AGRICULTURA | 10/01/2018  DARP

PRIMA investiga la sostenibilitat en l'agricultura a la Mediterrània

La iniciativa PRIMA per a la recerca i la innovació de l’àrea Mediterrània té com a objectiu la posada en pràctica de polítiques conjuntes de recerca i innovació sota una estratègia comuna de 19 països participants per abordar reptes com la manca d’aigua, l’agricultura i la seguretat alimentària.

Aquest partenariat neix amb la voluntat que tant la UE com els països de la riba sud de la Mediterrània uneixin les seves fonts de talent, coneixement i patrimoni cultural per tal de desenvolupar les àrees amb escassetat d’aigua, proveint-les d’oportunitats de treball en el camp de l’alimentació i competitivitat per emprenedors i dones, conservant els ecosistemes.

Actualment compta amb la participació de 19 països euromediterranis, amb els mateixos drets i obligacions: 11 països de la UE: Croàcia, Xipre, França, Alemanya, Grècia, Itàlia, Luxemburg, Malta, Portugal, Eslovènia i Espanya; i 8 països mediterranis però no de la UE: Algèria, Egipte, Israel, Jordània, Líban, Marroc, Tunísia i Turquia.

El programa el gestiona la Fundació PRIMA sobre la base de plans de treball anuals. El finançament previst fins a 2020 és de 220M € provinents del programa de recerca Horizon 2020 i 274M € provinents d’aportacions dels estats membres.

Consisteix en accions de recerca i d’innovació, en formació i en networking.

Es busca realitzar pocs projectes, però grans, per tal de tenir impacte. L’objectiu fonamental és formar un teixit econòmic al sud de la Mediterrània, i ajudar a la internacionalització de les pimes.

 

Els tipus de subvencions són:

 • RIA: Accions de recerca i innovació
 • IA: Accions d’innovació

Només es finançaran els consorcis, amb mínim 3 països participants, dels quals un ha de ser europeu i l’altre no europeu.

Els projectes als quals se’ls hi donarà més valor seran els que abordin temàtiques transectorials.

Als projectes se’ls demanarà que tinguin una expertesa en ciències socials i humanitats i una visió d’impacte científic, econòmic i social.

El pla de treball pel 2018 està basat en 2 ERA-NETs (ERANETMED i ARIMNET).

Les ERA-NETs són xarxes europees d’agències públiques dedicades al finançament de R+D+I a nivell nacional i regional, que compten amb el suport de la Unió Europea i que tenen per objectiu afavorir la coordinació dels programes d’investigació dels estats europeus. Mobilitzen recursos per afrontar conjuntament  reptes tecnològics i tècnic

 

Les 3 àrees temàtiques es desenvolupen en 8 prioritats operacionals:

 

Gestió de l’aigua

 • Solucions per estalviar aigua
 • Sostenibilitat del sòl i de l’aigua
 • Sistema de governança de l’aigua

Sistemes de conreu

 • Agricultura intel·ligent i sostenible
 • Pesticides i patògens a l’agricultura
 • Cadena de valor a l’agricultura

Nutrició i salut

 • Reduir pèrdues i malbarataments
 • Nous models de negoci a l’agricultura

 

Els plans de treball s’estructuren en 3 seccions:

 • Convocatòries finançades per H2020
 • Convocatòries finançades per cada país
 • Accions que es finança cada país, dintre dels objectius del PRIMA, però sense coordinació transnacional

Es preveu que els primers anuncis de convocatòries es publiquin a mitjan de gener.

En relació amb aquestes primeres convocatòries, la Secretaria d’Universitats i Recerca organitza una sessió informativa que tindrà lloc el dia 24 de gener a les 10.00 a la Sala d’Actes de la Secretaria d’Universitats i Recerca (Via Laietana, 2), a càrrec del director de PRIMA, el senyor Octavi Quintana, i dirigida a les entitats que poden presentar projectes de col·laboració.

Per assistir cal confirmar assistència a l’adreça purificacion.marti@gencat.ca

Informació relacionada

El més llegit

Jornades tècniques del 15 al 21 d’octubre

La Cooperativa agrària Plana de Vic ha desenvolupat un concentrador de purins en dues fases per millorar l’eficiència en la gestió de les dejeccions

S’obren les inscripcions a 11 cursos de formació a distància