Tota l'actualitat relacionada amb agricultura, ramaderia, pesca, alimentació i medi natural


COMISSIÓ TÈCNICA | 27/02/2003 

El pla director de modernització de la zona regable dels canals d¿Urgell, comença a caminar

El director general de Desenvolupament Rural del DARP, Francesc Xavier Ballabriga, i el subdirector general d¿Infrastructures del DARP, Josep Antoni Rosell han possat en marxa, divendres dia 28 de febrer, la primera comissió tècnica de posta en marxa dels treballs corresponents al Pla Director de Modernització de la zona regable dels Canals d¿Urgell.


PITA 2002 | 27/02/2003 

Guardó a Morella Nuts, per l'automatització del procés de transformació de fruits secs

La societat Morella Nuts, amb seu a Reus i dedicada a la comercialització de fruits secs va ser distingida en els premis a la innovació tecnològica que es van concedir el 28 de gener passat. L¿acte va ser presidit pel president de la Generalitat, Jordi Pujol, i va comptar també amb la presència del conseller d¿Agricultura, Ramaderia i Pesca, Josep Grau.


PUBLICACIÓ AL DOGC | 27/02/2003 

La denominació d¿origen protegida Siurana s¿amplia amb 23 nous termes municipals

La Generalitat ha ampliat l¿abast del territori protegit per la denominació d¿origen Siurana. Concretament, s¿han inclòs en aquesta categoria un total de 23 termes municipals de les comarques de l¿Alt Camp i el Baix Camp.


QUALITAT ALIMENTÀRIA | 27/02/2003 

Nou reglament per a la carn de vedella amb la marca Q

El 27 de febrer el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) va publicar una nova reglamentació de la carn de vedella que pot gaudir de la Marca Q. Aquest distintiu de qualitat permet diferenciar en el mercat la carn de vedella produïda sota les normes de qualitat establertes en aquest reglament.


NOUS PRODUCTES | 26/02/2003 

Creen un web per comercialitzar matèries primeres de plantes aromàtiques i medicinals

Des de finals de desembre passat funciona el lloc web www.mercatpam.com que pretèn ser una eina àgil i transparent per ajudar als agricultors a comercialitzar matèries primeres de plantes aromàtiques i medicinals.


SANITAT ANIMAL | 26/02/2003 

Es declara oficialment el tercer focus d¿EBB del 2003 en una explotació de la Vall d¿En Bas

L¿animal en el què s¿ha detectat l¿Encefalopatia Espongiforme Bovina (EBB) , coneguda popularment com a "malaltia de les vaques boges", procedeix d¿una explotació de la Vall d¿en Bas (La Garrotxa). Un cop s¿ha confirmat la positivitat a les proves per a la detecció de l¿EEB, s¿ha procedit a la declaració oficial de focus d¿EEB i a la seva publicació en el DOGC.


DEJECCIONS RAMADERES | 26/02/2003 

La UE aprova els ajuts de 22 milions d'euros per crear plantes de tractament de purins a Catalunya

La Unió Europea ha aprovat el pla d¿ajudes de 22 milions d¿euros elaborat pel govern de Catalunya per tal d¿impulsar la creació de plantes de tractaments de purins, segons va confirmar el conseller de Medi Ambient, Ramon Espadaler.


Escàndols | 26/02/2003 

La Unió Europea reclama a Espanya 21 milions d¿euros per la gestió dels ajuts a lli i el cànem

La Comissió Europea ha enviat a l¿Estat espanyol una carta de conciliació en la que anuncia una ¿correcció financera¿ de 21 milions d¿euros. La petició es refereix a les deficiències de control de les ajudes a la producció del lli i el cànem. La reclamació correspon irregularitats sobre la gestió de les ajudes dels exercicis 1996/97 i 1999/2000 per al cànem i les dels anys 1996/1997 i 1997/98 per al lli.


ACTIVITAT EMPRESARIAL | 25/02/2003 

La cooperativa lleidatana Transalfals invertirà 450.000 euros en un nou centre logístic

La cooperativa Transalfals, situada a Bellcaire d¿Urgell, invertirà aquest any 450.000 euros en un nou centre logístic que se situarà a la mateixa població de la Noguera. L¿entitat produeix el 8 per cent dels farratges de l¿Estat espanyol, amb una facturació de 22 milions d¿euros.


SANITAT VEGETAL | 25/02/2003 

Les indústries fitosanitàries proposen un control més innovador de les plagues agrícoles

L'associació CropLife International, que aglutina a les indústries fitosanitàries de tot el món, proposa a les organitzacions d¿agricultors, empreses i públic en general posar en pràctica un control "més innovador" de les plagues agrícoles a partir dels últims avanços tecnològics, com la biotecnologia.


PREVENCIÓ D¿INCENDIS | 25/02/2003 

Medi Ambient obliga a comunicar qualsevol foc que es vulgui encendre en terreny forestal

Qualsevol persona que tingui previst fer foc entre el 16 d'octubre i el 14 de març en terrenys forestals de Catalunya o en la franja de 500 metres que els envolta, ho ha de comunicar prèviament. La mesura pretén lluitar contra possibles negligències en les cremes de residus agrícoles: l¿any passat, febrer va ser el mes més destructiu pel nombre d¿hectàrees cremades.


SUCCESSOS | 25/02/2003 

Tercer incendi en una setmana a granges lleidatanes

Un total de 340 porcs han mort asfixiats en l'incendi d'una granja de Cubells, segons han informat els Bombers de la Generalitat. Amb aquest ja són tres els incendis declarats en granges de Lleida en el transcurs d'una setmana: dilluns n¿hi va haver un a Manarguens i dimarts de la setmana passada, a Bellpuig.


AJUTS | 24/02/2003 

Espanya emmagatzema 8.195 tones de carn de porcí

La indústria espanyola ha optat a l'emmagatzematge privat aprovat per la Comissió Europea per la crisi de preu de la carn de porcí amb un volum de 8.195 tones, quantitat que suposa el 7,4 per cent del total emmagatzemat a la Unió Europea (UE). Dinamarca, amb gairebé 50.000 tones, acumula un 44,8 per cent.


AJUTS | 24/02/2003 

La Generalitat subvenciona amb 900.000 euros la construcció d¿allotjaments per a temporers

La Comissió de Govern per a Assumptes Econòmics ha autoritzat avui destinar 901.518 euros a subvencionar la construcció d¿allotjaments per a treballadors temporers. Aquesta ajuda té l¿objectiu de garantir unes condicions d¿allotjament dignes per als treballadors de temporada durant la seva estada a Catalunya.


CONSELL DE MINISTRES | 23/02/2003 

Aprovada la normativa sobre el control i la certificació de les plantes de viver de vinya

El Consell de Ministres de divendres passat va donar llum verda a un Reial Decret pel qual s'aprova el Reglament tècnic de control i certificació de plantes de viver de vinya, amb l'objecte d'adaptar la normativa espanyola a la comunitària referent a la comercialització dels materials de multiplicació vegetativa de la vinya i a l'eliminació de barreres comercials.