Tota l'actualitat relacionada amb el món de l’alimentació i la indústria agroalimentària

PRODUCCIÓ ECOLÒGICA | 13/04/2021  Ruralcat

La Comissió Europea publica el seu pla per impulsar la producció ecològica

Un dels objectius del pla és arribar al 25% de la superfícies agrícola amb qualificació d’agricultura ecològica per al 2030 a Europa.

Producció ecològica a la UE

El pla vol augmentar el consum, mantenir la confiança dels consumidors i apropar els aliments ecològics a la ciutadania

La Comissió Europea ha presentat el seu Pla d’Acció per al desenvolupament de la producció ecològica 2021-2027 amb l’objectiu d’augmentar la producció i el consum de productes ecològics, arribar al 25% de la superfície agrícola amb qualificació d'agricultura ecològica per al 2030, així com augmentar significativament l’aqüicultura ecològica.

Aquest pla d’acció, que està en línia amb el Pacte Verd Europeu i les estratègies 'De la granja a la taula' i 'Biodiversitat', està dissenyat per proporcionar al sector ecològic les eines adequades per assolir els objectius fixats. Proposa 23 accions estructurades en tres eixos: augmentar el consum, augmentar la producció i millorar encara més la sostenibilitat del sector, per garantir un creixement equilibrat del mateix.

El pla d’acció proposa diverses accions concretes destinades a augmentar el consum, mantenir la confiança dels consumidors i apropar els aliments ecològics a la ciutadania. Això inclou: informar i comunicar sobre la producció ecològica, promoure el consum de productes ecològics, estimular un major ús d'aliments bio als menjadors públics mitjançant la contractació pública i augmentar la distribució de productes ecològics en l'àmbit escolar a la UE. Les accions també tenen com a objectiu, per exemple, prevenir el frau, augmentar la confiança dels consumidors i millorar la traçabilitat dels productes ecològics.

Pel que fa a l’estímul a la producció, la futura PAC inclourà esquemes ecològics amb un pressupost de 38-58 milions d’euros per al període 2023-2027. Però, més enllà de la PAC, les eines clau inclouen l’organització d’esdeveniments de divulgació i la creació de xarxes per compartir les millors pràctiques, la certificació per a grups d’agricultors en lloc de per a individus, la investigació i la innovació, l’ús de la cadena de blocs i altres tecnologies per millorar la traçabilitat augmentant la transparència del mercat, reforçant les empreses locals i petites, donant suport a l’organització de la cadena alimentària i millorant la nutrició animal. La Comissió també anima els estats membres a desenvolupar plans nacionals d’acció ecològica per augmentar el seu percentatge de producció ecològica. El pla d'acció també assenyala que la producció d'aqüicultura ecològica continua sent un sector relativament nou, però que té un potencial de creixement important.

Per augmentar la consciència sobre la producció ecològica, la Comissió organitzarà anualment un 'Dia ecològic' de la UE, així com premis a la cadena d'aliments ecològics per reconèixer l'excel·lència en tots els passos de la cadena d'aliments bio. La Comissió també fomentarà el desenvolupament de xarxes de turisme ecològic mitjançant 'biodistrictes', zones on agricultors, ciutadans, operadors turístics, associacions i autoritats públiques treballen junts per aconseguir una gestió sostenible dels recursos locals, basant-se en principis i pràctiques ecològiques.

Finalment, també es pretén millorar encara més el rendiment de la producció ecològica en termes de sostenibilitat. Per aconseguir-ho, les accions se centraran en millorar el benestar dels animals, garantir la disponibilitat de llavors orgàniques, reduir la petjada de carboni del sector i minimitzar l’ús de plàstics, aigua i energia.

La Comissió també té la intenció d'augmentar la quota de recerca i innovació (R+I) i dedicar almenys el 30% del pressupost a accions de recerca i innovació en el camp de l'agricultura, la silvicultura i les zones rurals.

Font: CCPAE

PORCÍ | 05/10/2017  RuralCat/Firad de Lleida

El porcí busca quota de mercat fora de la UE

L’Associació Nacional de Productors de Bestiar Porcí es mostra força optimista pel que fa al futur del sector porcí gràcies a la internacionalització i a les noves quotes de mercat en països fora de la Unió Europea.

Miguel Ángel Higuera, director de l’Associació Nacional de Productors de Bestiar Porcí (Anprogapor), durant la conferència. Autor: J. Gómez. Font: Fira de LLeida

Miguel Ángel Higuera, director de l’Associació Nacional de Productors de Bestiar Porcí (Anprogapor), durant la conferència. Autor: J. Gómez. Font: Fira de LLeida

En el marc de la Fira de Sant Miquel i la conferència "Reptes i perspectives de futur del sector porcí", el director de l’Associació Nacional de Productors de Bestiar Porcí (Anprogapor), Miguel Ángel Higuera ha constatat la importància del sector en l'economia agrària espanyola, ja que “el sector porcí representa més del 38% de la producció final ramadera i el 14% de la producció final agrària”. Així mateix ha assegurat que la facturació del sector al 2016 va ser de 6.000 milions d'euros, un fet que el posiciona com a primer país productor de porcs d’Europa i com a quart productor mundial de carn de porcí.

Catalunya concentra el 25% de la producció i gairebé el 45% dels sacrificis de porcí de tot l’Estat, el que la converteix en la comunitat més important del sector, mentre que “Lleida és el centre neuràlgic de referència del sector porcí”, ha dit.

Les xifres que ha aportat Miguel Ángel Higuera posen de manifest la vocació netament exportadora del sector. “Els creixements que hem tingut en els darrers anys s’han focalitzat a guanyar quota de mercat en d’altres països. Per això ara el repte del sector és aconseguir tercers països on els requisits per exportar són diferents dels de la UE”. Higuera assegura que el sector ramader i el carni estan fent una molt bona feina per conquerir aquests nous mercats.

El conferenciant s’ha mostrat optimista respecte al futur immediat del sector i ha pronosticat que el preu mig del porc a l’acabar l’any podria estar sobre l’1,28 €/Kg, “això sí, sempre pendents d’Alemanya”, ha dit. També ha aconsellat als productors que defensin la qualitat de la seva carn davant de campanyes “poc netes” com la de l’abús d’antibiòtics en la producció porcina espanyola.  

Cal recordar que també a finals de setembre, a Brussel·les, Miguel Ángel Higuera ha estat escollit nou president del Grup de Treball de Sanitat i Benestar Animal del COPA-COGECA.

 

TRANSFERÈNCIA TECNOLÒGICA | 05/10/2017  RuralCat

Jornades tècniques de la propera setmana

RuralCat et proporciona la llista de les activitats del Pla Anual de Transferència Tecnològica programades per la propera setmana, del 9 al 15 d’octubre.

Imatge del programa d’una jornada sobre la tradició i la innovació en l’elaboració de pa artesà. Font: DARP

Imatge del programa d’una jornada sobre la tradició i la innovació en l’elaboració de pa artesà. Font: DARP

Per facilitar el recordatori de les activitats del Pla Anual de Transferència Tecnològica  (PATT) et detallem a continuació un recull de les activitats que es duran a del 9 al 15 d’octubre.

Els programes de les jornades són susceptibles de modificació per part dels organitzadors. Per aquest motiu, i per tenir un coneixement més concret sobre cada activitat, t’aconsellem que consultis periòdicament l'apartat Agenda de RuralCat , on hi trobaràs també informació d’altres esdeveniments, fires i salons relacionats amb el sector agroalimentari i rural que es celebraran els propers dies.

Recorda que també pots formalitzar de forma automàtica la preinscripció a les jornades a través de RuralCat.

 

SANITAT VEGETAL | 04/10/2017  RuralCat

Butlletins d’informació fitosanitària per al mes d’octubre

RuralCat us ofereix la possibilitat de consultar els avisos fitosanitaris que mensualment elabora el Servei de Sanitat Vegetal del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació.

Ceba amb atac de mildíu. Font: DARP

Ceba amb atac de mildíu. Font: DARP

Aquesta informació ens presenta tractaments i mesures específiques per a diferents tipus de cultius, agrupats en quatre butlletins:

  • Cultius llenyosos. Aquest mes destaca: fruita dolça (pomera, perera), fruita seca (avellaner, ametller i noguer), cítrics, olivera i vinya.
  • Cultius hortícoles. Aquest mes destaca:  carxofa, col i coliflor, tomàquet, enciam, ceba i calçot, carbassó i maduixa.
  • Cultius d’espais verds. Aquest mes destaca: pi, alzina, om, cítrics ornamentals, castanyer d’índies, palmera, pollancre, gerani i rosàcies.
  • Cultius extensius. Aquest mes destaca: arròs, cereals i colza.

El Servei de Sanitat Vegetal del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació elabora mensualment aquesta informació a partir del seguiment de les plagues i malalties i de l’experimentació de camp. Si teniu algun dubte o voleu més informació podeu contactar amb els telèfons i correus que hi ha al final de cada butlletí o consultar l’Oficina de Sanitat Vegetal. 

Recordeu que les estacions i subestacions d'avisos fitosanitaris de Catalunya també emeten avisos puntuals i que podeu consultar els últims a portal de RuralCat.

Si voleu estar informats de manera més immediata podeu demanar el Servei d’ avisos fitosanitaris per SMS i correus electrònics o seguir-nos a facebook i Twiter (@ruralcat).

INNOVACIÓ | 29/09/2017  RuralCat

Catatur i Applipur guanyen els premis RuralApps 2017

Una app que facilita als consumidors les visites a elaboradors de producte gastronòmic i una altra per gestionar els purins de les explotacions ramaderes han estat les guanyadores de la IV edició dels premis RuralApps, en que s'han presentat 30 candidatures

Els protagonistes del lliurament del Ruralapps 2017. Font: DARP

Els protagonistes del lliurament del Ruralapps 2017. Font: DARP

La consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya, Meritxell Serret, ha guardonat avui les apps Catatur i Applipur, guanyadores de la quarta edició dels Premis Ruralapps 2017, que atorga el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP). Amb aquests premis, que s'han lliurat en el marc de la Fira de Sant Miquel de Lleida, en col.laboracio amb d’EURECAT Centre Tecnològic de Catalunya, es vol impulsar el desenvolupament d'aplicacions mòbils en el sector agrari, alimentari i rural. En l'edició d'enguany s'han presentat 30 candidatures.

L’app Catatur ha estat la guanyadora de la modalitat Ruralapps-ciutadania, on s’inclouen aquelles aplicacions destinades a oferir solucions tecnològiques innovadores a la ciutadania i que facilitin l’accés a la informació en l’àmbit agrari, alimentari i rural. Creada per Santiago Llinares Moreno, de Barcelona, és una aplicació que facilita les visites dels consumidors als elaboradors i productors de producte gastronòmic per tal de donar a conèixer el seu producte.

L’aplicació Applipur, ha estat la premiada de la modalitat Ruralapps-professional del sector, dedicada a aquelles aplicacions mòbils destinades a oferir solucions tecnològiques innovadores als professionals del sector agrari, alimentari i rural i que millorin els processos de producció i de gestió, l’eficàcia interna, la seguretat, la traçabilitat, la comercialització, la informació o el posicionament al mercat. Ideada per Agropecuaria Catalana SCCL, de Sant Fruitòs de Bages, està dissenyada per a ramaders per gestionar correctament els purins generats a les seves explotacions.

Els projectes finalistes de les dues modalitats són: ‘medMIS’, de Geografía Aplicada SL, de Sevilla, en la modalitat Ruralapp-ciutadania, una aplicació que permet fer el seguiment d’espècies invasores en les àrees marines protegides de la Mediterrània. I en la modalitat Ruralapp-professional del sector, la finalista ha estat la app Riegoapp, de iRiego New Generation,’ SL, de León, per l’app ‘Riegoapp’, una aplicació que permet controlar programadors de reg de diferents fabricants des del telèfon mòbil.

Els projectes guanyadors estan dotats amb 3.000 euros, una quantitat que avui no s'ha pogut fer efectiva als premiats com a conseqüència de la injustificada intervenció econòmica que pateix la Generalitat de Catalunya. El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, que lamenta aquesta situació, segueix treballant perquè es pugui resoldre amb celeritat i deixi d'afectar línies d'actuació tan positives per al sector com aquesta.

Especials