L’Informe sobre Alimentació i begudes a Catalunya constata un creixement del sector en els darrers anys

ESTUDI | 15/05/2018  Ruralcat

L’Informe sobre Alimentació i begudes a Catalunya constata un creixement del sector en els darrers anys

La Unitat d’Estratègia i Intel·ligència Competitiva d’ACCIÓ de la Generalitat de Catalunya ha publicat l’informe sectorial “Alimentació i begudes a Catalunya Abril 2018”, que retrata el sector de l'alimentació i les begudes de Catalunya.

L'informe es distribueix en diferents capítols, entre els quals destaca  Empreses i agents de l'ecosistema,  Innovació, Comerç exterior, Atracció d'inversió estrangera directa (IED), Oportunitats d'internacionalització per a l'empresa catalana, Oportunitats d'inversió empresarial, i Oportunitats d'inversió tecnològica.

En l'estudi es fa una radiografia de les principals xifres de la indústria al món, a Europa, a Espanya i Catalunya, en què destaca la importància del sector, amb un volum de negoci de 26.000 milions d’euros el 2015 i 2.701 empreses. Això representa un 19,7% del volum de negoci industrial català i un 23,9% del volum de negoci de tot el sector a Espanya i 2.701 empreses. L’evolució del sector també mostra que el seu volum de negoci, ocupació i nombre d’empreses ha crescut de manera estable en els darrers anys, fet que l’ha convertit en el principal sector de l’economia catalana.

El sector proporciona 79.802 llocs de treball directes, xifra que representa un 18% de l’ocupació industrial a Catalunya i un 22% de l’ocupació total del sector a Espanya en xifres de 2015. Les indústries càrnies són el subsector més important del sector a Catalunya mentre que el de begudes és un dels sectors més competitius, especialment per la producció de vins i caves, amb més de 780 cellers i més de 8.300 viticultors.

Així mateix, l’informe apunta que Catalunya és la seu de clústers i associacions que representen els principals subsectors i tota la cadena de valor de la indústria de l’alimentació i begudes, a més d’acollir multitud de fires sectorials. També destaca el volum de noves empreses. Amb 1.200 startups, Catalunya és una de les regions més importants d’Europa en creació d’empreses d'aquest sector.

Per últim, també es destaca que les exportacions d’aliments i begudes han representat un 11,9% del total d’exportacions catalanes de 2017 i es reflecteixen les oportunitats d’internacionalització i d’inversió empresarial i tecnològica de les empreses del sector.
 

Tota l'actualitat relacionada amb agricultura, ramaderia, pesca, alimentació i medi natural


PROJECTES EUROPEUS | 21/05/2018 

El projecte FEED-A-GENE pretén millorar l’eficiència i la sostenibilitat de la producció ramadera monogàstrica

FEED-A-GENE, que compta amb la participació de l’IRTA i la Universitat de Lleida, vol adaptar millor els diferents components dels sistemes de producció ramadera monogàstrica per millorar l'eficiència global i reduir l'impacte ambiental.


ENTREVISTA | 18/05/2018 

“Encara és possible diferenciar noves línies de producte autòcton català de temporada quant al gust, olor i conservació”

La Cooperativa de la Conca de la Tordera es dedica a la producció i distribució de tot tipus de fruites i verdures de temporada com cogombre, carbassó, enciam o coliflor a les zones de l’Alt Maresme i La Selva. El seu producte estrella és el Tomàquet de Penjar, del qual se’n comercialitzen 1.300 tones cada any, i que es distingeix per la seva mida, color, aroma i grau de maduració.


REG | 18/05/2018 

L’espai de l’Oficina del Regant ha rebut prop de 7.000 visites web durant el 2017

L’apartat de l’Oficina del Regant de Ruralcat, que es va renovar el passat octubre amb un disseny més àgil i intuïtiu, ha sumat més de 6.976 visites al llarg del 2017, fet que demostra l’interès creixent que té pels usuaris del portal aquest espai dedicat a tot allò relacionat amb el regadiu.


SANITAT VEGETAL | 17/05/2018 

Jornada de camp a 4 finques de cereal de Calaf per abordar la gestió de les males herbes

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca y Alimentació (DARP) va organitzar ahir una jornada tècnica de camp en què també va participar la Universitat de Lleida (UdL) per parlar sobre la gestió de les males herbes resistents en el conreus extensius de secà.


ESCOLA AGRÀRIA | 17/05/2018 

L’Escola Agrària del Solsonès ha celebrat amb èxit el I Concurs de Conducció de Tractors

El Concurs, que es va celebrar en el marc de la Fira de Sant Isidre de Solsona el passat dia 12 de maig, ha comptat amb la participació d’una desena de conductors.


DARP | 16/05/2018 

La pedregada de dissabte a la Noguera va afectar més de 10.000 hectàrees de conreus diversos d'una dotzena de municipis

La calamarsada va afectar conreus de cereral, fruita dolça, ametllers, olivera, vinya i farratge, especialment a Castelló de Farfanya, Gerb i Os de Balaguer. Una altra pedregada va afectar prop de 300 hectàrees de cultius de la Ribera d’Ebre i la Terra Alta.


TRANSFERÈNCIA TECNOLÒGICA | 15/05/2018 

Jornades tècniques del 21 al 27 de maig

RuralCat et proporciona la llista de les activitats del Pla Anual de Transferència Tecnològica programades per la propera setmana.


ESTUDI | 15/05/2018 

L’Informe sobre Alimentació i begudes a Catalunya constata un creixement del sector en els darrers anys

La Unitat d’Estratègia i Intel·ligència Competitiva d’ACCIÓ de la Generalitat de Catalunya ha publicat l’informe sectorial “Alimentació i begudes a Catalunya Abril 2018”, que retrata el sector de l'alimentació i les begudes de Catalunya.


REG | 15/05/2018 

L'ús de sensors per a la gestió del reg ja és una realitat

En els darrers anys, l’evolució de la tecnologia ha permès disposar de dades d’humitat del sòl en continu i a temps real. Aquestes eines, conjuntament amb l’experiència de tècnics i regants, permeten prendre millors decisions en matèria de reg a les parcel·les comercials amb l’objectiu de millorar l’eficiència de reg i optimitzar els costos de producció.


ENQUESTA | 14/05/2018 

Participa a l'enquesta d'opinió de RuralCat

Ens agrada que ens donis la teva opinió sobre la comunitat RuralCat, per tal de millorar-la i adequar-la a les teves necessitats.


PROJECTES EUROPEUS | 11/05/2018 

Lleida acollirà una planta experimental de tractament de residus alimentaris en el marc del projecte europeu AGRIMAX

AGRIMAX té per objectiu evitar el malbaratament d’aliments al llarg de tota la cadena de valor a través de la creació de dues plantes de biorefineria.


AJUTS | 10/05/2018 

Presentades més de 51.400 declaracions úniques agràries a Catalunya per poder accedir als ajuts de la PAC

El període de sol·licituds d’ajuts de la Política Agrària Comuna ha finalitzat i permetrà pagaments per un import de 315 milions d’euros.


ESTUDI | 09/05/2018 

Un projecte de recerca demostra que l’agricultura ecològica pot contribuir a mantenir un estat de salut òptim

El DARP ha publicat una fitxa tècnica on s’exposen els resultats del projecte de recerca de la doctora i investigadora de la Universitat de Barcelona R.M. Lamuela


TRANSFERÈNCIA TECNOLÒGICA | 09/05/2018 

Jornades tècniques del 14 al 20 de maig

RuralCat et proporciona la llista de les activitats del Pla Anual de Transferència Tecnològica programades per la propera setmana.


DARP | 08/05/2018 

Dades Bàsiques de l'Agroalimentació a Catalunya 2018

El DARP ha publicat el recull anual de les "Dades bàsiques de l'agroalimentació a Catalunya 2018".