ENTREVISTA A JOSÉ ARGILÉS | 17/02/2010  RuralCat

José Argilés  "Els xurros, si no se'n fa un consum abusiu, no tenen perquè resultar perjudicials"

José Argilés

José Argilés

José Argilés va començar a treballar com a depenent en una xurreria l'any 1955. Tres anys després va passar a ser propietari de la seva primera xurreria, i des de llavors ha obert diferents establiments a Barcelona. Com a president del Gremi Artesà de Xurrers de Catalunya a la província, Argilés ha parlat amb RuralCat per donar a conèixer la xurreria artesana, una professió amb gran tradició a Catalunya, que busca diferenciar-se amb un producte de qualitat.
Quines característiques diferencien el producte que fa un xurrer artesà del producte industrial?
El propi xurrer, amb la seva professionalitat, li dóna la qualitat extra al producte que el diferencia d'un producte merament industrial.


Quins passos s'han de seguir per obtenir la carta i el diploma de mestre artesà?
Tant la carta com el diploma de mestre artesà el concedeix el Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural de la Generalitat de Catalunya. La carta s'atorga a persones que acreditin haver exercit durant un mínim de tres anys i haver seguit una formació especialitzada en les bones pràctiques en la manipulació dels aliments. El mestre artesà ha d'estar en possessió de la carta d'artesania alimentària, amb un mínim de 15 anys exercint la professió i és proposat pel Gremi Artesà de Xurrers de Catalunya a instàncies del DAR.


Quants xurrers artesans formen part del gremi i com els podem localitzar i identificar?
Comptem amb quaranta-quatre professionals que tenen el diploma de mestre artesà alimentari. Podeu trobar aquesta informació al nostre web: www.gremidexurrers.com.

"El fet de comptar amb una empresa artesana dóna un valor afegit al producte que el client aprecia"
Com valora el públic el fet que sigueu artesans?
El fet de comptar amb una empresa artesana dóna un valor afegit al producte que el client aprecia.


Un bon xurro o una bona patata fregida, com ha de ser?
Han de ser elaborats amb matèries primeres de primera qualitat juntament amb unes bones dosis d'art i amor.


Els nutricionistes alerten contra el fregits. Com fem perquè el públic no eviti aquests productes?
Creiem que la ingesta dels nostres productes, amb el pas del temps, s'ha convertit en quelcom tradicionalment deliciós. A més a més, com la majoria dels productes, si no se'n fa un consum abusiu, no tenen perquè resultar perjudicials.

"Promocionar el producte artesà és complicat ja que la publicitat té uns preus que no podem assumir"
Les generacions més joves estan acostumades a comprar patates i dolços industrials, com podem promocionar entre ells el consum del producte artesà?
És cert que els productes industrials compten amb una major facilitat per a la seva adquisició, però mai podran competir amb la qualitat del producte artesà que nosaltres elaborem. Promocionar-ho és complicat ja que la publicitat té uns preus que ni les petites empreses que són les xurreries ni nosaltres com a Gremi podem assumir. Tot i així, intentem aprofitar articles periodístics quan ens demanen opinió per donar-ho a conèixer.


Algun consell per fregir bé a casa?
Intentar controlar la temperatura de l'oli per evitar el seu deteriorament.

Informació relacionada