ENTREVISTA AMB Mª ÀNGELS RIAL | 17/02/2010  RuralCat

Mª Àngels Rial  "El futur del sector estarà en mans d'empreses mitjanes i grans amb equips molt professionalitzats"

Mª Àngels Rial

Semen Cardona SL va ser constituïda l'abril de 1996 per la família Coletas Rial. Ramaders de professió, els Coletas Rial es van iniciar en el món de la inseminació l'any 1985, amb l'objectiu de millorar la qualitat de la cabana porcina. Mª Àngels Rial n'és l'actual gerent i, en aquesta entrevista, ens explica a què es dedica la seva empresa i quines tasques hi realitzen.
Com és Semen Cardona SL en l'actualitzat i quin és el seu principal objectiu?
Tot i que l'empresa es va fundar el 1996, no va ser fins l'any 1998 que es van inaugurar les actuals instal·lacions. Aquestes tenen capacitat per allotjar 133 animals de genètiques diferents i així poder abastir la demanda de diferents clients. Amb les noves instal·lacions, Semen Cardona s'ha convertit en un centre de referència a l'estat espanyol i fins i tot estem homologats per a vendre dosis de semen als països de la Comunitat Econòmica Europea i a tercers països amb el nº B-6100001, corresponent a centres d'inseminació artificial porcina. Des dels seus inicis, l'objectiu principal de Semen Cardona ha estat apostar per la qualitat del seu producte, tant en allotjar els millors sementals en instal·lacions que reuneixen totes les normes de benestar animal, com en controlar tot l'estat sanitari de les seves explotacions, aconseguint dosis d'alta qualitat.
"Avui dia s'insemina en el 98 per cent de les explotacions."
Quan es va crear la seva empresa, els ramaders eren partidaris o reticents a fer servir la inseminació artificial en els porcs?
El 1985, quant es va començar amb la tècnica de la inseminació artificial, els grangers no eren gaire partidaris, ja que la majoria tenien explotacions petites i poc professionalitzades. Amb el temps, i veient els bons resultats, els ramaders van agafar confiança i avui dia s'insemina en el 98 per cent de les explotacions.
Actualment, Semen Cardona SL disposa de quatre delegacions: Semen Avià, SAT Migjorn, Biogirona i UPB Semen, quines tasques es realitzen a cada delegació?
Les diferents delegacions de Semen Cardona han anat creixent juntament amb les necessitats que ha tingut l'empresa.
 • Semen Avià: fundat el 1995, és un centre d'inseminació artificial (CIA) ubicat a Avià, comarca del Berguedà. Té una capacitat per a 132 places, amb tres naus independents i un centre multigenètic. Registre nº 6100011.
 • Sat Migjorn: fundat el 2002, és un centre d'inseminació artificial ubicat a Pala de Torruella, a Navas (Bages). Té capacitat per a 100 verros, les instal·lacions molt especialitzades per la raça Pietrain. Registre nº 6100010.
 • BioGirona: fundat el 2005, és un centre d'inseminació artificial especialitzat en genètica Batalle i ubicat a Riudarenes, comarca de La selva. Col·labora amb la Universitat de Biologia de Girona.
 • UPB Semen: fundat l'any 2006, està ubicat a Castelladral, municipi del Bages. És un centre d'inseminació artificial destinat a genètica UPB, amb capacitat per a 126 places. Registre nº 6100015.

Semen Cardona té un important departament d'R+D, quins són els darrers projectes d'innovació tecnològica que heu desenvolupat?
Actualment tenim tres projectes en marxa:
 1. Semen Cardona, UPB Semen, Tecnovit i UDG fan un estudi sobre la identificació dels requeriments nutricionals específics per verros, l'elaboració de pinsos compostos específics per races i sobre les línies porcines amb la finalitat d'optimitzar l'eficiència reproductiva.
 2. Semen Cardona, Selecció Batalle i UDG estudien la inmunicitoquimia de les lesions cel·lulars durant el protocol de congelació i descongelació de semen porcí.
 3. A Semen Cardona li han concedit el projecte europeu EUREKA sobre l'estudi de la incidència de greixos i la seva optimització en pinsos per l'alimentació animal (EUR-20060025; SOL-00003915; EUROAGRI+INFOTAN).
"Tenim firmats diversos acords de col·laboració per a portar a terme projectes d'R+D."
En aquest departament d'R+D, treballeu conjuntament amb altres centres d'investigació?
Semen Cardona SL aposta també per la investigació en matèria d'inseminació artificial i, per això, mantenim col·laboracions amb importants empreses del sector i centres d'investigació privats i públics. Per exemple, treballem amb el Departament de Reproducció de la Facultat de Veterinària de la Universitat Autònoma (UAB) i el grup de Biotecnologia de la Reproducció porcina de la Universitat de Girona, amb les quals tenim firmats acords de col·laboració per a portar a terme diversos projectes d'investigació R+D.
Què han significat per a vosaltres els diferents premis que heu guanyat?
La majoria dels premis han estat per fer projectes d'R+D i per a nosaltres han estat un gran reconeixement pels projectes realitzats.
En què consisteix el vostre Programa d'assessorament tècnic de Centres d'Inseminació Artificial?
Assessorem a empreses i/o particulars que vulguin introduir-se o millorar les tècniques de producció de dosis seminals. El nostres programes contemplen:
 • Disseny del CIA
 • Assessorament tècnic
 • Formació del personal
 • Seguiment periòdic del CIA
"Les nostres instal·lacions les han visitat empreses de més de 20 països."
L'evolució de les vendes de Semen Cardona ha crescut de forma molt significativa en els darrers anys, quina previsió teniu per al futur?
Mantenir-nos i augmentar progressivament.
S'han posat en contacte amb Semen Cardona altres empreses del sector interessades en crear un CIA?
Som pioners a Espanya i Europa en la incorporació de metodologies sistemàtiques per afavorir la producció d'alta qualitat amb un estricte control genètic i sanitari i això, sumat a que el nostre centre compleix amb la normativa comunitària, ha provocat que visitin les nostres instal·lacions més de 20 països. A més a més, per donar a conèixer a altres empreses del sector el nostre sistema de funcionament, un dels serveis que oferim als clients és la venta Know-How.
Com veu el futur del sector porcí a Catalunya?
El futur passarà per estar en mans d'empreses mitjanes i grans, però amb instal·lacions i equips molt professionals.