Tota l'actualitat relacionada amb agricultura, ramaderia, pesca, alimentació i medi natural


REG | 20/08/2018 

L’eina de recomanacions de reg en agricultura va tancar el 2017 amb 1.339 usuaris registrats

Les dades de la Memòria del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació del 2017 també reflecteixen que l’Oficina ha resolt 140 consultes des de la bústia d’assessorament i ha organitzat 18 activitats de transferència tecnològica.


FERTILITZACIÓ | 17/08/2018 

L’apartat web de l’Oficina de Fertilització i Tractament de Dejeccions Ramaderes ha rebut més de 26.000 visites el 2017

L’Oficina és el pol de transferència i formació dels agricultors, ramaders i tècnics que té per objectiu donar-los els coneixements necessaris en la gestió correcta de les dejeccions i la fertilització.


TRANSFERÈNCIA TECNOLÒGICA | 15/08/2018 

Jornades tècniques del 20 d’agost al 2 de setembre

RuralCat et proporciona la llista de les activitats del Pla Anual de Transferència Tecnològica programades per la propera setmana.


CAÇA | 15/08/2018 

Comença la temporada de mitja veda a Catalunya

La mitja veda de caça a Catalunya comença avui a la demarcació de Lleida i a la comarca del Solsonès, mentre que a la resta del territori català ho farà el dia 19 d’agost.


AJUTS | 14/08/2018 

Es convoquen els ajuts destinats a incentivar la recerca aplicada en producció agroalimentària ecològica per al 2018

Aquests ajuts, per un import de prop de 100.000 euros, volen promoure el desenvolupament de tècniques de producció ecològiques que afavoreixin la reconversió i aportin garanties.


TRANSFERÈNCIA TECNOLÒGICA | 13/08/2018 

El Programa de Formació Agrària va formar 11.481 alumnes el 2017

El programa ha ofert un total de 532 cursos en les diferents modalitats formatives (formació inicial i formació contínua), en què han participat 11.482 alumnes en més de 23.000 hores lectives.


VINYA | 09/08/2018 

Aquest any es preveu una verema més quantiosa i més tardana

La verema d’aquest 2018 es preveu, de manera general i a totes les denominacions d’origen, més quantiosa i amb un endarreriment entre una i dues setmanes respecte de la de l’any passat.


RURALCAT | 08/08/2018 

La comunitat RuralCat va créixer en 2.632 usuaris registrats l’any 2017

El portal ha obtingut més de 4 milions de pàgines vistes des de l’any 2014. La comunitat està formada per 38.523 usuaris inscrits a finals de 2017.


SANITAT VEGETAL | 07/08/2018 

Agricultura treballa per minimitzar els danys de la plaga invasora que afecta els boixos

Tècnics del Servei de Gestió Forestal i de Sanitat Vegetal, amb la col·laboració dels Agents Rurals, estan treballant per minimitzar els efectes de l’eruga defoliadora del boix, 'Cydalima perspectalis', una espècie invasora que s’alimenta dels boixos i que pot arribar a provocar-ne la mort.


TRANSFERÈNCIA TECNOLÒGICA | 06/08/2018 

Jornades tècniques del 06 al 12 d’agost

RuralCat et proporciona la llista de les activitats del Pla Anual de Transferència Tecnològica programades per la propera setmana.


PESCA | 06/08/2018 

Agricultura actua contra la pesca il·legal i la pesca fantasma

Inspectors de pesca i afers marítims han retirat 5.000 metres de xarxa i 700 cadups no identificats davant del litoral català.


INDÚSTRIA AGROALIMENTÀRIA | 02/08/2018 

El 2017 es va incrementar un 9% el nombre d’empreses del sector de l’alimentació i les begudes a Catalunya

L’Informe anual sobre la indústria a Catalunya, a càrrec de l ‘Observatori de la Indústria del Departament d’Empresa i Coneixement, fa una radiografia de l’evolució de tots els àmbits del sector industrial, entre ells el sector de l’alimentació i begudes.


AJUTS | 02/08/2018 

Oberta la convocatòria d’ajuts per a entitats que donin suport als programes escolars de fruites, hortalisses i llet

L’objectiu de les mesures educatives és reconectar els alumnes amb l’agricultura, donar a conèixer la cadena alimentària local, l’agricultura ecològica i la lluita contra el malbaratament d’aliments, i educar els menors en hàbits alimentaris saludables.


SANITAT VEGETAL | 01/08/2018 

Butlletins d’informació fitosanitària per al mes d’agost

RuralCat us ofereix la possibilitat de consultar els butlletins d’avisos fitosanitaris que mensualment elabora el Servei de Sanitat Vegetal del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació.


ESTUDIS | 01/08/2018 

Una recerca de la Universitat de Lleida planteja l’arròs transgènic per a un triple microbicida contra la Sida

Tres proteïnes incorporades a una única planta d'arròs transgènic són capaces de millorar la prevenció del virus de la Sida a través de la seua acció microbicida. Així ho posa de manifest una recerca liderada pel centre Agrotecnio de la Universitat de Lleida (UdL), que acaba de publicar la revista internacional Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).


SANITAT VEGETAL | 31/07/2018 

L’Agència Catalana de Seguretat Alimentària publica un dossier sobre l’ús dels fitosanitaris en l’agricultura

Es tracta d’un dossier que inclou informació rellevant per desenvolupar una tasca pedagògica en relació amb l'ús de fitosanitaris en l'agricultura i promoure la tranquil·litat social basada en el coneixement.


ESCOLES AGRÀRIES | 30/07/2018 

El professorat de les Escoles Agràries es forma a Finlàndia en el mètode pedagògic Clil

Una professora de l’Escola Agrària d’Amposta i una altra de l’Escola Agrària de Manresa han participat en una formació a Finlàndia sobre el mètode Clil. Aquest sistema pedagògic fomenta l’aprenentatge de llengües estrangeres, l’esperit participatiu i cooperatiu, el pensament crític, la implicació i l’autonomia dels alumnes.


GESTIÓ FORESTAL | 30/07/2018 

La consellera Teresa Jordà anuncia un pla estratègic forestal de país

La subhasta de fusta procedent de boscos públics 2018 repercutirà en un miler de llocs de treball. Els lots subhastats corresponen a 14 comarques i 73 municipis i entitats locals.


PROJECTES EUROPEUS | 27/07/2018 

El projecte Cleanleach, finalista als premis Medi Ambient 2018 de la Generalitat de Catalunya

El sistema Cleanleach, desenvolupat pel programa de Gestió Integral de Residus Orgànics de l’IRTA, ha estat finalista als premis Medi Ambient 2018, atorgats per la Generalitat de Catalunya.


DOSSIER TÈCNIC | 27/07/2018 

Dossier Tècnic nº 92: “La lluita contra el malbaratament alimentari. Aprofitament dels aliments”

El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural ha editat el Dossier Tècnic número 92, dedicat en aquesta ocasió a la “Lluita contra el malbaratament alimentari”.


INNOVACIÓ | 27/07/2018 

La UPC presenta DOSAVIÑA, una app per a optimitzar l’aplicació de productes fitosanitaris en el sector vitícola

L’aplicació, que ha estat desenvolupada per la Unitat de Mecanització Agrària (UMA) de la Universitat Politècnica de Catalunya amb el suport del Ministeri d’Agricultura i el projecte europeu LIFE, permet ajustar la quantitat adequada de productes fitosanitaris.


FRUITA | 26/07/2018 

El Departament d'Agricultura publica per primer cop preus al consumidor de fruita de pinyol

El consumidor ja pot consultar setmanalment els preus pagats per la fruita de pinyol. L’Observatori Agroalimentari de Preus del Gabinet Tècnic del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) publica els preus mitjans que paguen les llars catalanes per la compra de préssecs i nectarines durant la campanya.


DARP | 26/07/2018 

El CTFC publica un Manual de gestió agrícola de guarets per a la conservació d’aus estepàries

En el marc del projecte “Gestió agrícola dels guarets per a la conservació d'aus estepàries”, s'ha editat el manual que recull informació pràctica sobre com gestionar els guarets des d'un punt de vista agrícola, per tal d'afavorir la presència de les aus estepàries.


INDÚSTRIA AGROALIMENTÀRIA | 25/07/2018 

L’IRTA llança una enquesta per al desenvolupament de nous productes que valoritzin la carn del Pirineu i el peix local

El qüestionari forma part d’un procés demostratiu de creativitat i innovació que l’IRTA està duent a terme per a agrupacions de productors agroalimentaris.


TRANSFERÈNCIA TECNOLÒGICA | 25/07/2018 

Jornades tècniques del 30 de juliol al 5 d’agost

RuralCat et proporciona la llista de les activitats del Pla Anual de Transferència Tecnològica programades per la propera setmana.


DARP | 24/07/2018 

El DARP presenta la Memòria d'activitats 2017

La memòria 2017 del Departament d'agricultura, ramaderia, pesca i alimentació (DARP) pretén ser un resum sintètic de l'acció de govern endegada per la Conselleria durant aquest període.


FRUITA | 24/07/2018 

L’espai Fruit.Net promou l’optimització i l’ús sostenible de productes fitosanitaris en els cultius de la poma, pera, préssec i cítrics

El Fruit.Net és un Programa on el sector català de la fruita, l’administració, els instituts d’investigació i les universitats treballen conjuntament per millorar el control de les plagues i malalties, al llarg de tota la cadena de producció de la poma, pera, préssec i cítrics, donant pes específic a l’optimització de l’ús dels fitosanitaris i minimització de residus en la producció de fruita. Així, el treball conjunt de tots els agents implicats fa que es sumin esforços per aconseguir ser més competitius als mercats més exigents.


TRANSFERÈNCIA TECNOLÒGICA | 23/07/2018 

Els resultats dels primers assaigs de cultiu del Llúpol a Catalunya constaten que la producció és viable a petita escala

La jornada tècnica sobre el cultiu del llúpol, que es va celebrar el passat 12 de juliol a Olius (Solsonès), va servir per presentar les peculiaritats del cultiu a Catalunya i els resultats del primer any de plantació en una parcel·la experimental.


PREMIS | 23/07/2018 

Convocats els Premis d’Excel·lència a la Innovació per a Dones Rurals 2018

Aquests premis, que atorga la Direcció General de Desenvolupament Rural i Política Forestal del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació des de 2010, volen visibilitzar i posar en valor l’essencial tasca que realitzen les dones en el medi rural.


ESCOLES AGRÀRIES | 20/07/2018 

Bona experiència dels alumnes de l’EA del Pallars durant la seva estada de formació a Finlàndia

Quatre alumnes del CFGM de Conducció d’activitats fisicoesportives al medi natural de l’EA del Pallars han gaudit de sis setmanes de formació a l’empresa finlandesa Vanhamäki Foundation. Els estudiants han qualificat l’experiència com a molt bona, tant a nivell professional com a personal.