Martirià Ramió "M'agrada sentir al cos la por que precedeix als canvis, fa que percebi l'empresa viva i amb energia"
Martirià Ramió és el fill gran dels fundadors de l'empresa familiar S.A.T. Suis, dedicada a la producció porcina des de principis dels anys trenta.
Casat i amb dues filles, és l'administrador de l'empresa i compagina la direcció de S.A.T. Suis amb la vida familiar, la bici de muntanya i altres activitats relacionades amb la vida sana.
En aquesta entrevista ens explica com van aconseguir guanyar el Premi PITA 2005 i quins canvis s'han produït a S.A.T. Suis arrel de guanyar aquest guardó.
Ens podria fer una breu ressenya històrica de la seva empresa?
S.A.T. Suis és una empresa familiar fundada fa més de 75 anys, que es dedica a la producció i engreix de porcs amb el pinso que fabriquem a les nostres instal·lacions. Amb seu central a Cornellà del Terri, sempre ens hem mantingut fidels a la visió d'empresa familiar en continua expansió i creixement, competitiva i rendible, amb una gestió professional del negoci que integra complementàriament a la família i als professionals, en els diferents llocs de treball en funció de les seves capacitats i competències. L'empresa disposa de la tecnologia més moderna i actualment és referent del sector porcí a la província de Girona.
Després de 15 anys d'experiència en projectes de Recerca i desenvolupament, quina valoració fa d'aquest departament a la seva empresa?
M'agrada sentir al cos la por que precedeix als canvis, fa que percebi l'empresa amb energia, viva, obrint-se camí. En un entorn empresarial, és a dir, competitiu, conviuen la conveniència d'introduir canvis per millorar amb la de cometre els mínims errors possibles i cap d'important. Així neixen les primeres activitats de R+D. Poder assajar, en condicions de camp, els canvis en genètica, nutrició, etc, abans d'implantar-los a tota la producció, rebaixa considerablement el risc d'equivocar-se, estimula la freqüència dels canvis i relaxa l'angoixa que els acompanya.
'Teníem a les mans un tema innovador en un camp d'interès social com és la seguretat alimentària.'Què us va empènyer a presentar el projecte 'Gestió i control de la contaminació creuada en la fabricació de pinsos com a eina per a incrementar la seguretat en els aliments' en els Premi PITA 2005?
La recompensa, la il·lusió de la primera vegada en presentar-nos a un premi tant important, el convenciment, després de tres anys de treball, que teníem a les mans un tema innovador en un camp d'interès social com és la seguretat alimentària i que els resultats obtinguts aportaven llum i alternatives novedoses.
La categoria a la qual us vau presentar valorava la innovació en els processos de primera transformació i/o conservació de productes agraris. En què va consistir exactament el vostre projecte?
Teníem una inquietud i no trobàvem resposta enlloc, així que ens vam proposar conèixer a fons i determinar quina quantitat d'un ingredient queda en el circuit productiu de la fabricació de pinsos i passa a formar part, de manera indesitjada, de la següent seqüència productiva. Així, ens vam posar a investigar els punts crítics, vam fer experiències prèvies per determinar la situació inicial, vam fer noves experiències per avaluar la millora aconseguida... i així successivament. També vam estudiar la influència de la mida de les partícules, de l'aspiració de pols... un munt de coses que es van anar aprenent i que van obligar a anar adaptant les experiències successives per poder-ne extreure el màxim nombre de conclusions i unes mesures correctores eficients que afecten a instal·lacions, bones pràctiques i matèries primes.
En la vostra investigació, vau comptar amb la col·laboració de la Universitat Autònoma de Barcelona i l'empresa Imasde Agropecuaria. Què va suposar la col·laboració d'aquestes en el projecte?
El Departament de Farmacologia, Toxicologia i Terapèutica de la Univesitat Autònoma de Barcelona i més concretament el Director de projectes del Servei d'anàlisi de fàrmacs, Dr. Carles Cristòfol, va posar a punt dues tècniques analítiques per aquest projecte i va realitzar milers d'anàlisis de mostres de pinso. IMASDE Agropecuaria S.A., representada per Pedro Medel, va aportar tota la seva gran experiència en la direcció de projectes en aquest sector així com en la relació amb el Centre per al Desenvolupament Tecnològic Industrial.
'Les mesures correctores descobertes es poden aplicar a la major part de les fàbriques de pinsos.'L'estudi real que vau desenvolupar per aquest projecte, s'ha pogut aplicar a alguna empresa en concret?
Actualment està implantat a S.A.T. Suis, però també és factible aplicar les mesures correctores a la major part de les fàbriques de pinsos. Només cal, per a cada implantació, estudiar la idiosincràsia pròpia de la fàbrica: instal·lacions, productes i pràctiques.
Què ha suposat per S.A.T. Suis haver guanyat el PITA 2005?
Alegria, orgull, reconeixement i autoestima per les persones que van participar amb gran perseverança, tan internes com externes.
Quin impacte socioeconòmic pot suposar una investigació com la vostra pel sector de l'alimentació animal?
Sense poder estar segurs que l'aliment que surt és, ni més ni menys, el que es volia que sortís; sense un sistema de traçabilitat, aigües amunt i aigües avall, que permeti detectar qualsevol eventualitat que es doni; sense un manual de bones pràctiques pensat i testat per aconseguir aquests objectius; sense conèixer a fons les instal·lacions i maquinària de producció i tots els punts crítics del procés, no seria possible garantir, ni corregir per millorar. Nosaltres actuem així i no ens imaginem el futur immediat de cap altra manera en tot el sector de l'alimentació animal.
'Seguim investigant per produir porcs més sans i carn de major qualitat.'Hi ha algun nou projecte d'innovació que estigueu desenvolupant?
En aquest moment en tenim dos de nous en estat d'estudis previs: Tractaments homeopàtics i bioenergètics combinats: encaminats a reduir a mínims la medicació per tal d'evitar o minimitzar l'activació del sistema immunitari. Actualment restem a l'espera de confirmar col·laboracions internacionals. La segregació de truges primípares i tota la seva descendència. Tots dos s'encaminen a la producció de porcs més sans, una carn de major qualitat i màxima seguretat alimentària.
Durant els anys 90, l'empresa va aconseguir diverses nominacions i premis del 'Porc d'Or'. Què suposa aquest reconeixement per a S.A.T. Suis?
Si no recordo malament, vuit nominacions, en cinc anys consecutius. Suposen un fort estímul per l'equip de producció i una satisfacció per la resta del personal.