Una xarxa d’estacions meteorològiques per lluitar contra el míldiu

SANITAT VEGETAL | 13/02/2018  RuralCat

Una xarxa d’estacions meteorològiques per lluitar contra el míldiu

El Servei de Sanitat Vegetal del DARP, l’IRTA Mas Badia i el Consell Regulador de la DO Empordà engeguen una xarxa d’estacions meteorològiques per ajudar els viticultors a combatre de forma més ecològica el míldiu.

Fulla amb dues taques de míldiu a l’anvers “taca d’oli”. Font: DARP

Fulla amb dues taques de míldiu a l’anvers “taca d’oli”. Font: DARP

Informació relacionada

  1. Oficina de Sanitat Vegetal

El Consell Regulador de la DO Empordà, el centre de recerca IRTA-Mas Badia i el Servei de Sanitat Vegetal del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) de la Generalitat, amb el suport de la Diputació de Girona, acaben de posar en marxa una xarxa d’estacions meteorològiques que ajudaran els viticultors d’aquesta denominació a combatre el míldiu, un fong que provoca una de les les principals malalties de la vinya.

La xarxa està formada per onze estacions meteorològiques ubicades als municipis de Calonge, Masarac, Agullana, Garriguella, el Port de la Selva, Vilajuïga, Rabós, Colera, Capmany, Espolla i Roses. Aquesta distribució permetrà realitzar previsions a petita escala i més ajustades a les diferents zones de producció.

Les estacions incorporen sensors de temperatura i humitat relativa, pluviòmetre, sonda d’humectació foliar i anemòmetre. Estan dotades de panells solars que garanteixen el funcionament continuat els 365 dies l'any. Les estacions faran, com a mínim, una lectura horària i enviaran les dades recollides a una plataforma que monitoritzarà els resultats de manera permanent.

L’objectiu principal d’aquesta xarxa és implementar models avançats de predicció dels riscos d’infeccions de míldiu a partir de la detecció de les condicions meteorològiques que afavoreixen la seva aparició i propagació. Les dades recollides a les estacions seran processades per l’IRTA i el Servei de Sanitat Vegetal que, mitjançant avisos, comunicaran als viticultors quan es donen les condicions més propenses per a l’aparició d’aquesta malaltia.

D’aquesta manera, els viticultors disposaran d’una informació més completa per decidir els tractaments fitosanitaris que cal aplicar, evitant o reduint el màxim possible l’ús de pesticides.

Aquest sistema estarà en fase de proves durant els propers tres anys per valorar-ne la seva efectivitat i fiabilitat en la reducció dels tractaments aplicats a les vinyes.

 

Tota l'actualitat relacionada amb el món de l’alimentació i la indústria agroalimentària

FORMACIÓ A DISTÀNCIA | 02/04/2018 RuralCat

S'obren noves inscripcions a 8 cursos a distància

A partir d’avui, 3 d'abril, a les 8 del matí, i fins l'11 d'abril et pots inscriure a noves edicions de 8 cursos a distància que ofereix el Servei de Formació Agrària a través del portal RuralCat.

Pesca
 | 13/04/2018 

Presentació i signatura del “Manifest per la Promoció dels productes pesquers de proximitat dins la Dieta Mediterrània”

Dins la fira Alimentària 2018, els Grups d’Acció Local Pesquers (GALP), la Federació Nacional Catalana de Confraries de Pescadors i la Direcció General de Pesca i Afers Marítims (DGPAM) del DARP, organitzen una sèrie d’activitats amb l’objectiu de promocionar els productes pesques de proximitat dins la Dieta Mediterrània.

FIRES
 | 13/04/2018 

El DARP a l'Alimentària 2018

Enguany el Departament participa a l’edició 2018 de l’Alimentaria a través del Catalonia Food & Gastronomy HUB, un espai exclusiu creat per posar en valor els productes catalans que es podrà visitar durant tots els dies del certamen.

TRANSFERÈNCIA TECNOLÒGICA
 | 11/04/2018 

Jornades tècniques de la propera setmana

RuralCat et proporciona la llista de les activitats del Pla Anual de Transferència Tecnològica programades per la propera setmana, del 16 al 22 d’abril.

REG
 | 10/04/2018 

Jornada Tècnica sobre el manteniment de sistemes de filtratge de reg interior

El passat 28 de febrer, va tenir lloc la Jornada Tècnica sobre Manteniment de Sistemes de Filtratge de Reg Interior a Montoliu de Lleida, organitzada conjuntament per Aigües del Segarra Garrigues (ASG), Infraestructures.cat i l’Oficina del Regant. L’objectiu era explicar i donar a conèixer solucions tècniques pel manteniment de filtres en les instal·lacions de reg de la nova zona del Segarra-Garrigues en aquesta localitat.

Especials