SANITAT VEGETAL | 07/08/2018  Ruralcat

Agricultura treballa per minimitzar els danys de la plaga invasora que afecta els boixos

Tècnics del Servei de Gestió Forestal i de Sanitat Vegetal, amb la col·laboració dels Agents Rurals, estan treballant per minimitzar els efectes de l’eruga defoliadora del boix, 'Cydalima perspectalis', una espècie invasora que s’alimenta dels boixos i que pot arribar a provocar-ne la mort.

Font: DARP

Font: DARP

Concretament, el personal tècnic treballa per comprovar l’eficàcia de diferents tractaments fitosanitaris i estudia altres mètodes de control com la col·locació de trampes per capturar les papallones. També en fa el seguiment per conèixer la localització i expansió de la plaga a Catalunya i tracta d’establir el moment més indicat per col·locar trampes de feromones per als adults o per aplicar altres tractaments que permetin controlar les poblacions.

Finalment, el DARP ha elaborat una fitxa tècnica informativa sobre aquest insecte i el seu control que dóna informació sobre la biologia de l’insecte a més de proporcionar una orientació sobre les possibles mesures a adoptar en el cas de detectar-ne la presència i des del cos d’Agents Rurals s’han fet, entre 2017 i 2018, vuit informes localitzant les zones afectades per l’eruga del boix.

Des del moment de les primeres afectacions de l’eruga a Olot, el Departament d’Agricultura va contactar amb especialistes d’altres zones amb presència d’aquesta plaga com ara França o Galícia. En col·laboració amb l’Ajuntament d’Olot i el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, s’han anat fent captures amb la finalitat de recopilar informació sobre la biologia d’aquest insecte a Catalunya i s’han fet assajos de control amb diferents tècniques. 

La coordinació entre els diferents responsables i agents (propietaris, responsables municipals, de parcs naturals, de sanitat vegetal o forestal, professionals de sanitat vegetal) és bàsica per fer front a la lluita contra aquestes plagues invasores. En aquesta línia, es va constituir un grup de treball entre responsables i tècnics del Departament d’Agricultura, l’Ajuntament d’Olot, el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa (PNZVG) i la Diputació de Barcelona.

L’eruga defoliadora del boix, Cydalima perspectalis, és un lepidòpter (arna) originari de l’est d’Àsia que es va detectar a Europa per primer cop l’any 2007. Des de llavors, la seva expansió ha estat molt ràpida: es va detectar per primer cop a Catalunya a Besalú l’any 2014. Es tracta d’un important defoliador del boix que es comporta com una plaga de les plantes i com a espècie invasora. Les primeres afectacions importants van ser al Parc Nou d’Olot on està provocant importants danys als boixos monumentals. Els efectes són molt impactants i s’han estès a altres llocs de Catalunya com pot ser la Val d’Aran o l'Espai Natural de les Guilleries-Savassona.

Tot i que a la seva zona d’origen pot afectar altres espècies vegetals, s’ha constatat que a Europa aquest lepidòpter només s’alimenta del boix. La severitat de les defoliacions (que arriben a ser completes), la seva reiteració i la possible afectació a l’escorça poden arribar a matar els boixos.

Per abordar el problema, cal tenir en compte l’àmbit en el qual es troben els boixos afectats. El plantejament i les possibilitats de tractament seran totalment diferents si es tracta d’una zona forestal o d’un jardí.

Informació relacionada

El més llegit

Jornades tècniques de l’11 al 17 de febrer

El DARP publica la fitxa tècnica “La tòfona, un recurs econòmic en creixement”

El proper 11 de febrer s’obren les inscripcions a 5 cursos de formació a distància