ENTREVISTA AMB JOAN TRIAS | 17/02/2010  RuralCat

Joan Trias  "La qualitat de l'arròs produït al Delta està garantida des de la producció fins a l'elaboració"

Joan Trias.

Joan Trias és un dels socis de la Societat Agrària de Transformació (SAT) El Pantar, situada a Sant Jaume d'Enveja. Actualment, aquesta empresa agrícola del delta de l'Ebre està regentada per la tercera generació de la família Trias. L'empresa es dedica a la producció i comercialització d'arròs d'alta qualitat sota la marca Illa de Riu. Parlem amb ell de la seva explotació, del Delta i de l'ofici d'arrossaire.
Com definiries la teva explotació i el teu arròs?
La nostra explotació limita amb el riu Ebre i amb el mar i és molt variada perquè té zones argilenques, altres sorrenques i altres de torba. En aquesta finca hem arribat a conrear fins a vuit varietats diferents durant el mateix any. Enguany sembrarem majoritàriament tres varietats, i quatre més en petites superfícies. Com a seleccionadors de llavor, també reproduïm aquestes varietats.
Quines són les vostres varietats preferides?
El catàleg de productes Illa de Riu està integrat per arròs comercial, llavor d'arròs i, des de fa quatre anys, arròs bomba. Aquesta varietat és la que gaudeix d'una millor qualitat gastronòmica, encara que és de les més difícils de conrear; aquest fet explica el diferencial de preu existent pel que fa a l'arròs convencional. L'arròs integral té més valor nutritiu, necessita més temps de cocció i un sabor i textura diferents al que estem acostumats. En relació a l'arròs ecològic, jo crec que no hi ha diferències amb el que es comercialitza normalment.

"La varietat bomba és la que té millor qualitat gastronòmica, encara que és de les més difícils de conrear"


Quins són els clients dels vostres productes?
La cartera de clients dels productes ILLA DE RIU està composta per distribuïdors pertanyents a un segment qualitatiu molt alt i selecte. Estan repartits dins una àrea geogràfica en la qual abastia a tota Catalunya, Madrid, Nord i Est d'Espanya, Balears i Canàries, destinant un percentatge aproximat del 10-15% de les nostres vendes per a l'exportació cap a països com França, Alemanya, Suïssa, Suècia o Austràlia.
Com destacaries la importància del cultiu de l'arròs al Delta de l'Ebre?
L'arròs és pràcticament l'únic cultiu que podem fer al Delta, perquè és un terreny salí i l'únic sistema per a combatre'l és la inundació. A més, el fet de ser una superfície tan plana ho facilita.
Quina és la seva visió de l'aplicació de fertilitzants, productes fitosanitaris, etc. en el cultiu i en un medi tan fràgil?
Tot i que els arrossaires som en general molt respectuosos, cal utilitzar mesures sempre que ajudin a respectar l'ambient i l'entorn. El factor econòmic també fa que només s'apliqui la quantitat mínima per garantir una collita rendible.
Quin paper té l'organisme de l'Associació de Defensa Vegetal (ADV) en l'arròs?
L'ADV fa una tasca molt important per controlar una plaga general com és el xilo, d'una manera racional, al més efectiva i econòmica possible. També finança estudis sobre adobatges per assessorar els agricultors sobre les quantitats i moments més oportuns d'aplicació, i col·labora amb l'IRTA en altres temes relacionats amb aquest cultiu.
Quins canvis i/o avenços en la protecció fitosanitària (plagues i malalties) del cultiu destacaries en els darrers anys?
En els últims anys s'han fet avenços en coneixement i divulgació de les malalties que afecten aquest cultiu i, per això, la majoria dels agricultors actuen en contra d'aquests mals. A més, els centres d'investigació (Sanitat Vegetal, IRTA i col·laboradors) han tingut un paper molt important en l'estudi i assessorament per conèixer aquestes malalties i combatre-les de manera eficaç. Modernitzar-nos ens ha ajudat a produir més i millor però amb menys despeses.

"L'arròs produït al delta de l'Ebre està molt controlat des de la producció i sobretot en el procés final de l'elaboració"


Com veus la coexistència entre el sector agrícola, el parc natural i l'agroturisme?
En el sector agrícola, quan es va començar a parlar del parc natural, ningú volia saber-ne res, però amb el temps s'ha vist que el que s'està fent està justificat i millora o no interfereix gaire en el sector. L'agroturisme, més recent, s'està incorporant molt bé i són molts els agricultors que tenen una casa o s'han construït barraques.
Per al consumidor, quina és la principal qualitat de l'arròs del delta de l'Ebre davant la competència?
L'arròs produït al delta de l'Ebre està molt controlat des de la producció i sobretot en el procés final de l'elaboració, on les cooperatives tenen unes instal·lacions òptimes per a això i donen totes les garanties de qualitat exigibles.
Quins són els vostres plans d'expansió?
Els nostres projectes de futur més immediats estan orientats cap a la potenciació dels nostres productes actuals amb la finalitat de conquerir un nombre cada vegada més elevat de mercats i cap a l'imminent llançament i comercialització d'una nova línia productiva basada en la varietat d'arròs bahia.