Una xarxa d’estacions meteorològiques per lluitar contra el míldiu

SANITAT VEGETAL | 13/02/2018  RuralCat

Una xarxa d’estacions meteorològiques per lluitar contra el míldiu

El Servei de Sanitat Vegetal del DARP, l’IRTA Mas Badia i el Consell Regulador de la DO Empordà engeguen una xarxa d’estacions meteorològiques per ajudar els viticultors a combatre de forma més ecològica el míldiu.

Fulla amb dues taques de míldiu a l’anvers “taca d’oli”. Font: DARP

Fulla amb dues taques de míldiu a l’anvers “taca d’oli”. Font: DARP

Informació relacionada

  1. Oficina de Sanitat Vegetal

El Consell Regulador de la DO Empordà, el centre de recerca IRTA-Mas Badia i el Servei de Sanitat Vegetal del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) de la Generalitat, amb el suport de la Diputació de Girona, acaben de posar en marxa una xarxa d’estacions meteorològiques que ajudaran els viticultors d’aquesta denominació a combatre el míldiu, un fong que provoca una de les les principals malalties de la vinya.

La xarxa està formada per onze estacions meteorològiques ubicades als municipis de Calonge, Masarac, Agullana, Garriguella, el Port de la Selva, Vilajuïga, Rabós, Colera, Capmany, Espolla i Roses. Aquesta distribució permetrà realitzar previsions a petita escala i més ajustades a les diferents zones de producció.

Les estacions incorporen sensors de temperatura i humitat relativa, pluviòmetre, sonda d’humectació foliar i anemòmetre. Estan dotades de panells solars que garanteixen el funcionament continuat els 365 dies l'any. Les estacions faran, com a mínim, una lectura horària i enviaran les dades recollides a una plataforma que monitoritzarà els resultats de manera permanent.

L’objectiu principal d’aquesta xarxa és implementar models avançats de predicció dels riscos d’infeccions de míldiu a partir de la detecció de les condicions meteorològiques que afavoreixen la seva aparició i propagació. Les dades recollides a les estacions seran processades per l’IRTA i el Servei de Sanitat Vegetal que, mitjançant avisos, comunicaran als viticultors quan es donen les condicions més propenses per a l’aparició d’aquesta malaltia.

D’aquesta manera, els viticultors disposaran d’una informació més completa per decidir els tractaments fitosanitaris que cal aplicar, evitant o reduint el màxim possible l’ús de pesticides.

Aquest sistema estarà en fase de proves durant els propers tres anys per valorar-ne la seva efectivitat i fiabilitat en la reducció dels tractaments aplicats a les vinyes.

 

Tota l'actualitat relacionada amb el món de l’alimentació i la indústria agroalimentària

ALIMENTACIÓ | 21/02/2018 DARP/RuralCat

Les DO catalanes reforcen el seu lideratge a Catalunya

La quota de consum de vins de les DO catalanes per part dels consumidors de Catalunya ha augmentat 2,52 punts percentuals, segons el darrer informe Nielsen encarregat per l’Institut Català de la Vinya i el Vi.

FIRES
 | 16/02/2018 

Una vintena d'empreses catalanes presenten novetats a Biofach

Es tracta d’uns dels certàmens més importants del sector ecològic, compta amb 50.000 visitants i enguany sobrepassa per primera vegada els 3.000 expositors de 93 nacionalitats.

FINANÇAMENT
 | 15/02/2018 

Noves convocatòries del Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural

El Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER) ha obert les convocatòries de tres línies de finançament per: actuacions de formació professional per a directius, projectes de cooperació per al subministrament sostenible de biomassa i foment d’entitats associatives agroalimentàries.

ALIMENTACIÓ
 | 09/02/2018 

Consulta pública sobre la transparència de l’avaluació de riscos alimentaris

A causa dels dubtes de la ciutadania sobre la transparència i independència en dels estudis científics i les avaluacions de riscos, la Comissió Europea obre aquesta consulta, fins al 20 de març.

FINANÇAMENT
 | 08/02/2018 

Convocatòria PRIMA de projectes sobre estalvi d’aigua, agricultura i cadena agroalimentària

La iniciativa PRIMA ha obert la convocatòria per a projectes de recerca i innovació en estalvi d’aigua, agricultura i la seguretat alimentària, en l’area Mediterrània.

Especials