L'ús de sensors per a la gestió del reg ja és una realitat

REG | 15/05/2018  Ruralcat

L'ús de sensors per a la gestió del reg ja és una realitat

En els darrers anys, l’evolució de la tecnologia ha permès disposar de dades d’humitat del sòl en continu i a temps real. Aquestes eines, conjuntament amb l’experiència de tècnics i regants, permeten prendre millors decisions en matèria de reg a les parcel·les comercials amb l’objectiu de millorar l’eficiència de reg i optimitzar els costos de producció.

Sensor de reg

Sensor de reg

Els cultius en que el maneig del reg suposa un cost elevat en relació als costos totals de producció poden ser candidats a utilitzar la monitorització de l’aigua al sòl com a mètode d’auditoria, diagnosi i optimització de l’aigua. La viabilitat tècnica i econòmica de la utilització de sensors està molt lligada al tipus de reg.
 
En els nous regadius, la limitació en el volum total de l’aigua de reg i el seu cost, obliga a treure’n el màxim rendiment. L’estratègia de doble cultiu i/o cultius alternatius, en molts anys, es mostren rendibles econòmicament. En aquests casos la gestió de l’aigua de reg ha de ser acurada per a anar-la aplicant de forma raonada i eficientment. Així, els sistemes de mesura i control utilitzant sondes i coneixement permeten optimitzar l’aigua de reg i prendre decisions en base a informació fiable.
 
A l’hora d’escollir els equips necessaris, cal tenir en compte diversos factors. Les condicions del camp demanden que la tecnologia estigui pensada i preparada  per a fer front a les temperatures extremes, condicions d’humitat permanent, laboreig/maneig, etc. És recomanable, doncs, assessorar-se en la tecnologia i ventall de sensors disponibles. Això i la robustesa dels equips i comunicacions és un factor important per escollir la tecnologia.
 
-Pluviòmetre/cabalímetre: Auditen el volum de reg realment aportat.
-Registrador de dades: Registra dades dels sensors connectats  i emet les dades als servidors
-Combinació de sensors d’humitat del sòl i potencial hídric instal·lats a diferents profunditats:
 
-Superficial: Per a detectar els regs.
-Intermig: Monitoritza el consum d’aigua i el potencial hídric del sòl per a conèixer, en la zona de màxima exploració radicular, la disponibilitat d’aigua i detectar possibles situacions d’estrès.
-Profund: Control del drenatge.
 
En funció de les necessitats concretes de cada explotació, cultiu o maneig, també existeixen sensors que en poden ajudar a gestionar problemes de salinitat, condicions d’estrès hídric i paràmetres climàtics. La compatibilitat d’un ventall ampli de sensors amb el registrador de dades ens pot ajudar a obtenir informació adaptada a les necessitats concretes del cultiu i l’explotació.
 
Les dades generades per els sensors cal que es validin i que reflecteixin la realitat de la parcel·la. Per a obtenir informació de qualitat cal tenir en compte la selecció representativa de la ubicació dels equips tenint en compte les irregularitats de la parcel·la (textura del sòl), les unitats de producció i els sectors de reg. També la instal·lació dels sensors és un procés clau, ja que condiciona que dades que generen siguin interpretables, fiables i robustes. D’altra banda cal valorar les profunditats en funció del cultiu i sistema de reg així com la validació permanent de dades per poder prendre bones decisions. Un cop disposem de dades fiables i validades és possible interpretar la resposta dels sensors per tal d’analitzar les pràctiques de reg i definir estratègies que ajudin a millorar-ne l’eficiència.
 
 
-Gestió adequada: 
Els regs recarreguen la reserva d’aigua del sòl.
S’observa el consum hídric per part del cultiu.
Durant tot el període els valors d’aigua disponible es situen dins la zona de confort.
 
-Aportació deficitària:
No es detecten regs.
L’aigua disponible disminueix per sota la zona de confort.
Baixada sobtada de la resposta del sensor de potencial hídric.
Possibles condicions d’estrès hídric pel cultiu.
 
-Aportació d’aigua en excès:
Els regs superiors a les necessitats hídriques del cultiu.
La reserva d’aigua al sòl incrementa en totes les profunditats, arribant a saturar el sòl en profunditat.
 
La informació facilitada pels sensors ens permet decidir si és necessari el reg, i el moment òptim per a iniciar-lo. Cal tenir en compte la tecnologia del cultiu per avaluar les necessitats teòriques de reg. Per a decidir el volum teòric de reg setmana a aportar es recomana utilitzar l’eina de Recomanacions de reg en agricultura
 
Albert Roselló (Safsampling)
 

Tota l'actualitat relacionada amb agricultura, ramaderia, pesca, alimentació i medi natural


PROJECTES EUROPEUS | 21/05/2018 

El projecte FEED-A-GENE pretén millorar l’eficiència i la sostenibilitat de la producció ramadera monogàstrica

FEED-A-GENE, que compta amb la participació de l’IRTA i la Universitat de Lleida, vol adaptar millor els diferents components dels sistemes de producció ramadera monogàstrica per millorar l'eficiència global i reduir l'impacte ambiental.


ENTREVISTA | 18/05/2018 

“Encara és possible diferenciar noves línies de producte autòcton català de temporada quant al gust, olor i conservació”

La Cooperativa de la Conca de la Tordera es dedica a la producció i distribució de tot tipus de fruites i verdures de temporada com cogombre, carbassó, enciam o coliflor a les zones de l’Alt Maresme i La Selva. El seu producte estrella és el Tomàquet de Penjar, del qual se’n comercialitzen 1.300 tones cada any, i que es distingeix per la seva mida, color, aroma i grau de maduració.


REG | 18/05/2018 

L’espai de l’Oficina del Regant ha rebut prop de 7.000 visites web durant el 2017

L’apartat de l’Oficina del Regant de Ruralcat, que es va renovar el passat octubre amb un disseny més àgil i intuïtiu, ha sumat més de 6.976 visites al llarg del 2017, fet que demostra l’interès creixent que té pels usuaris del portal aquest espai dedicat a tot allò relacionat amb el regadiu.


SANITAT VEGETAL | 17/05/2018 

Jornada de camp a 4 finques de cereal de Calaf per abordar la gestió de les males herbes

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca y Alimentació (DARP) va organitzar ahir una jornada tècnica de camp en què també va participar la Universitat de Lleida (UdL) per parlar sobre la gestió de les males herbes resistents en el conreus extensius de secà.


ESCOLA AGRÀRIA | 17/05/2018 

L’Escola Agrària del Solsonès ha celebrat amb èxit el I Concurs de Conducció de Tractors

El Concurs, que es va celebrar en el marc de la Fira de Sant Isidre de Solsona el passat dia 12 de maig, ha comptat amb la participació d’una desena de conductors.


DARP | 16/05/2018 

La pedregada de dissabte a la Noguera va afectar més de 10.000 hectàrees de conreus diversos d'una dotzena de municipis

La calamarsada va afectar conreus de cereral, fruita dolça, ametllers, olivera, vinya i farratge, especialment a Castelló de Farfanya, Gerb i Os de Balaguer. Una altra pedregada va afectar prop de 300 hectàrees de cultius de la Ribera d’Ebre i la Terra Alta.


TRANSFERÈNCIA TECNOLÒGICA | 15/05/2018 

Jornades tècniques del 21 al 27 de maig

RuralCat et proporciona la llista de les activitats del Pla Anual de Transferència Tecnològica programades per la propera setmana.


ESTUDI | 15/05/2018 

L’Informe sobre Alimentació i begudes a Catalunya constata un creixement del sector en els darrers anys

La Unitat d’Estratègia i Intel·ligència Competitiva d’ACCIÓ de la Generalitat de Catalunya ha publicat l’informe sectorial “Alimentació i begudes a Catalunya Abril 2018”, que retrata el sector de l'alimentació i les begudes de Catalunya.


REG | 15/05/2018 

L'ús de sensors per a la gestió del reg ja és una realitat

En els darrers anys, l’evolució de la tecnologia ha permès disposar de dades d’humitat del sòl en continu i a temps real. Aquestes eines, conjuntament amb l’experiència de tècnics i regants, permeten prendre millors decisions en matèria de reg a les parcel·les comercials amb l’objectiu de millorar l’eficiència de reg i optimitzar els costos de producció.


ENQUESTA | 14/05/2018 

Participa a l'enquesta d'opinió de RuralCat

Ens agrada que ens donis la teva opinió sobre la comunitat RuralCat, per tal de millorar-la i adequar-la a les teves necessitats.


PROJECTES EUROPEUS | 11/05/2018 

Lleida acollirà una planta experimental de tractament de residus alimentaris en el marc del projecte europeu AGRIMAX

AGRIMAX té per objectiu evitar el malbaratament d’aliments al llarg de tota la cadena de valor a través de la creació de dues plantes de biorefineria.


AJUTS | 10/05/2018 

Presentades més de 51.400 declaracions úniques agràries a Catalunya per poder accedir als ajuts de la PAC

El període de sol·licituds d’ajuts de la Política Agrària Comuna ha finalitzat i permetrà pagaments per un import de 315 milions d’euros.


ESTUDI | 09/05/2018 

Un projecte de recerca demostra que l’agricultura ecològica pot contribuir a mantenir un estat de salut òptim

El DARP ha publicat una fitxa tècnica on s’exposen els resultats del projecte de recerca de la doctora i investigadora de la Universitat de Barcelona R.M. Lamuela


TRANSFERÈNCIA TECNOLÒGICA | 09/05/2018 

Jornades tècniques del 14 al 20 de maig

RuralCat et proporciona la llista de les activitats del Pla Anual de Transferència Tecnològica programades per la propera setmana.


DARP | 08/05/2018 

Dades Bàsiques de l'Agroalimentació a Catalunya 2018

El DARP ha publicat el recull anual de les "Dades bàsiques de l'agroalimentació a Catalunya 2018".