NOVETATS

  • Ajuts al sector pesquer

    15/01/2018 - Ajuts al sector pesquer
  • El DARP publica un estudi científic sobre les badies del Delta de l'Ebre i el seu entorn

    23/01/2018 - El DARP publica un estudi científic sobre les badies del Delta de l'Ebre i el seu entorn
  • Fitxa Tècnica sobre l’efecte de diferents insecticides per al control de Pseudococcus viburn en pomera

    22/01/2018 - Fitxa Tècnica sobre l’efecte de diferents insecticides per al control de Pseudococcus viburn en pomera
  • Principals fires i salons al món durant el 2018

    20/12/2017 - Principals fires i salons al món durant el 2018
  • Jornades tècniques de la propera setmana

    22/01/2018 - Jornades tècniques de la propera setmana

Tota l'actualitat relacionada amb el món de l’alimentació i la indústria agroalimentària

FORMACIÓ A DISTÀNCIA | 07/01/2018 RuralCat

S'obren noves inscripcions a 10 cursos a distància

A partir d’avui, 8 de gener, a les 8 del matí, i fins el 17 de gener et pots inscriure a noves edicions de 10 cursos a distància que ofereix el Servei de Formació Agrària a través del portal RuralCat.

TRANSFERÈNCIA TECNOLÒGICA
 | 22/01/2018 

Jornades tècniques de la propera setmana

RuralCat et proporciona la llista de les activitats del Pla Anual de Transferència Tecnològica programades per la propera setmana, del 29 de gener al 4 de gener.

FRUIT.NET
 | 17/01/2018 

Resultats de l’estratègia Fruit.Net per al cultiu de la pera

A RuralCat pots consultar els resultats de l’estratègia de control sanitari de Fruit.Net per tal d’optimitzar l’ús dels productes fitosanitaris i minimitzar els residus en la producció de pera.

EMPRENEDORIA
 | 17/01/2018 

Guia per a la creació d’un pla de participació digital d’empresa

El Consorci Leader de Desenvolupament Rural del Camp acaba de publicar la Guia per a la creació d’un pla de participació digital d’empresa, amb l’objectiu que sigui una eina d’ajuda i suport per als emprenedors i les emprenedores del món rural de Catalunya.

RECERCA
 | 16/01/2018 

L'IRTA-CReSA investigarà la possible relació entre casos de Creutzeldt Jackob i les malalties priòniques de cabres i ovelles

Des d'una perspectiva de 'una sola salut' (One health) falten dades tant epidemiològiques com experimentals per poder descartar amb certesa aquest supòsit a l’hora d’avaluar el risc zoonòtic associat a les malalties priòniques en petits remugants.

AGENDA
 | 15/01/2018 

Jornades tècniques de la propera setmana

RuralCat et proporciona la llista de les activitats del Pla Anual de Transferència Tecnològica programades per la propera setmana, del 22 al 28 de gener.

INNOVACIÓ
 | 11/01/2018 

Innovacc impulsa 22 projectes empresarials i un concurs per a estudiants

El darrer any, Innovacc, el clúster d’innovació del sector carni porcí català, ha impulsat 22 projectes, que suposen una inversió global en d’R+D+i d’uns 3,1 M € amb 1,9 M € d’ajuts, i ha fet entrega del primer Premi Innovacc a la innovació tecnològica.

R+D+I
 | 11/01/2018 

BioPro, un projecte basat en l’economia circular

BioPro és un projecte col·laboratiu, recentment aprovat pel programa estratègic CIEN 2017, finançat pel CDTI. Hi participen 8 empreses i 4 organismes d’investigació estatal, que desenvoluparan una plataforma tecnològica per a la valorització de subproductes agroalimentaris d’origen animal i vegetal.

AGENDA
 | 08/01/2018 

Jornades tècniques de la propera setmana

RuralCat et proporciona la llista de les activitats del Pla Anual de Transferència Tecnològica programades per la propera setmana, del 15 al 21 de gener.

SEGURETAT ALIMENTÀRIA
 | 05/01/2018 

Dossier sobre la bioresistència o resistència als antimicrobians

L’Agència Catalana de Seguretat Alimentària ha publicat un dossier d'informació rellevant per desenvolupar una tasca pedagògica sobre la bioresistència o resistència als antimicrobians.

EXTENSIUS
 | 04/01/2018 

5è Simposi de produccions ecològiques: Conreus extensius

Ja podeu consultar les ponències dels diferents experts catalans i internacionals que van participar en el 5è Simposi de produccions agroalimentàries ecològiques: Conreus extensius ecològics, organitzat pel DARP en col·laboració amb l’associació l'Era.

ECOLÒGICA
 | 03/01/2018 

El CCPAE impulsa el projecte educatiu Ecosegell.cat

Ecosegell.cat ensenya a nenes i nens de 10 a 14 anys què és la producció agrària ecològica i com és l’etiquetatge dels aliments bio. Aquests recurs pedagògic consta de tres jocs en línia: un qüestionari, un taller d’etiquetes i una activitat per cuinar.

AGENDA
 | 03/01/2018 

Principals fires a Espanya durant el 2018

Un cop més, RuralCat us ofereix un recull de les fires més destacades que se celebraran enguany a la resta de l'Estat, ordenades cronològicament.

TRANSFERÈNCIA TECNOLÒGICA
 | 02/01/2018 

Documentació i ponències del PATT 2017

A RuralCat trobaràs els programes, les ponències i altra documentació tècnica de 325 jornades i activitats de transferència tecnològica realitzades al llarg de 2017.

AGRICULTURA
 | 28/12/2017 

Per cada euro invertit en una entitat d’Agricultura Social hi ha un retorn de tres euros

Un estudi realitzat per investigadors de la UAB revela que hi ha un impuls creixent dels projectes que combinen acció social i agricultura i que de mitjana retornen a la societat 3 euros per cada euro invertit. El nombre d’entitats censades s’ha quadruplicat en els darrers 3 anys.

PDR
 | 27/12/2017 

Informe anual del Programa de Desenvolupament Rural

El DARP ha publicat la anàlisis de la implementació del PDR a Catalunya, en relació a les dades financeres i els seus indicadors comuns i específics del 2016, que ha aprovat la Comissió Europea aquest mes de desembre.

INNOVACIÓ
 | 27/12/2017 

Fitxes de plantejament i redacció de projectes innovadors dels Grups Operatius

A Xarxa-i.cat trobareu 14 noves fitxes de les iniciatives de plantejament i redacció de projectes innovadors portats a terme per Grups Operatius.

SEGURETAT ALIMENTÀRIA
 | 21/12/2017 

Informe 2016 europeu sobre les zoonosi

Els bacteris de Salmonella són la causa més freqüent d’intoxicacions alimentàries i el Campylobacter és el patogen alimentari més reportat en humans.

AGENDA
 | 20/12/2017 

Principals fires i salons al món durant el 2018

Com cada any, RuralCat us ofereix un llistat dels esdeveniments i fires internacionals més destacats del sector agroalimentari arreu del món.

AGRICULTURA
 | 19/12/2017 

Què podem fer per protegir les zones agrícoles al voltant de les grans ciutats?

Investigadors de la UAB han estudiat els terrenys agrícoles de l’Àrea Metropolitana de Barcelona i proposen la creació d’una xarxa ecològica que integri els cinc tipus d’agricultura periurbana que han identificat.

FORMACIÓ A DISTÀNCIA
 | 18/12/2017 

RuralCat oferirà més de 70 edicions de cursos durant el 2018

El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) oferirà al 2018, a través de RuralCat, 28 cursos de formació a distància adaptats a diferents necessitats del sector agroalimentari i rural.

FORESTAL
 | 14/12/2017 

El canvi climàtic no perjudicaria la producció de bolets

Segons una recerca de la UdL i el CTFC, el canvi climàtic no tindria un efecte negatiu en la futura productivitat dels bolets. Els investigadors també alerten que el veritable repte és la manca de gestió dels boscos i els seus canvis d'ús.

OLI
 | 13/12/2017 

Guanyadors del Premi Terraltí als millors olis d’oliva de la Terra Alta

L’Escola Agrària de Gandesa s’enduu la menció especial del premi Terraltí 2017. El lliurament del guardó ha tingut lloc durant la 19a edició de la Festa de l’Oli de la Fatarella.

ALIMENTACIÓ
 | 13/12/2017 

DARP, FCAC i UdL col·laboren per al control d’aflatoxines

L’objectiu és elaborar un Protocol per aplicar mesures de vigilància i control que inclourà totes les fases de producció, des del camp, passant per l’emmagatzematge i la fabricació del pinso, fins a l’explotació ramadera, posant especial atenció en la producció làctia i els ensitjats

TRANSFERÈNCIA TECNOLÒGICA
 | 11/12/2017 

Jornades tècniques de les properes dues setmanes

RuralCat et proporciona la llista de les activitats del Pla Anual de Transferència Tecnològica programades per la propera setmana, del 18 al 31 de desembre.

INNOVACIO
 | 11/12/2017 

INNOLACT presenta el Manual de maneig de ramats per obtenir llet de qualitat

La Universitat de Vic va ser l’escenari de la presentació del projecte europeu INNOLACT-POCTEFA, en el qual participa l’Escola Agrària del Pirineu

TRANSFERÈNCIA TECNOLÒGICA
 | 04/12/2017 

Jornades tècniques de la propera setmana

RuralCat et proporciona la llista de les activitats del Pla Anual de Transferència Tecnològica programades per la propera setmana, del 11 al 17 de desembre.

R+D+I
 | 04/12/2017 

Nanoplastics guanya el primer premi del Programa de Generació d'Idees del PRUAB

El projecte innovador Nanoplastics ha creat un film biodegradable monocapa per augmentar la seguretat d'aliments frescos envasats i allargar la seva vida útil.

PAC
 | 04/12/2017 

El futur de l’alimentació i de l’agricultura segons la Comissió Europea

La Comissió Europea ha comunicat al Parlament Europeu, al Consell, al Comitè Econòmic i Social Europeu i al Comitè de les Regions el document que recull els principis que han de permetre que la PAC conservi la seva eficàcia en el futur.

TRANSFERÈNCIA TECNOLÒGICA
 | 29/11/2017 

Jornades i activitats del PATT al desembre

El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) té previst realitzar el mes de desembre 28 jornades tècniques i 3 jornades tècniques de referència arreu del territori català.

OLI
 | 29/11/2017 

Èxit del seminari sobre anàlisi sensorial d’olis a Austràlia

Agustí Romero, investigador de l’IRTA i membre del Panell de Tast Oficial d'Olis Verges d'Oliva de Catalunya, ha impartit un seminari avançat sobre anàlisi sensorial a Geelong, Austràlia.

TRANSFERÈNCIA TECNOLÒGICA
 | 28/11/2017 

Jornades tècniques de la propera setmana

RuralCat et proporciona la llista de les activitats del Pla Anual de Transferència Tecnològica programades per la propera setmana, del 4 al 10 de desembre.

AJUTS
 | 24/11/2017 

El DARP destinarà 2,8 M€ al sector pesquer en el marc del Fons Europeu Marítim i de la Pesca

Es tracta d'ajuts adreçats al desenvolupament local i a la paralització temporal i definitiva de l'activitat pesquera

INNOVACIÓ
 | 23/11/2017 

Convocatòria de les startups al programa Síty2017

Síty2017 es un programa dirigit a l’incubació de startups que milloren la qualitat de vida dels ciutadans abordant els reptes de l’alimentació en tres àmbits: hàbits saludables, economia circular i eficiència a la cadena alimentària.

ALIMENTACIÓ
 | 22/11/2017 

Nous Reglaments d'Indicacions Geogràfiques Protegides

S'han publicat dos nous Reglaments d'Indicacions Geogràfiques Protegides: IGP Brandy del Penedès i IGP Ratafia Catalana.

R+D+I
 | 22/11/2017 

RuralCat estrena un nou cercador de projectes en R+D+I

A l’espai de Xarxa-i.cat del portal RuralCat, trobaràs un cercador de projectes d’R+D+I amb finançament de fons públics. També hi podràs consultar més de 250 fitxes amb la descripció de cada projecte i altres dades com el pressupost, els terminis o els contactes.

VINYA
 | 21/11/2017 

El desenvolupament de certes varietats de vinya permetria reduir l’ús de fitosanitaris

Experts del món del vi participen a una jornada organitzada per l’IRTA i RedVitis per a debatre les principals estratègies per a assolir una producció vinícola més sostenible

TRANSFERÈNCIA TECNOLÒGICA
 | 21/11/2017 

Jornades tècniques de la propera setmana

RuralCat et proporciona la llista de les activitats del Pla Anual de Transferència Tecnològica programades per la propera setmana, del 27 de novembre al 3 de desembre.

PORCÍ
 | 20/11/2017 

Granja Sanglas, del grup Batallé, s’emporta el Porc d’Or amb Diamant 2017

Les millors granges de porcí de 2017 s’han donat a conèixer durant la gala d’entrega dels premis Porc d’Or que ha tingut lloc a Segòvia

AGROALIMENTACIÓ
 | 16/11/2017 

Catalunya es confirma com l'epicentre de la transformació i la comercialització d'aliments ecològics

Catalunya concentra el 25,7% d’operadors elaboradors, el 36,1% d’importadors, el 39,13% d'exportadors i el 26,01% de comercialitzadors del sector ecològic a tot l’Estat. També és la tercera comunitat en superfície ecològica, darrere d'Andalusia i Castella-La-Manxa.

RECERCA
 | 15/11/2017 

La UB impulsa un Doctorat Industrial sobre l’oli d’oliva en gastronomia

El Doctorat Industrial, que es durà a terme en el període 2017-2019, pretén avaluar l’estabilitat, les característiques organolèptiques i nutricionals d’olis d’oliva verge d’alta qualitat després d'un procés de congelació o d’oxidació a alta temperatura, és a dir, des de la congelació fins a l’escalfament a 180 °C.

AJUTS
 | 15/11/2017 

Tercera convocatòria dels ajuts a la cooperació Leader 2014-2020

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) ha convocat els ajuts a la cooperació dels grups Leader de Catalunya, en el marc de la operació 19.3 de cooperació Leader del Programa de Desenvolupament Rural de Catalunya (PDR) 2014-2020, corresponents a l’any 2017. El termini de presentació de sol·licituds finalitzarà el 30 de novembre de 2017

VI
 | 14/11/2017 

Vuit cellers catalans i l'Incavi porten la Festa del Vi Novell a Barcelona

La celebració tindrà lloc el proper dissabte 18 de novembre, d’11.00 a 20.00 hores al Palau Robert, i es podran tastar tots els vins novells de 2017

AGRORAMADERIA
 | 14/11/2017 

El DARP obre una bústia de dubtes sobre la normativa de producció ecològica

La Unitat de Producció Agrària Ecològica del Serveis d'Ordenació Agrícola del Departament d'Agricultura (DARP) posa a disposició dels operadors ecològics o de qualsevol interessat en certificar-se una bústia de dubtes normatius relacionats amb la producció agroalimentària ecològica

TRANSFERÈNCIA TECNOLÒGICA
 | 14/11/2017 

Jornades tècniques de la propera setmana

RuralCat et proporciona la llista de les activitats del Pla Anual de Transferència Tecnològica programades per la propera setmana, del 20 al 26 de novembre

FRUITA
 | 13/11/2017 

Afrucat calcula que els productors de fruita de pinyol han perdut 60 M€

Afrucat ha xifrat el que han perdut els productors de fruita de pinyol aquesta campanya en15 cèntims per quilo de mitjana, el que representa que Catalunya ha perdut 60 milions d’euros en la comercialització dels préssecs i nectarines.

ALIMENTACIÓ
 | 10/11/2017 

La CE permet transportar canals de porcí, boví i petits remugants a més de a 7 °C

Després del dictamen de l’EFSA, la Comissió Europea ha modificat el Reglament (CE) 853/2004 del Parlament Europeu i del Consell pel que fa a les condicions relatives a la temperatura durant el transport de carn

INNOVACIÓ
 | 09/11/2017 

INNOLACT analitza com millorar la competitivitat de la formatgeria artesanal

El proper 21 de novembre, a la Universitat de Vic, tindrà lloc la jornada de presentació dels primers resultats del projecte INNOLACT. S’exposarà l’anàlisi de les dades recollides sobre sector làctic tradicional transfronterer (a França, Catalunya i Euskadi) i es proposaran activitats innovadores per augmentar el valor afegit de les empreses

ALIMENTACIÓ
 | 08/11/2017 

Assegura’t que culls bolets comestibles

L’Agència Catalana de Seguretat Alimentària us ofereix el Servei de consultes micològiques, on podeu preguntar dubtes i enviar fotos

FORMACIÓ
 | 07/11/2017 

Alumnes de Producció Agroecològica de l’EA de Manresa viatgen a Portugal i Huelva

Per tal de promoure la mobilitat formativa dels alumnes del Cicle Formatiu de Producció Agroecològica, l’Escola Agrària de Manresa ha realitzat un viatge tècnic de tres dies al sud de Portugal i a la província de Huelva per a conèixer la producció de pernil de Jabugo ecològic i altres experiències . Hi han participat trenta-un alumnes i dues professores.

TRANSFERÈNCIA TECNOLÒGICA
 | 06/11/2017 

Jornades tècniques de la propera setmana

RuralCat et proporciona la llista de les activitats del Pla Anual de Transferència Tecnològica programades per la propera setmana, del 13 al 19 de novembre.

Especials