Ferran Adrià "Prefereixo una bona sardina a una llagosta dolenta"
Ferran Adrià treballant amb el seu equip al Bulli. Font: Maribel Ruíz de Erenchun
Possiblement un dels cuiners més coneguts i reconeguts del món, Ferran Adrià és des de fa cinc anys president del Consell Assessor de la Fundació Alícia, una plataforma social, cultural i científica encarregada de difondre la importància d'una bona alimentació, i inculcar i transmetre valors alimentaris i gastronòmics saludables per a la població. Parlem amb ell per conèixer la seva opinió sobre la cuina catalana, la qualitat i bondat dels productes alimentaris, consells d'alimentació i, fins i tot, algun truc de cuina.
Els resultats de l'últim estudi del Programa Thao-Salut Infantil posen de manifest que un de cada cinc nens espanyols entre 3 i 12 anys presenta un excés de pes, ja sigui obesitat o sobrepès. Què podem fer per posar-hi remei?
És un problema d'educació que afecta a tothom, tant a casa com a l'escola, i tots hem de remar en el mateix sentit (escoles, pares, cuiners, mitjans de comunicació). La solució passa per informar més sobre la alimentació i la salut, i inculcar la importància dels bons hàbits alimentaris des de petits.
Catalunya té bona fama internacional com a productora de vi, oli, productes alimentaris amb D.O. però ens falta una petita empenta per ser tan reconeguts com França o Itàlia. Quin és el problema i com es pot millorar?
Crec que s'està fent bé però no és un tema que es faci d'un dia per l'altre. Són coses que volen molt de temps.
Com neix un plat "made in Ferran Adrià"?
Les idees poden venir de molts llocs, llegint, passejant, viatjant...etc. No saps mai d'on pot sortir una nova creació però amb els anys hem creat els nostres propis mètodes creatius que ajuden en la creativitat.
"És mèrit de tots que la cuina al nostre país hagi arribat on és"
Com influeix la qualitat del producte en el resultat final del plat?
En tot, ja que es dóna per entès que la qualitat del producte sempre és l'òptima. Per exemple, si tens una mala sardina no pots fer un bon plat de sardines. És com un pintor, si te pintures dolentes, ja pintarà, però no li quedarà com a ell li hagués agradat.
Cap on evolucionarà la gastronomia en la propera dècada?
És difícil de preveure però crec que la cuina oriental té molt a dir, i penso que la revolució pot venir per allà.
Tot i ser reconegut en més d'una ocasió com el millor cuiner del món, en l'entrega del Premi Tastum va recollir el guardó acompanyat d'una amplia representació de cuiners catalans. Quin significat té aquest gest?
El reconeixement recau en una persona, però és mèrit de tots que la cuina al nostre país hagi arribat on és. Això no ho pot fer només una persona.
Informació relacionada
- INNOVACIÓ ALIMENTÀRIA L'IRTA i la Fundació Alícia uneixen forces en el projecte CENIT FUTURAL
- ENTREVISTA A PERE CASTELLS "No fem cuina molecular. Fem ciència i cuina"
- Fundació Alícia
- Web del Restaurant El Bulli
- Projecte Cenit Futural