italiana de Pàdua per posar en marxa el projecte europeu Organic Plus, que té per objectiu cercar alternatives als recursos més controvertits de la producció ecològica.


REG | 17/07/2018 

El projecte PECT "Girona, Regió Sensible a l’Aigua” aposta per reduir la inestabilitat hidrològica a l’àrea del Baix Ter

Coordinat per la Diputació de Girona i el Campus de l’Aigua de la UdG, el projecte vol refermar la competitivitat socioeconòmica de la zona i les expectatives d’un creixement sostenible en la capacitat real dels recursos propis i el paisatge.


AJUTS | 17/07/2018 

Agricultura abona 5,77 milions d’euros de l'ajut a la gestió sostenible de zones humides a 1.730 beneficiaris

El passat divendres es va iniciar el pagament d'aquest ajut, l'objectiu del qual és establir un sistema de gestió de les zones humides amb un elevat grau de sostenibilitat.


AJUTS | 16/07/2018 

Obert el període de sol·licituds per als ajuts a la cooperació per al foment de cadenes curtes i mercats locals en el marc del PDR

Els ajuts, per un import total de 400.000 euros, estan cofinançats pel Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER), d'acord amb el que preveu el Programa de desenvolupament rural de Catalunya 2014-2020.


INDÚSTRIA AGROALIMENTÀRIA | 16/07/2018 

L’IRTA durà a terme sessions demostratives gratuïtes de processament per altes pressions hidroestàtiques

Durant les sessions els experts de l’IRTA mostraran a les empreses com aconseguir productes alimentaris més saludables, segurs i innovadors.


AJUTS | 16/07/2018 

El Departament d'Agricultura convoca els ajuts a les línies del Pla d'Assegurances Agràries 2018

El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) de la Generalitat de Catalunya ha convocat els ajuts per al foment de l'ús de les assegurances agràries de les línies del Pla d'assegurances agràries per a l'any 2018.


PREMIS | 13/07/2018 

Agricultura convoca els guardons per al reconeixement d'actuacions en favor del sector pesquer català

Amb aquests premis el Departament d’Agricultura vol honorar les persones físiques i jurídiques que han aportat valor i dedicació al món de la pesca i reconèixer la seva contribució al manteniment de l'activitat pesquera tal com promou la política pesquera comuna.


TRANSFERÈNCIA TECNOLÒGICA | 12/07/2018 

La jornada de referència “Els olis de Catalunya” exposa els resultats de la campanya 2017-2018

La jornada tècnica va servir també per exposar els controls oficials i de l’etiquetatge dels productes europeus més rellevants del sector i per presentar el portal dels olis de Catalunya de RuralCat.


ESTUDI | 12/07/2018 

Es publica un article científic sobre l’ús de diferents nutrients en una rotació de cultius farratgers

L’article està basat en els resultats d’un camp experimental ubicat al Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa en què s’estableix una rotació farratgera de doble cultiu anual. El nitrogen és un nutrient essencial per al creixement i desenvolupament dels cultius, però en la fertilització, sobretot si és orgànica, també cal tenir present el cicle d’altres nutrients que s’emmagatzemen en el sòl són aprofitats pels diferents cultius implantats.


DOCTORATS INDUSTRIALS | 12/07/2018 

El Pla de Doctorats Industrials ha aprovat un total de 51 projectes de recerca de l’àmbit agroalimentari en els darrers 5 anys

El Pla, que vol contribuir a la millora de la competitivitat i internacionalització del teixit industrial català, ha comptat, des de l’any 2013, amb la participació de 44 empreses, 9 universitats catalanes i 5 centres de recerca.


ESCOLES AGRÀRIES | 12/07/2018 

L’Escola Agrària d’Alfarràs participarà en el projecte “Aigua, fil i préssecs”

El projecte, engegat per l’Ajuntament del municipi, vol donar a conèixer el patrimoni cultural i natural de la localitat a alumnes de primària i secundària. L’Escola Agrària participarà en l’activitat “D.O. de Pinyana: del sòl a taula”, amb una visita guiada al centre i tallers d’anàlisi de la fruita i cromatografies de sòls.


INDÚSTRIA AGROALIMENTÀRIA | 11/07/2018 

El Laboratori Agroalimentari participa en dos estudis de validació de la Unió Europea

El Laboratori Agroalimentari, en qualitat d’expert en cromatografia líquida i amb una llarga experiència amb la tècnica HPLC-UV o DAD, ha estat convidat pels organismes competents de la UE a participar en dos estudis de validació.


TRANSFERÈNCIA TECNOLÒGICA | 11/07/2018 

Jornades tècniques del 16 al 22 de juliol

RuralCat et proporciona la llista de les activitats del Pla Anual de Transferència Tecnològica programades per la propera setmana.


DOSSIER TÈCNIC | 10/07/2018 

Dossier Tècnic 91: “Biodiversitat cultivada”

El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural ha editat el Dossier Tècnic número 91, dedicat en aquesta ocasió a la “biodiversitat cultivada”.