ENTREVISTA | 02/11/2018  Ruralcat

Albert Puigdemont  “El fet que el públic pugui conèixer l’origen del que mengen posa en valor la nostra feina”

Mas la Coromina és una explotació familiar amb un esperit emprenedor i una de les set granges productores de la llet ATO Natura. El 2016 Albert Puigdemont va iniciar un projecte de diversificació per poder oferir visites guiades a la granja. La transformació de Mas La Coromina, que disposa d’una aula didàctica i una agrobotiga, ha comptat amb la participació d’un total d’11 empreses especialitzades dins el món de la construcció, la comunicació i la cultura, a més de l’assessorament universitari i molta participació d’agents públics i privats del territori.

Albert Puigdemont és administrador del Mas La Coromina 2010 i finalista del Premi PITA 2017 a l'empresa agrària

Albert Puigdemont és administrador del Mas La Coromina 2010 i finalista del Premi PITA 2017 a l'empresa agrària

-Com va sorgir la idea de transformar el mas i amb quina finalitat?

Al principi va sorgir com a ajuda per a diversificar els ingressos de l’explotació, però a mesura que hem anat coneixent la gent, veiem que fins i tot és una necessitat, com a sector primari, obrir les portes de les explotacions i que la gent pugui veure com és el nostre dia a dia, la feina que fem, i poder-los explicar el nostre tarannà de treballar en qualitat i benestar. El fet que puguin conèixer l’origen del que mengen fa que posin en valor la nostra feina.

-A quin públic va dirigit el projecte?

Va dirigit a tot tipus de públic: famílies, adults, escoles, instituts i empreses. Les visites es fan tots els caps de setmanes i festius, en període lectiu i, durant les vacances escolars, també cada dia per a les famílies. Durant el període escolar també obrim entre setmana per a grups i escoles. Disposem d’una sala preparada per a reunions d’empreses, en la qual poden fer igualment la visita a la granja i conèixer el nostre projecte. Per a les empreses s’organitzen tallers temàtics a mida, i poden acompanyar-nos i participar simbòlicament en les tasques diàries d’una casa de pagès com a una experiència diferenciada.  

-Una de les finalitats de Mas La Coromina és posar en valor la producció de la llet. Com es treballa a la granja i quina producció anual teniu?

Som una ramaderia de llet, amb un ramat de 400 vaques, de les quals unes 200 són les que estan en producció. A més, disposem de suficient terreny per poder-nos produir el farratge per les nostres vaques . Actualment estem en una producció anual de 2600.000 litres/anuals.

-Com ha afectat la crisi del sector a la granja i a la comarca en general?

El sector lleter està passant una mala època, i a la nostra comarca ja hi ha ramaderies que han plegat. És un sector que requereix d’inversions cada any per poder estar al dia i poder produir amb molta qualitat i que el ramat tingui el màxim benestar, i el fet que el preu del producte no acompanyi no ho fa gens fàcil. És en aquest moment quan moltes ramaderies decideixen diversificar i produir derivats o, com nosaltres, buscar una ajuda cap a la branca turística, fent les visites.

“El sector lleter està passant una mala època, i a la nostra comarca ja hi ha ramaderies que han plegat”

-Què es mostra a l’aula didàctica i quants visitants teniu cada mes?

El treball a l’aula busca despertar i potenciar una consciència de conviure amb la natura i els seus valors; mostrar el cicle de la sostenibilitat amb el medi ambient, els animals i les vaques de la granja. El passat mes de juny passat vam inaugurar la part del visitant i estem molt contents del ressò que ha tingut, que ha fet que molta gent s’interessés en venir a conèixer-nos. Ara tenim una mitjana d’uns 500 visitants al mes, que la major part es concentren a l’estiu. El visitant, un cop ha conegut el procés de producció i ha fet la degustació, vol endur-se el producte per tornar-ne a gaudir o regalar-lo i  també ens agrada tenir productes de la comarca o directes del productor.

-El projecte també vol potenciar l’activitat comercial i productiva dels derivats lactis, amb connexió amb el teixit comercial i turístic de la Vall d’en Bas i la Garrotxa.

Durant la visita es pot degustar el nostre formatge Mas la Coromina, un formatge de llet pasteuritzada de 60 dies, i que es comercialitza a tot Catalunya. Els productes de la zona són molt diversos però els productors que més predominen són els de la llet líquida.

-Per a la realització del projecte s’ha comptat amb la participació d’11 empreses de diferents àmbits. Com valoreu aquesta col·laboració?

Més que la quantitat d’empreses, el que ha sigut clau per a l’èxit del projecte és que totes hem treballat amb una única direcció i conjuntament. Malgrat la complexitat de la coordinació, el resultat ha superat les expectatives del visitant que ve a conèixer-nos.

“Ha sigut clau per a l’èxit del projecte el fet que totes les empreses hem treballat amb una única direcció i conjuntament”

-Mas La Coromina és un referent a la comarca i col·labora amb entitats de forma desinteressa en festes, curses, fires i actes turístics. Per què considereu important la implicació de les empreses locals en el territori?

La sostenibilitat de una zona rural com la nostra és un element essencial per poder-hi seguir vivint i treballant, per això creiem que és important aportar-hi el nostre petit granet de sorra.