Innovacc impulsa 22 projectes empresarials i un concurs per a estudiants

INNOVACIÓ | 11/01/2018  RuralCat

Innovacc impulsa 22 projectes empresarials i un concurs per a estudiants

El darrer any, Innovacc, el clúster d’innovació del sector carni porcí català, ha impulsat 22 projectes, que suposen una inversió global en d’R+D+i d’uns 3,1 M € amb 1,9 M € d’ajuts, i ha fet entrega del primer Premi Innovacc a la innovació tecnològica.

Roger Vidal guanya la primera edició del Premi Innovacc en l’àmbit carni porcí. Font: Innovacc

Roger Vidal guanya la primera edició del Premi Innovacc en l’àmbit carni porcí. Font: Innovacc

  1. INNOVACC

L’associació, constituïda fa uns deu anys, agrupa 94 socis: 76 empreses del sector carni porcí i serveis auxiliars i 18 institucions.  La seva principal activitat és la coordinació de projectes col·laboratius entre associats dels diferents punts de la cadena de valor. Gran part d’aquests projectes, es desenvolupen gràcies a línies de finançament públiques (DARP, ACCIÓ, Ministeri Indústria, etc.) però també n’hi ha que es porten a terme gràcies als fons propis de les empreses interessades en alguna temàtica.

El darrer any, Innovacc ha impulsat aquests 22 projectes, que suposen una inversió global en d’R+D+i d’uns 3,1 M € amb 1,9 M € d’ajuts:

Nom projecte

Empreses/entitats participants

Amb el suport

Q-PORK. Alternatives de millora de la qualitat de la carn de porc i productes derivats

Boadas 1880 SA, Ramon Ventulà SA, Lenz Instruments SL, Timpolot SL, Enginyeria Informàtica Olot SL, Joaquim Albertí SA, Espuña R&D SL, Noel Alimentaria SAU, Cárnica Batallé SA, Artigas Alimentària SAU, Corporación Alimentaria de Guissona SA, Mecàniques Pujolàs SL i Grupo Alimentario Argal SA, UAB, INNOVACC

ACCIÓ – Comunitats RIS3CAT

Desenvolupament de nous

productes carnis saludables 100% naturals

Artigas Alimentària SAU, Fundació Eurecat, INNOVACC

ACCIÓ – IRC

Sistema integral de gestió i monitorització energètica en el sector carni porcí

FAR Jamon Serran SAU, Catalana de Embutidos SA, Energy Tools Consulting SL, INNOVACC

ACCIÓ – IRC

Sistema automatitzat de neteja i desinfecció de cintes transportadores modulars a final de torn

Cárnica Batallé SA, TEMIC SL, INNOVACC

ACCIÓ – IRC

Desenvolupament de nous embotits crus – curats sense ingredients al·lergènics

Embutidos Caula SL, Grama Aliment SL, INNOVACC

ACCIÓ – IRC

Envàs monomaterial reciclable per a productes carnis

Boadas 1880 SA, Embotits Espina SAU, Embotis Salgot SA, Ramon Ventulà SA, Noel Alimentaria SAU, Grupo Alimetnario Argal SA, Lavola 1981 SA, Envases Plásticos del Ter SA, Klöckner Pentaplast SAU, Dow Chemical Ibérica SL, Packaging cluster, INNOVACC

ARC – ECONOMIA CIRCULAR

Millora de la qualitat tecnològica de la carn de porcí per a la fabricació de pernil cuit a través d’una òptima selecció genètica

Selección Batallé SA, Joaquim Albertí SA, IRTA, INNOVACC

DARP – GO

Vacunació en porcí per a reduir la prevalença de salmonel·la

Noel Alimentaria SAU, Piensos del Segre SA, IRTA-CRESA, IDT-Biológika, INNOVACC

DARP – GO

Sistema integral de neteja i desinfecció en continu de cintes de transport de carn

Noel Alimentaria SAU, Olot Meats SA, UAB, Milla Masanas SLU, Proquimia SA, Esbelt SA, INNOVACC

DARP – GO

Valorització de proteïnes de baix valor comercial procedents de sub i coproductes d’escorxadors de porcí

Patel SAU, Frigoríficos del Nordeste SA, Olot Meats SA, Friselva SA, Frigorífics Costa Brava SA, IRTA, UdG, INNOVACC

DARP – GO

Selecció de l’alimentació de truges no reproductores per a la millora del perfil lipídic dels embotits curats d’alta qualitat

Grup Gepork SA, Splendid Foods SAU, UVic, Escorxador Frigorífic d’Osona SA, INNOVACC

DARP – GO

Optimització de la homogeneïtat de producte i reducció de salmorres residuals en indústria elaboradora de pernils curats

Boadas 1880 SA, Noel Alimentària SAU, IRTA, Lenz instruments SL, INNOVACC

DARP – GO

Embot-ITs. Utilització de tecnologia avançada i gestió de Big Data per a optimitzar assecadors d’embotits curats

Splendid Foods SAU, Patel SAU, Fundació Eurecat, Delsys ADA SL, INNOVACC

DARP – GO

Materials plàstics més sostenibles a la indústria càrnia

Embotits Salgot SA, Matadero Frigorífco del Cardoner SL, Embutidos Monells SL, IRTA, Envases Plásticos del Ter SA, Klöckner Pentalplast SAU, INNOVACC

DARP – GO

Solucions innovadores per a reduir l’ús de nitrificants en elaborats carnis cuits mantenint la seguretat alimentària i la qualitat organolèptica

Sant Dalmai SAU, Esteban Espuña SA, Joaquim Albertí SA, IRTA, UAB, INNOVACC

DARP – GO

Solucions innovadores per a minimitzar la contaminació d’instal·lacions d’escorxadors i de canals porcines

Corporación Alimentaria de Guissona SA, Matadero Frigorífco del Cardoner SL, IRTA, Servicios de consultoría especializada Alimentya SL, Xuclà Mecàniques Fluvià SL, INNOVACC

DARP – GO

Obtenció d’estàndards d’engreix de porc Ral d’Avinyó per a una òptima qualitat de la carn

Matadero Frigorífico de Avinyo SA, Catalana de Embutidos SA, Agropecuària Catalana SCCL, IRTA, INNOVACC

DARP – GO

Estudio de viabilidad de proyectos R+D+i de nuevos productos de carne de cerdo y derivados con ventajas sobre la salud de los consumidores

Fundació Eurecat, 333 Corporate SL, UAB, Sequàlia, INNOVACC

MINECO – AEI

NIR low cost para el control de algunos parámetros de calidad de productos cárnicos fermentados y secados

Boadas 1880 SA, Luis Oliveras SA, Sucesores de J.Pont SA,  IRTA, Embutidos Monter SLU, Noel Alimentaria SAU, INNOVACC

MINECO – AEI

Alternativas para la reducción de antibióticos en granjas de porcino y gestión digital de los resultados

Promociones Veterinarias SA, Cooperativa Ganadera de.Caspe, Agropecuària Catalana SCCL, INNOVACC

MINECO – AEI

Sistema innovador de fibra óptica para la clasificación automatizada de jamones durante el proceso de curación

Lenz isntruments SL, Ramon Ventulà SA, INNOVACC

MINECO – AEI

Antioxidante natural de origen vegetal para producto cárnicos altamente saludables

Noel Alimentaria SAU, Agromecànica Olot SL, INNOVACC

MINECO – AEI

 

 

 

 

Primera edició del Premi Innovac

Una altre de les iniciatives del clúster ha estat la convocatòria de la primera edició del Premi Innovacc a la innovació tecnològica, per a incentivar projectes d’innovació tecnològica dins l’àmbit educatiu català enfocat al sector carni. S’hi podien presentar estudiants de Batxillerat, Formació Professional i Universitat que estiguessin estudiant l’últim curs dels estudis, durant el període 2016-2017, i que estiguessin preparant el Projecte final de cicle/grau.

La composició del Jurat del Premi ha estat: Narcís Grèbol (IRTA), Xavier Espuña (ESPUÑA), Narcís Cañigueral (MONTER), Josep Collado (FECIC), Ricard Parés (PORCAT), Alberto Pezzi (ACCIÓ), Jaume Sió (DARP) i Pol Toldrà (TAVIL).

El guanyador de la primera edició del Premi INNOVACC a la innovació tecnològica en l’àmbit carni porcí (curs 2016-2017) ha estat en Roger Vidal Cardós estudiant de Biologia de la Universitat de Girona pel seu projecte final de grau “Identificació, mitjançant nous indicadors de benestar, de materials manipulables adequats per a les necessitats exploratòries del porc i aplicables en explotacions intensives de porcí” que va realitzar amb les tutores Maria Dolors Briz González (UdG) i Emma Fàbrega Romans (IRTA).

A finals del desembre passat es va fer entrega del premi de 5.000 € a Roger Vidal i 5.000 € a la Universitat de Girona, així com un contracte de treball en pràctiques al Grup Batallé per a Vidal.

 

We would like to extend you a very warm welcome to RuralCat, the rural and agrifood world's virtual community, an innovative project launched by the Government of Catalonia and a pioneering initiative in Spain that heralds a new concept in Internet-based communication and which particularly targets the development of the farming, agrifood and rural sector.

The RuralCat portal is the Ministry of Agriculture, Livestock, Fisheries and Food's basic Internet-based knowledge transfer tool for conveying information on the availability of technological services, training, technology transfer and advisory services for farmers, livestock breeders, the agrifood industry and their associations and organisations.

RuralCat seeks to take the new technologies to the rural world and facilitate the rural population's access to information, training and useful services for the sector in particular, and for the rural world in general.

This is a collaborative experiment, open to all professionals and individuals associated with the Ministry's sphere of jurisdiction, that is intended to help people living in the rural world gain maximum benefit from access to a wealth of information, experience and tools related to their different areas of activity.

In this respect, RuralCat seeks to consolidate its role as a virtual community for the agrifood and rural world, providing a place where different groups of people associated with the sector can generate relationships and exchanges; benefit from services, news and technical information; gain access to innovation, technology transfer and new technologies, and use distance training and advisory services. RuralCat also aspires to be a window, within Internet, through which the general public can discover more about the rural world and the agrifood sector.

We aim to increase the visibility of this virtual meeting and information-sharing point so that, together with the Ministry's institutional website, it can become a reference point for the sector and a tool for progress, helping it to become stronger and better equipped to face the challenges of the future.

 

 

RuralCat is a new concept of Internet-based communication. It combines a number of different features: an information portal, a website with services conceived for Catalonia's rural and agrifood sector and a system for channelling through Internet both the formal training provided by the Ministry of Agriculture, Livestock, Fisheries and Food and lifelong learning programmes.


In addition, RuralCat users also have access to powerful communication tools: e-mail, forums, etc.

However, above all, RuralCat seeks to be a virtual community. This term is understood as groups of people with common interests (farmers, livestock breeders, people working in the agrifood industry, students, consultancy professionals, etc.) who can share information and documentation and foster relationships, using the communication tools with complete independence within the work group.


Thus, a person who connects to RuralCat, instead of being a passive recipient of information, is now an active participant, because the communities also contribute to creating information. After all, those who know most about farming, livestock breeding and food production in Catalonia are precisely those who earn a living from it.


In this context, RuralCat can also be customized to suit users' interests. Thus, the weather data obtained when they log on are not the general forecasts for Catalonia, but specific forecasts for their region, with useful insights for farming activities.

 

In this section you can consult the basic data on agriculture, livestock, fishing and the agri-food industry in Catalonia.