Tota l'actualitat relacionada amb agricultura, ramaderia, pesca, alimentació i medi natural


ESTUDIS | 01/08/2018 

Una recerca de la Universitat de Lleida planteja l’arròs transgènic per a un triple microbicida contra la Sida

Tres proteïnes incorporades a una única planta d'arròs transgènic són capaces de millorar la prevenció del virus de la Sida a través de la seua acció microbicida. Així ho posa de manifest una recerca liderada pel centre Agrotecnio de la Universitat de Lleida (UdL), que acaba de publicar la revista internacional Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).


SANITAT VEGETAL | 31/07/2018 

L’Agència Catalana de Seguretat Alimentària publica un dossier sobre l’ús dels fitosanitaris en l’agricultura

Es tracta d’un dossier que inclou informació rellevant per desenvolupar una tasca pedagògica en relació amb l'ús de fitosanitaris en l'agricultura i promoure la tranquil·litat social basada en el coneixement.


ESCOLES AGRÀRIES | 30/07/2018 

El professorat de les Escoles Agràries es forma a Finlàndia en el mètode pedagògic Clil

Una professora de l’Escola Agrària d’Amposta i una altra de l’Escola Agrària de Manresa han participat en una formació a Finlàndia sobre el mètode Clil. Aquest sistema pedagògic fomenta l’aprenentatge de llengües estrangeres, l’esperit participatiu i cooperatiu, el pensament crític, la implicació i l’autonomia dels alumnes.


GESTIÓ FORESTAL | 30/07/2018 

La consellera Teresa Jordà anuncia un pla estratègic forestal de país

La subhasta de fusta procedent de boscos públics 2018 repercutirà en un miler de llocs de treball. Els lots subhastats corresponen a 14 comarques i 73 municipis i entitats locals.


PROJECTES EUROPEUS | 27/07/2018 

El projecte Cleanleach, finalista als premis Medi Ambient 2018 de la Generalitat de Catalunya

El sistema Cleanleach, desenvolupat pel programa de Gestió Integral de Residus Orgànics de l’IRTA, ha estat finalista als premis Medi Ambient 2018, atorgats per la Generalitat de Catalunya.


DOSSIER TÈCNIC | 27/07/2018 

Dossier Tècnic nº 92: “La lluita contra el malbaratament alimentari. Aprofitament dels aliments”

El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural ha editat el Dossier Tècnic número 92, dedicat en aquesta ocasió a la “Lluita contra el malbaratament alimentari”.


INNOVACIÓ | 27/07/2018 

La UPC presenta DOSAVIÑA, una app per a optimitzar l’aplicació de productes fitosanitaris en el sector vitícola

L’aplicació, que ha estat desenvolupada per la Unitat de Mecanització Agrària (UMA) de la Universitat Politècnica de Catalunya amb el suport del Ministeri d’Agricultura i el projecte europeu LIFE, permet ajustar la quantitat adequada de productes fitosanitaris.


FRUITA | 26/07/2018 

El Departament d'Agricultura publica per primer cop preus al consumidor de fruita de pinyol

El consumidor ja pot consultar setmanalment els preus pagats per la fruita de pinyol. L’Observatori Agroalimentari de Preus del Gabinet Tècnic del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) publica els preus mitjans que paguen les llars catalanes per la compra de préssecs i nectarines durant la campanya.


DARP | 26/07/2018 

El CTFC publica un Manual de gestió agrícola de guarets per a la conservació d’aus estepàries

En el marc del projecte “Gestió agrícola dels guarets per a la conservació d'aus estepàries”, s'ha editat el manual que recull informació pràctica sobre com gestionar els guarets des d'un punt de vista agrícola, per tal d'afavorir la presència de les aus estepàries.


INDÚSTRIA AGROALIMENTÀRIA | 25/07/2018 

L’IRTA llança una enquesta per al desenvolupament de nous productes que valoritzin la carn del Pirineu i el peix local

El qüestionari forma part d’un procés demostratiu de creativitat i innovació que l’IRTA està duent a terme per a agrupacions de productors agroalimentaris.


TRANSFERÈNCIA TECNOLÒGICA | 25/07/2018 

Jornades tècniques del 30 de juliol al 5 d’agost

RuralCat et proporciona la llista de les activitats del Pla Anual de Transferència Tecnològica programades per la propera setmana.


DARP | 24/07/2018 

El DARP presenta la Memòria d'activitats 2017

La memòria 2017 del Departament d'agricultura, ramaderia, pesca i alimentació (DARP) pretén ser un resum sintètic de l'acció de govern endegada per la Conselleria durant aquest període.


FRUITA | 24/07/2018 

L’espai Fruit.Net promou l’optimització i l’ús sostenible de productes fitosanitaris en els cultius de la poma, pera, préssec i cítrics

El Fruit.Net és un Programa on el sector català de la fruita, l’administració, els instituts d’investigació i les universitats treballen conjuntament per millorar el control de les plagues i malalties, al llarg de tota la cadena de producció de la poma, pera, préssec i cítrics, donant pes específic a l’optimització de l’ús dels fitosanitaris i minimització de residus en la producció de fruita. Així, el treball conjunt de tots els agents implicats fa que es sumin esforços per aconseguir ser més competitius als mercats més exigents.


TRANSFERÈNCIA TECNOLÒGICA | 23/07/2018 

Els resultats dels primers assaigs de cultiu del Llúpol a Catalunya constaten que la producció és viable a petita escala

La jornada tècnica sobre el cultiu del llúpol, que es va celebrar el passat 12 de juliol a Olius (Solsonès), va servir per presentar les peculiaritats del cultiu a Catalunya i els resultats del primer any de plantació en una parcel·la experimental.


PREMIS | 23/07/2018 

Convocats els Premis d’Excel·lència a la Innovació per a Dones Rurals 2018

Aquests premis, que atorga la Direcció General de Desenvolupament Rural i Política Forestal del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació des de 2010, volen visibilitzar i posar en valor l’essencial tasca que realitzen les dones en el medi rural.