La pedregada de dissabte a la Noguera va afectar més de 10.000 hectàrees de conreus diversos d'una dotzena de municipis

DARP | 16/05/2018  Ruralcat

La pedregada de dissabte a la Noguera va afectar més de 10.000 hectàrees de conreus diversos d'una dotzena de municipis

La calamarsada va afectar conreus de cereral, fruita dolça, ametllers, olivera, vinya i farratge, especialment a Castelló de Farfanya, Gerb i Os de Balaguer. Una altra pedregada va afectar prop de 300 hectàrees de cultius de la Ribera d’Ebre i la Terra Alta.

La passada calamarsada va afectar més de 10.000 hectàrees de cereals, fruita dolça, ametllers, olivera, vinya, i farratges d’una dotzena de termes municipals, amb especial virulència en poblacions com Castelló de Farfanya, Gerb, i Os de Balaguer, si bé també van registrar una important afectació altres com Albesa, Algerri, Balaguer, Camarasa, Foradada, Artesa de Segre, Menàrguens, Àger, Alòs de Balaguer, La Sentiu i Foradada. 

La pedregada es va produir als voltants de les 17:00 hores, amb pedres d’una mida de més d’1,5 cm de diàmetre, ja cap al final molt barrejada amb aigua, i de fet la gran quantitat d’aigua va complicar les destrosses en aquests municipis, en què s’hi han vist afectats tots els cultius que estaven en producció en aquesta zona, amb una especial incidència en els cereals d’hivern que ja que estaven en un avançat estat de producció.  

Així, la superfície afectada de cereal és molt gran ja que es tracta del principal conreu de bona part de la zona malmesa. Pel que fa al grau d’afectació, val a dir que es registra amplis marges amb àrees amb afectacions baixes i altres àrees amb afectacions properes al 100% dins d’una mateixa zona, com s’esdevé en finques de Gerb, Castelló de Farfanya, o zona nord de Balaguer, per exemple. Tot i així, els danys haurien estat extensos en tots els municipis afectats. Quant als fruiters, el dany s’ha produït tant en fruit com en branques en les zones on la pedra va afectar amb més virulència, el que podria acabar condicionant no només la campanya fructícola d’enguany sinó també la següent. Els cultius farratgers en zones de reg se n’ha vist afectat un tall, en secà la pèrdua és en el cultiu anual.

Les dades provisionals apunten a una superfície afectada de 287 hectàrees de fruita de pinyol, 314 de fruita de llavor, 8.132 de cereals d’hivern, 702 de farratges, 598 d’ametller i olivera, i 41 vinya, que es podria veure incrementada. Alguns dels municipis de la Noguera afectats per la pedregada de dissabte estudien demanar la declaració de zona catastròfica. Val a dir que a banda de les més de 10.000 hectàrees de cultius afectades, també han patit danys en mobiliari urbà, infraestructures, camins, equipaments, i habitatges, etcètera.

La Terra Alta i la Ribera d’Ebre també van registrar, la tarda del passat dissabte, una pedregada, que va afectar principalment els termes municipals de Bot, Horta de Sant Joan, i Mora d’Ebre, sent el primer el més afectat, principalment en vinya, on s’ha observat danys que van des del 5% al 90% de la vegetació amb impactes de pedra. D’altra banda, l’estimació de superfície afectada a Horta de Sant Joan és d’unes 26 hectàrees, sent la zona afectada d’aquest terme municipal la dels Plans d’Arenys, on la intensitat de la pedregada no va ser tan important com a Bot, però sí que va produir danys, principalment al cirerer, en què s’observa impactes en un 70% de la cirera, en un total d’unes 5-6 hectàrees de cirerers.

Pel que fa a la calamarsada registrada a la Ribera d’Ebre, aquesta va afectar bàsicament el terme municipal de Móra d’Ebre. Els conreus afectats són, principalment, presseguer (40%), nectariner (29%), albercoquer (20%), vinya (8%) i cirerers (3%), si bé val a dir que en albercoquer i cirerer ja havia iniciat la recol•lecció. L’àrea total afectada amb més o menys intensitat en aquest terme està al voltant d’almenys 77,50 ha. 

El director general de Desenvolupament Rural del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) de la Generalitat de Catalunya, Oriol Anson, acompanyat del director dels Serveis Territorials del DARP a Lleida, Ferran de Noguera, s’ha reunit a la seu de l’Entitat Municipal Descentralitzada (EMD) de Gerb, pertanyent a Os de Balaguer, amb els alcaldes dels municipis afectats a la comarca lleidatana de la Noguera i ha visitat diverses plantacions afectades.

En finalitzar la trobada, Oriol Anson ha assenyalat que s’ha evidenciat la necessitat de millorar les condicions de les assegurances incorporant-hi modificacions que optimitzin el sistema, ampliant i ajustant la cobertura i el seu període a la realitat de l’evolució de la collita i dels canvis en la climatologia i en la seva afectació en la producció, entre altres; i que el Departament treballarà en aquesta línia. 

 

We would like to extend you a very warm welcome to RuralCat, the rural and agrifood world's virtual community, an innovative project launched by the Government of Catalonia and a pioneering initiative in Spain that heralds a new concept in Internet-based communication and which particularly targets the development of the farming, agrifood and rural sector.

The RuralCat portal is the Ministry of Agriculture, Livestock, Fisheries and Food's basic Internet-based knowledge transfer tool for conveying information on the availability of technological services, training, technology transfer and advisory services for farmers, livestock breeders, the agrifood industry and their associations and organisations.

RuralCat seeks to take the new technologies to the rural world and facilitate the rural population's access to information, training and useful services for the sector in particular, and for the rural world in general.

This is a collaborative experiment, open to all professionals and individuals associated with the Ministry's sphere of jurisdiction, that is intended to help people living in the rural world gain maximum benefit from access to a wealth of information, experience and tools related to their different areas of activity.

In this respect, RuralCat seeks to consolidate its role as a virtual community for the agrifood and rural world, providing a place where different groups of people associated with the sector can generate relationships and exchanges; benefit from services, news and technical information; gain access to innovation, technology transfer and new technologies, and use distance training and advisory services. RuralCat also aspires to be a window, within Internet, through which the general public can discover more about the rural world and the agrifood sector.

We aim to increase the visibility of this virtual meeting and information-sharing point so that, together with the Ministry's institutional website, it can become a reference point for the sector and a tool for progress, helping it to become stronger and better equipped to face the challenges of the future.

 

 

RuralCat is a new concept of Internet-based communication. It combines a number of different features: an information portal, a website with services conceived for Catalonia's rural and agrifood sector and a system for channelling through Internet both the formal training provided by the Ministry of Agriculture, Livestock, Fisheries and Food and lifelong learning programmes.


In addition, RuralCat users also have access to powerful communication tools: e-mail, forums, etc.

However, above all, RuralCat seeks to be a virtual community. This term is understood as groups of people with common interests (farmers, livestock breeders, people working in the agrifood industry, students, consultancy professionals, etc.) who can share information and documentation and foster relationships, using the communication tools with complete independence within the work group.


Thus, a person who connects to RuralCat, instead of being a passive recipient of information, is now an active participant, because the communities also contribute to creating information. After all, those who know most about farming, livestock breeding and food production in Catalonia are precisely those who earn a living from it.


In this context, RuralCat can also be customized to suit users' interests. Thus, the weather data obtained when they log on are not the general forecasts for Catalonia, but specific forecasts for their region, with useful insights for farming activities.

 

In this section you can consult the basic data on agriculture, livestock, fishing and the agri-food industry in Catalonia.