DARP | 08/05/2018  Ruralcat

La Generalitat i el sector acorden un pla per a fer front a la crisi del sector fructícola català

El DARP, conjuntament amb el sector, ha implementat un Pla d’Acció amb l’objectiu d’ajudar a fer front a aquestes dificultats a partir d’analitzar conjuntament amb agents i experts la situació del sector fruiter català.

El director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) de la Generalitat de Catalunya, Carmel Mòdol, acompanyat del director dels Serveis Territorials del Departament a Lleida, Ferran de Noguera, ha presentat el Pla d’Acció de la Fruita Dolça a la seu principal del Departament a Lleida. Mòdol, qui ha agraït la implicació i la tasca realitzada per tots els agents participants en l’elaboració d’aquest Pla d’Acció, ha subratllat la importància del sector fructícola català, estratègic per al país i que travessa una difícil situació atesos, entre altres, els baixos preus que perceben els agricultors per les seves produccions: “Catalunya és una mena de gegant fructícola, però un gegant amb peus de fang, i volem que tingui uns peus sòlids, forts, i que li permetin córrer i guanyar el futur, i per això cal reforçar l’estructura productiva, de comerç, internacionalització, innovació, etcètera, consolidar-la, fer-la més forta de cara al futur del sector, que és qui ha de decidir què fer i l’Administració acompanyar-lo en aquest procés. D’aquí aquest Pla, que intenta que el sector productor arribi al moment de la victòria, perquè la fruita guanyarà i el ciutadà ha de respondre”. 

Així, el DARP, conjuntament amb el sector, va decidir implementar un Pla d’Acció amb l’objectiu d’ajudar a fer front a aquestes dificultats a partir d’analitzar conjuntament amb agents i experts la situació del sector fruiter català, promoure la participació dels agents i dinamitzadors del mateix, identificar els principals reptes i oportunitats per als propers anys, i definir les mesures i les accions per a consolidar-lo i enfortir-lo a llarg termini; una tasca que s’ha dut a terme al llarg de tot un any mitjançant jornades, seminaris, sessions i grups de treballs, reunions, presentacions/ponències d’experts, etcètera.
 
El Pla s’estructura en 4 grans eixos d’actuació, que contemplen 10 mesures i 32 accions específiques diferents. Els eixos són: reorientació de la producció, reforç al sector, foment del consum, i professionalització i coneixement. La darrera fase del projecte presenta el calendari d’implementació dels diferents eixos del Pla d’Acció de la Fruita dolça, que abasta des d’ara i fins l’any 2020. Així mateix, incorpora el detall del pressupost de les accions (19.366.000€), els recursos necessaris per a la seva execució, els agents implicats en la seva implementació, i els mecanismes de seguiment del Pla.
 
Val a dir que -com a base- els grups de treball i les entrevistes realitzades han permès identificar un conjunt de debilitats, amenaces, fortaleses i oportunitats (DAFO) transversals en el sector de la fruita dolça catalana, i l’exhaustiva anàlisi i diagnosi del sector dutes a terme en la fase inicial de partida del Pla es desprèn, entre altres, que Lleida, amb 40.489 hectàrees, concentra el 82% de la superfície de fruita fresca catalana de 2016; que el préssec, la pera, la poma i la nectarina concentraven –en aquella data- el 89% de la superfície i el 93% de la producció de fruita fresca; i que la superfície total destinada a fruiters ha augmentat en 1.105ha (un 2,3%) en el període 2011-2016.
 
D’altra banda, també es constata que la fruita més consumida a les llars catalanes (en tones) és la poma, seguida del préssec i la nectarina, i la pera. Amb tot, el consum de la poma cau un 12,3%, un 24,1% de la pera, un 35,3% de la cirera i un 34,9% de la pruna; mentre el consum de préssecs i nectarines puja un 16,0%; el consum de fruita fresca per càpita a Catalunya és de 26,32kg, sent juliol, juny i setembre –per aquest ordre- els mesos de major consum i  desembre el de menys; el 58,2% de la fruita fresca de les llars es compra en supermercats (28,0%) i comerços tradicionals (30,2%); les exportacions dels quatre principals fruiters (poma, pera, nectarina i préssec) ha augmentat un 5,3% en els darrers cinc anys, tot i la davallada de les exportacions de pera (-20,3%), i en poma creix un 25,7%; mentre les importacions de les principals fruites fresques produïdes a Catalunya disminueixen un 0,5% en el mateix període (en préssec cauen un 69,2%, i en nectarina, per contra, es disparen un 150%).
 

El més llegit

Jornades tècniques del 15 al 21 d’octubre

La Cooperativa agrària Plana de Vic ha desenvolupat un concentrador de purins en dues fases per millorar l’eficiència en la gestió de les dejeccions

S’obren les inscripcions a 11 cursos de formació a distància