ALIMENTACIÓ | 04/12/2017  RuralCat

El DARP promou la prevenció del malbaratament alimentari

El Departament d’Agricultura, Ramaderia , Pesca i Alimentació (DARP) disposa d’un nou espai web destinat a la difusió de bones pràctiques, documents i iniciatives de reducció del malbaratament alimentari.

Avui dia, un terç de la producció global d’aliments es desaprofita i es malbarata generant greus impactes socials, ambientals i econòmics.  El malbaratament es produeix en totes les fases de la cadena alimentària, des de la producció primària fins a les llars, i s’associa a una gran diversitat de causes. Això fa imprescindible la implicació de tots els agents en la seva anàlisi i la resolució.

És per això que el DARP promou la prevenció del malbaratament a Catalunya i, especialment, en els seus àmbits de treball.  Amb aquest objectiu, ha posat en marxa un web per difondre coneixements i informació en aquest àmbit.

A més, recentment ha celebrat la jornada tècnica ‘Iniciatives per a la reducció del malbaratament al sector agroalimentari’, amb la col·laboració de la Institució Catalana d'Estudis Agraris, de l’Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació i de l’Institut d’Estudis Catalans.

La jornada d’avui ha comptat amb una àmplia representació d’iniciatives de reducció o d’aprofitament dels aliments que funcionen a Catalunya, com ara: l’espigolament de minves agrícoles, l’aprofitament de la fruita, la millora dels processos de cria de vedells i d’ús dels pinsos, la transformació de galetes descartades en producte de venda, l’aprofitament de pa per a la fabricació de cervesa, i l’anàlisi de l’eficiència en la producció d’elaborats de carn.  

La innovació aplicada a la reducció del malbaratament també ha estat l’objecte del debat amb la presentació de diversos projectes de recerca i innovació que compten amb la participació de la UAB, el CREDA, l’IRTA, el DARP, i l’Agència de Residus de Catalunya, i que poden oferir eines i solucions a les empreses del sector agroalimentari.

Representants del sector agrari, del sector empresarial, de les entitats socials i ambientals també han aportat diferents visions respecte a aquest objectiu en una taula rodona. 

Per acabar, s’han exposat els principals eixos de la lluita contra el malbaratament alimentari en el marc de les polítiques d’economia circular que s’impulsen a la Unió Europea (UE).

Informació relacionada

El més llegit

Jornades tècniques del 15 al 21 d’octubre

La Cooperativa agrària Plana de Vic ha desenvolupat un concentrador de purins en dues fases per millorar l’eficiència en la gestió de les dejeccions

S’obren les inscripcions a 11 cursos de formació a distància