Laia Roig “Hem viscut molts moments inoblidables que omplen professionalment i personalment”
Laia Roig és una jove estudiant de 22 d’anys de l’Escola Agrària del Solsonès. Acaba de finalitzar el segon curs del Cicle Formatiu de Grau Superior (CFGS) de Tècnic Superior en Paisatgisme i Medi Rural i aquest estiu ha realitzat, juntament amb tres companys més de l’escola, una estada de Formació a Centres de Treball (FCT) a la ciutat de Peltosalmi, Finlàndia. De les pràctiques realitzades en torna amb la maleta carregada d’experiències i nous coneixements.
Laia Roig acaba de finalitzar el segon curs del Cicle Formatiu de Grau Superior (CFGS) de Tècnic Superior en Paisatgisme i Medi Rural a l’Escola Agrària del Solsonès i actualment treballa en una empresa dedicada a l’horta ecològica, sector al que li agradaria dedicar-se en el futur.
-Fa poc has tornat d’una estada de pràctiques en una escola de la ciutat finlandesa de Peltosalmi amb una explotació pròpia de boví de llet. Quina valoració global en fas de l’experiència?
Ha estat una experiència inoblidable en tots els aspectes. Hem pogut realitzar tasques de maneig del bestiar i de gestió dels cultius de l’explotació, així com de manteniment de la finca. Hem viscut molts moments que omplen professionalment i personalment, i considero que l’estada és molt recomanable per a altres alumnes que puguin estar interessats.
-Finlàndia destaca com a destinació en l’àmbit formatiu per la seva excel·lència en programes d’educació i per l’alt nivell tecnològic de les seves empreses, especialment en ramaderia, en l’àmbit forestal i activitats en el medi. Quina impressió t’has pogut endur sobre el país?
Vaig quedar ben sorpresa de tota la maquinària i la tecnologia de què disposaven. Era una escola molt gran, tot i que no tenia molts alumnes. Quant a l’educació, crec que està genial que des de ben jove ja puguin començar a formar-se en allò que els hi agrada sense haver de deixar els estudis bàsics com les llengües, les matemàtiques, la història, etc. Complementen i combinen a la perfecció els estudis amb les pràctiques reals.
“Vaig quedar sorpresa de tota la maquinària i la tecnologia de què disposaven”
-Què heu après al centre i què és el que més t’ha cridat l’atenció?
Hem après com és el dia a dia en una granja de vaques lleteres i com portar i arreglar diferents tractors. També hem vist coses molt diferents de les que estem acostumats a casa, com per exemple que els camps on sembren l’alimentació per a les vaques disposen de sistemes de drenatge, ja que tenen excés d’aigua. És una de les coses que em va sorprendre més, ja que no ho havia vist mai.
La Laia amb dos companys durant la seva estada a Finlàndia
“Hem vist coses molt diferents, com el sistemes de drenatge d’aigua en els camps”
-Quines diferències principals heu trobat entre la forma de treball finlandesa i la catalana?
Quant a la manera de treballar no crec que hi hagi gaire diferència, excepte en algun detall com el sistema de drenatge esmentat abans. També cal tenir en compte que a Finlàndia la meitat de l’any està tot nevat i no poden treballar gaire la terra, pel que la climatologia del país condiciona molt el treball agrari.
-Durant l’estada també heu tingut temps per fer alguna visita cultural. Què heu visitat i què recomanaries?
Hem pogut gaudir també de visites, ja que els caps de setmana els teníem lliures. Un cap de setmana vam llogar un cotxe a Oulu i vam fer ruta cap al nord a la Lapònia fins arribar a Noruega, entrant també a Suècia. De baixada vàrem parar a Rovaniemi, on hi ha la Vila de Santa Claus, on passa el Cercle Polar Àrtic i on es veuen les millors aurores boreals quan és temporada. També vam parar a Ranua on hi ha un zoo on pots veure espècies típiques del nord, com l’ós polar. Durant tot el viatge ens vam anar trobant rens i altres animals salvatges. Un altre cap de setmana vam poder anar a Kuopio, que és la ciutat que teníem més a prop, i vam pujar a una torre des d’on es veia un llac immens amb tot de illetes enmig. Per acabar, l’últim dia vam anar a una illa al costat de Hèlsinki on hi ha construccions molt antigues on vam veure molts esquirols. Em va agradar molt tot, però especialment recomano tota la zona de la Lapònia, que és preciosa.
-Treballes actualment? En quin àmbit agrari t’agradaria treballar en un futur?
Treballo en una empresa dedicada a l’horta ecològica gràcies a les pràctiques realitzades l’any passat i és l’especialitat a la que m’agradaria dedicar-me en el futur.
-Com valores la formació rebuda a l’escola?
Me’n vaig molt satisfeta amb tot el que he après i amb totes les excursions tècniques i pràctiques que he pogut realitzar.