La jornada de referència “Els olis de Catalunya” exposa els resultats de la campanya 2017-2018

TRANSFERÈNCIA TECNOLÒGICA | 12/07/2018  Ruralcat

La jornada de referència “Els olis de Catalunya” exposa els resultats de la campanya 2017-2018

La jornada tècnica va servir també per exposar els controls oficials i de l’etiquetatge dels productes europeus més rellevants del sector i per presentar el portal dels olis de Catalunya de RuralCat.

El director dels Serveis Territorials del DARP a Tarragona, Àngel Xifré, va ser l’encarregat de fer la presentació de la jornada tècnica de referència per presentar el resultats de la campanya 2017/2018 el passat dimarts 10 de juliol a l’Escola Agrària de Mas Bové, a Constantí.

A continuació, la inspectora agroalimentàries del DARP a Tarragona, Elena Garcia, va presentar els resultats dels controls oficials al sector de l’oli al 2017, mentre que la inspectora Gemma Garcia va explicar els requisits d’etiquetatge de l’oli. Durant la jornada també es va presentar un recull de fitxes informatives creades des de la Subdirecció, que són una eina més per a les empreses i els consumidors en general.

Tot seguit, la investigadora de la Universitat de Barcelona, Stefania Vichi, va exposar els últims avenços en accions de recerca per a l’autenticitat de l’oli d’oliva i Marius Simón, membre de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, va presentar el projecte europeu AGRIMAX, emmarcat en el programa Horitzó 2020, en relació al sector de l’oli d’oliva. Després d’una pausa, el tècnic del subprograma d’Olivicultura, Elaiotècnica i Fruita Seca de l’IRTA, Agustí Romero, va presentar als assistents el Portal dels Olis de Catalunya de RuralCat.

A continuació, va ser el torn de la taula rodona on la Cap del Panell Oficial de Tast d’Olis de Catalunya, Àngels Calvo, va comentar els resultats de la campanya 2017/2018. Per la seva part,  Esteve Martí va presentar els resultats del Programa de Molins IRTA-DARP. Per últim, el moderador de la taula rodona, el director del Panell, Xavier Vicenç, va convidar els representats de les cinc DO d’oli presents a la sala a comentar la situació actual de l’oli d’oliva. La cloenda de la jornada va anar a càrrec del director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries del DARP, Carmel Mòdol.

La jornada va cloure amb un showcooking amb maridatge d’olis de les 5 denominacions d’olis catalanes amb productes de cada territori a càrrec dels cuiners Gerson Ribal, de la Fonda el Recó, i el Francesc Blanch, de Devica Espai Gastronòmic.

 

Tota l'actualitat relacionada amb agricultura, ramaderia, pesca, alimentació i medi natural


TRANSFERÈNCIA TECNOLÒGICA | 18/07/2018 

Jornades tècniques del 23 al 29 de juliol

RuralCat et proporciona la llista de les activitats del Pla Anual de Transferència Tecnològica programades per la propera setmana.


PROJECTES EUROPEUS | 17/07/2018 

L'EA de Manresa i l'IRTA participen en el programa europeu Organic Plus

Una quarantena d’experts, entre ells representants de l’Escola Agrària de Manresa, s’han trobat a la ciutat italiana de Pàdua per posar en marxa el projecte europeu Organic Plus, que té per objectiu cercar alternatives als recursos més controvertits de la producció ecològica.


REG | 17/07/2018 

El projecte PECT "Girona, Regió Sensible a l’Aigua” aposta per reduir la inestabilitat hidrològica a l’àrea del Baix Ter

Coordinat per la Diputació de Girona i el Campus de l’Aigua de la UdG, el projecte vol refermar la competitivitat socioeconòmica de la zona i les expectatives d’un creixement sostenible en la capacitat real dels recursos propis i el paisatge.


AJUTS | 17/07/2018 

Agricultura abona 5,77 milions d’euros de l'ajut a la gestió sostenible de zones humides a 1.730 beneficiaris

El passat divendres es va iniciar el pagament d'aquest ajut, l'objectiu del qual és establir un sistema de gestió de les zones humides amb un elevat grau de sostenibilitat.


AJUTS | 16/07/2018 

Obert el període de sol·licituds per als ajuts a la cooperació per al foment de cadenes curtes i mercats locals en el marc del PDR

Els ajuts, per un import total de 400.000 euros, estan cofinançats pel Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER), d'acord amb el que preveu el Programa de desenvolupament rural de Catalunya 2014-2020.


INDÚSTRIA AGROALIMENTÀRIA | 16/07/2018 

L’IRTA durà a terme sessions demostratives gratuïtes de processament per altes pressions hidroestàtiques

Durant les sessions els experts de l’IRTA mostraran a les empreses com aconseguir productes alimentaris més saludables, segurs i innovadors.


AJUTS | 16/07/2018 

El Departament d'Agricultura convoca els ajuts a les línies del Pla d'Assegurances Agràries 2018

El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) de la Generalitat de Catalunya ha convocat els ajuts per al foment de l'ús de les assegurances agràries de les línies del Pla d'assegurances agràries per a l'any 2018.


PREMIS | 13/07/2018 

Agricultura convoca els guardons per al reconeixement d'actuacions en favor del sector pesquer català

Amb aquests premis el Departament d’Agricultura vol honorar les persones físiques i jurídiques que han aportat valor i dedicació al món de la pesca i reconèixer la seva contribució al manteniment de l'activitat pesquera tal com promou la política pesquera comuna.


TRANSFERÈNCIA TECNOLÒGICA | 12/07/2018 

La jornada de referència “Els olis de Catalunya” exposa els resultats de la campanya 2017-2018

La jornada tècnica va servir també per exposar els controls oficials i de l’etiquetatge dels productes europeus més rellevants del sector i per presentar el portal dels olis de Catalunya de RuralCat.


ESTUDI | 12/07/2018 

Es publica un article científic sobre l’ús de diferents nutrients en una rotació de cultius farratgers

L’article està basat en els resultats d’un camp experimental ubicat al Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa en què s’estableix una rotació farratgera de doble cultiu anual. El nitrogen és un nutrient essencial per al creixement i desenvolupament dels cultius, però en la fertilització, sobretot si és orgànica, també cal tenir present el cicle d’altres nutrients que s’emmagatzemen en el sòl són aprofitats pels diferents cultius implantats.


DOCTORATS INDUSTRIALS | 12/07/2018 

El Pla de Doctorats Industrials ha aprovat un total de 51 projectes de recerca de l’àmbit agroalimentari en els darrers 5 anys

El Pla, que vol contribuir a la millora de la competitivitat i internacionalització del teixit industrial català, ha comptat, des de l’any 2013, amb la participació de 44 empreses, 9 universitats catalanes i 5 centres de recerca.


ESCOLES AGRÀRIES | 12/07/2018 

L’Escola Agrària d’Alfarràs participarà en el projecte “Aigua, fil i préssecs”

El projecte, engegat per l’Ajuntament del municipi, vol donar a conèixer el patrimoni cultural i natural de la localitat a alumnes de primària i secundària. L’Escola Agrària participarà en l’activitat “D.O. de Pinyana: del sòl a taula”, amb una visita guiada al centre i tallers d’anàlisi de la fruita i cromatografies de sòls.


INDÚSTRIA AGROALIMENTÀRIA | 11/07/2018 

El Laboratori Agroalimentari participa en dos estudis de validació de la Unió Europea

El Laboratori Agroalimentari, en qualitat d’expert en cromatografia líquida i amb una llarga experiència amb la tècnica HPLC-UV o DAD, ha estat convidat pels organismes competents de la UE a participar en dos estudis de validació.


TRANSFERÈNCIA TECNOLÒGICA | 11/07/2018 

Jornades tècniques del 16 al 22 de juliol

RuralCat et proporciona la llista de les activitats del Pla Anual de Transferència Tecnològica programades per la propera setmana.


DOSSIER TÈCNIC | 10/07/2018 

Dossier Tècnic 91: “Biodiversitat cultivada”

El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural ha editat el Dossier Tècnic número 91, dedicat en aquesta ocasió a la “biodiversitat cultivada”.