ENTREVISTA A ORIOL ORÓ | 17/02/2010  RuralCat

Oriol Oró  "La Fira esdevé un recurs afegit per a revitalitzar el mercat"

Oriol Oró, director general de Fira de Lleida

Oriol Oró, director general de Fira de Lleida

Oriol Oró, 37 anys, és llicenciat en Ciències Econòmiques i Empresarials per la Universitat de Barcelona i des de febrer de 2008 és el director general de Fira de Lleida, on ha arribat després d'una àmplia experiència en l'àmbit de la comercialització en el sector immobiliari i empresarial. Parlem amb ell poques hores abans de la inauguració d'una nova edició de la Fira de Sant Miquel-Eurofruit, una de les mostres agràries més importants i reconegudes a tot l'estat espanyol, per conèixer les novetats que s'hi presentaran, la situació del sector i les claus de futur.
Amb aquesta es compleixen 55 edicions de la fira de Sant Miquel. Com veu el futur de la fira i cap a on hauria de dirigir-se per continuar servint de referent al sector?


Certament la Fira de Sant Miquel-Eurofruit ha esdevingut una cita important dins el món agrari i alhora un punt de referència dins de l'Estat, amb expositors i visitants de diversos països i amb un prestigi ben consolidat dins i fora de les nostres fronteres. Davant l'actual conjuntura econòmica, ara més que mai, creiem sincerament que la fira esdevé un recurs afegit per a revitalitzar el mercat. Tanmateix, és cert que ja fa anys el món agrari està immers en un procés continu de canvi i que Fira de Lleida no pot restar aliè a aquest fenomen. És per aquest motiu que la Institució firal lleidatana treballa en diversos fronts per tal d'assegurar la viabilitat d'un saló emblemàtic com Sant Miquel-Eurofruit. En el camp de les instal·lacions, el Pla Estratègic de Fira de Lleida preveu d'aquí al 2015 una ampliació important del recinte firal amb nous pavellons i més superfície d'exposició, mentre que en el vessant organitzatiu es portaran a terme actuacions adreçades a potenciar la professionalització i la internacionalització del certamen, incrementant les accions promocionals en d'altres països. A un nivell més particular, seguirem reforçant la presència de novetats en l'àrea d'exposició i intentarem mantenir l'interès i la qualitat de les activitats professionals 'jornades tècniques i altres' que es desenvolupen en el marc del saló.


L'edició de 2008 de la fira va comptar amb 334 expositors directes i 33.000 visitants professionals. Quines xifres s'esperen per a aquest any, tenint en compte la situació econòmica adversa?


La 55a edició de la Fira Agrària de Sant Miquel i la 24a edició d'Eurofruit obriran les portes amb 336 expositors (dos més que l'any passat), una superfície neta de 26.360 metres quadrats 'lleugerament superior a la del 2008' i un ampli programa que inclou 90 activitats paral·leles (28 més que l'edició anterior). Fira de Lleida considera força positiu que, malgrat l'any de crisi i els problemes amb el subsector de les empreses comercialitzadores de tractors, la resposta dels expositors hagi estat tan bona com en edicions anteriors.

 

"El sector de la maquinària agrícola i dels tractors és un dels pilars de la indústria lleidetana"

 


El col·lectiu lleidatà d'empreses de maquinària ha sol·licitat rebaixes en el preu del metre quadrat com a condició per assistir a la fira. Quines mesures han pres per adaptar-se a aquesta situació?


Una dotzena d'empresaris del sector dels tractors ha optat per no assistir a l'edició d'enguany de la Fira de Sant Miquel, fet que Fira de Lleida lamenta sincerament. Entenem que la situació econòmica és molt complicada, i és precisament per aquest motiu que la nostra Institució firal ha fet tots els esforços possibles per ajudar els expositors d'aquest sector a estar presents en el saló. Aquests esforços han contribuït a que la majoria d'empreses de l'àmbit de la maquinària agrìcola puguin exposar amb normalitat a Sant Miquel. Cal dir que les negociacions amb el sector de la maquinària han estat, en certa manera, positives, ja que Fira de Lleida ha convidat aquest sector a integrar-se en el Comitè Organitzador de la Fira Agrària de Sant Miquel a fi de projectar i desenvolupar plegats accions adreçades a enfortir aspectes ja comentats com la professionalització i la internacionalització del certamen. La Fira de Sant Miquel-Eurofruit ha esdevingut una cita important dins el món agrari i alhora punt de referència dins de l'Estat. Per aquesta raó, i perquè considerem que el sector de la maquinària agrícola i dels tractors és un dels pilars de la indústria lleidatana, creiem sincerament que totes aquelles empreses que confien en Sant Miquel, i sobretot les que enguany no poden exposar a la fira per raons conjunturals, ben aviat puguin estar novament amb nosaltres.


Enguany s'ha afegit a l'espai d'exposició una carpa de 4.000 metres quadrats. A què s'ha degut aquesta ampliació?


Fira de Lleida, en efecte, ha instal·lat una enorme carpa de 4.000 metres quadrats 'la més gran construïda mai en un saló de la Institució firal lleidatana' per tal d'incrementar la superfície coberta de la Fira de Sant Miquel. La carpa acollirà els expositors de venda directa i el Mercat de Promoció i Venda Directa dels Productes Agraris de Proximitat, i posteriorment serà reaprofitada per al saló Municipàlia. La instal·lació respon a la necessitat específica d'albergar el citat mercat i més genèricament pretèn oferir un millor servei als expositors i visitants.

Vista general de l'última edició de la Fira de Sant Miquel-Eurofruit

Vista general de l'última edició de la Fira de Sant Miquel-Eurofruit. Font: Fira de Lleida


A la carpa es celebrarà un Mercat de Promoció i Venda Directa dels Productes Agraris de Proximitat. Quina importància està adquirint la venda directa per al sector? Significa aquesta iniciativa que la fira es vol apropar al públic en general?


El Mercat de Promoció i Venda Directa dels Productes Agraris de Proximitat, organitzat per la Unión de Ramaders i Ramaders de Catalunya (URAPAC-UPA) és una de les iniciatives més interessants de les que tindran lloc enguany a la fira. Constitueix de fet la presentació formal i alhora una prova pilot del projecte de xarxa de venda directa dels productes agraris, que té l'objectiu d'evitar el paper dels intermediaris que provoquen l'encariment dels productes. L'entitat (Associació per a la Conservació de l'Agricultura de Proximitat) tindrà una seu social i permetrà treballar a través d'Internet. Actualment ja compta amb 14 socis però la intenció és créixer quantitativament i geogràficament. Així, el consumidor final podrà fer les comandes per correu electrònic, telèfon o fax i passar a recollir el producte o rebre'l a casa. Aquesta experiència pionera a Catalunya va en la línia d'altres iniciatives d'aquest tipus desenvolupades en altres contrades i és un recurs més 'que amb el temps pot arribar a ser important' de cara a trobar noves fòrmules de comercialització de la producció agrícola i ramadera, dins del procés general de reorientació de l'agricultura motivada per la globalització de l'economia. Pel que fa a Sant Miquel-Eurofruit, és un saló que combina tradicionalment el vessant professional amb el de gran públic; el Mercat pot constituir un atractiu afegit per a aquest últim sector.


Pel que fa a les jornades tècniques, quines temàtiques s'han escollit?


La principal novetat de les jornades tècniques és tal vegada la celebració del primer Congrés Gastronòmic LQ (Lleida Qualitat), que organitza el Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida del 25 al 29 de setembre amb tallers, conferències i tastos de productes alimentaris de qualitat elaborats en les Terres de Lleida. Així, el Congrés se centrarà en la coca de recapte, els granats, l'oli d'oliva verge extra de la DOP Els Garrigues, la IGP Vedella dels Pirineus, els embotits del Pallars, els vins de la DO Costers del Segre, els caragols, la DOP Pera de Lleida, els torrons d'Agramunt i les neules de Lleida. Quant la resta d'activitats, destaca entre altres la sessió Energy.cat. III Fòrum Català de l'Energia Agrària (divendres 25); la XXVII Diada de la Cooperació que, amb el títol "El model cooperatiu agrari, model vàlid per a la crisi", organitza la Fundació Catalana de Cooperació (dissabte 26); la jornada del Col·legi Oficial d'Enginyers Agrònoms de Catalunya titulada "Transgènics: Avanç tecnològic o pèrdua d'identitat natural" (diumenge 27); la II Jornada de Sanitat Vegetal que organitza el Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural de la Generalitat (dilluns 28), i la sessió "Les empreses d'inserció: un nou repte empresarial per a una economia més social i solidària" del Departament de Treball de la Generalitat (dimarts 29).

 

"Les jornades tècniques busquen ser un intercanvi d'experiències, opinions i trobar alternatives viables pel sector"

 


Dins la Fira de Sant Miquel, quines seran les novetats d'enguany?


A part de la instal·lació de la gran carpa al costat del Pavelló 3, i de les millores del recinte firal (pavimentació de la zona exterierior central, renovació del clavegueram), les principals novetats les aportan sens dubte els propis expositors. Així l''empresa Grau System, radicada a Golmés i dedicada a la fabricació de maquinària agrícola i forestal, presentarà a la Fira de Sant Miquel una novedosa recol·lectora de cebes del model Megatronic-4000, que permet un procés d'acabat superior a altres màquines. La recol·lectora és una màquina autopropulsada de dues fileres, que permet un ample de tasca de 3 a 4 metres i té una llargada de 18 metres. L'empresa Casimiro Máquinas, SL, de Sucs, presenta a la Fira de Sant Miquel una màquina que subministra llet sencera pasteuritzada i refrigerada a una temperatura controlada constant de 2 o 3ºC. La finalitat és que els ramaders puguin vendre un producte més fresc als seus clients les 24 hores del dia i evitar les despeses d'intermediaris en la distribuïció. La màquina és un distribuïdor automàtic de llet pasteuritzada a granel, que permet la distribució directa entre el productor i el consumidor final. Està formada per una cambra frigorífica industrial en acer inoxidable, construïda amb materials aïllants de 8 cm de gruix, específicament recomanats i aprovats per a us alimentari, amb una coberta interior i exterior d'acer inoxidable. A més, amb el lema de "Serrat Trituradoras amb l'agricultor", l'empresa de Binaced (Osca) Serrat Trituradoras, amb la col·laboració de Fira de Lleida, farà un original sorteig d'una trituradora del model Trigon Evolution T-1800. La iniciativa 'segons els seus promotors' "pretén ajudar els professionals de la terra a superar el moment de crisi econòmica actual i servir com a revulsiu i com a atractiu per al certamen firal".


Els sindicats agraris ha amenaçat amb convocar mobilitzacions a Lleida coincidint amb Sant Miquel per demanar solucions a la crisi de preus que pateixen, com pot afectar a la fira i quines mesures prendreu?


La Fira Agrària de Sant Miquel-Euroftuit sempre ha estat un punt de referència per al sector agrari, un espai on els professionals del sector mostren les seves preocupacions i inquietuds per les problemàtiques que afecten l'àmbit agrícola i ramader. Per exemple, moltes de les jornades tècniques estan orientades a debatre els temes d'actualitat que més preocupen als pagesos i ramaders, tot cercant un intercanvi d'experiències i opinions, i intentant trobar alternatives viables que garanteixin el futur del sector. Precisament perquè Sant Miquel és una referència obligada dins del món agrari, és lògic també que les organitzacions agràries trobin en ella un punt on mostrar aquestes inquietuds i on reivindicar millores per al sector. Aquestes manifestacions sempre han estat respectuoses amb la fira i han tingut més aviat un caire festiu, generalment no interferint en el funcionament de la mateixa. Per això, confiem que enguany les mobilitzacions aniran en aquesta línia.