Joaquim Solé “Oferim la possibilitat de conèixer tot el món dels castanyers i de la castanya d’una manera sostenible i respectuosa amb el nostre entorn”
Castanya de Viladrau, SCP va néixer el 2009 arran de la Fira de la Castanya de Viladrau, amb el ferm objectiu de recuperar els boscos de castanyers abandonats del Parc Natural del Montseny i revifar la producció autòctona de castanyes. És la primera empresa del país que comercialitza castanya torrada durant tot l’any, un producte que fins ara s’atribuïa només a l’època de la tardor. L’empresa ha participat en diversos estudis i ha trobat un procés per emmagatzemar les castanyes en fresc sense que perdin ni el seu bon gust ni cap de les seves propietats. L’empresa ha anat ampliant la seva gamma de productes amb farina de castanya, crema, infusió, licor, cervesa, formatge, botifarra, etc. Cada any introdueix nous productes al mercat, per tal d’intentar sorprendre els clients. Castanya de Viladrau ha estat finalista del Premi PITA 2018 en la modalitat a l’agroindústria per la implantació d’innovacions en els processos de primera transformació i/o conservació de productes d’origen agrari.
Joaquim Solé ha treballat des de sempre en el món agrari, ramader i forestal i durant 15 anys amb vaca de llet. Més tard va formar part del sector porcí i, actualment, es dedica plenament al món de la castanya i la recuperació de castanyers com a soci fundador de l’empresa Castanya de Viladrau.
-D’on prové la vostra castanya?
La nostra castanya fresca prové de les finques del Parc Natural del Montseny, situades a una alçada de 900 metres. Les castanyes són sotmeses a un procés totalment natural en què només utilitzem aigua, sense cap mena de producte químic per a la seva conservació.
-En què consisteix aquest procés?
Primer realitzem una selecció acurada i seriosa a l’hora de la recollida de la castanya, de menys de 24 hores. La castanya és calibrada en quatre mides diferents: petita, mitjana, gran i extra i, mitjançant un mètode natural, s’extreuen les castanyes afectades pel balaninus, un cuc que afecta el fruit. Després s’envasen en paquets on es veu el producte i les conservem en temperatura dins una cambra refrigeradora i s’assequen al grau òptim d’humitat. Una part de les castanyes es deshidraten.
-Quina producció anual teniu?
Al voltant de 14.000kg anuals.
-Quines característiques físiques i organolèptiques té la castanya de Viladrau?
La castanya, de mida mitjana, és d’un color marró fosc, amb un ratllat amb diferents tonalitats de marró. També és ampla i aplatada, i la punta és lleugerament blanquinosa. Com a propietats, la castanya és rica en hidrats de carboni i en fibra, i té poc greix. Conté un 50% d'aigua i la meitat de calories que la resta de fruites seques. A més, conté proteïnes, vitamines i minerals, a més de calci i una gran quantitat de potassi i poc sodi. A més, la castanya porta molt de midó, per tant, té un gust dolç i es pela bé.
“La castanya, de mida mitjana, és d’un color marró fosc, amb un ratllat amb diferents tonalitats de marró”
-Disposeu d’un Centre de Manipulació de la Castanya que va néixer amb l’objectiu de recuperar el castanyers del Montseny i donar a conèixer aquest producte de proximitat. Què oferiu al centre i a quin públic va dirigit?
Al centre, que està obert tot l’any, oferim la possibilitat de conèixer tot el món dels castanyers i de la castanya. Treballant sempre d’una manera sostenible i respectuosa amb el nostre entorn, fomentant la conscienciació amb el medi natural i el contacte amb el bosc. També volem difondre la fusta de castanyer i tots els seus usos, aprendre el procés de creixement del castanyer en el nostre planter, combatre el xancre del fruit i donar a conèixer el procés d’elaboració de la castanya i tot els seus productes derivats, com la botifarra, cervesa, farina, xocolata, marron glacé, etc.
El públic és variat, des d’estudiants, famílies i amants en general de la natura que busquen conèixer el territori.
-A l’empresa també elaboreu una gran varietat de productes elaborats amb castanya, com botifarra, cervesa, farina, xocolata, gelat, melmelada, etc. És la castanya un producte versàtil que s’adapta bé a molts productes. Quants productes oferiu actualment?
Actualment tenim uns 25 productes variats de la castanya. Fa poc vam treure un nou formatge cremós fet amb llet de cabra i licor de castanya, i que, a més a més, està recobert amb fulles de castanyer.
-A més de les castanyes i els seus productes derivats, també comercialitzeu fusta de castanyer. Quines propietats té aquesta fusta i quins són els seus principals usos?
La fusta de castanyer és una fusta que sense cap mena de tractament té una duresa i durabilitat molt bona. Aguanta molt bé els canvis de temperatura. Nosaltres l’utilitzem per fer bancs, bigues, estaques, taules i tot tipus de tancaments.
“La fusta de castanyer és una fusta que sense cap mena de tractament té una duresa i durabilitat molt bona”
-A l’empresa també fomenteu el respecte amb el medi natural i el contacte amb el bosc a través de visites guiades, visites escolars i tallers. Quins consideres que són els principals atractius de la zona i quina és la millor època per conèixer el Montseny i el seu entorn?
El major atractiu de la zona és la gran varietat de vegetació i la seva ubicació, en el massís més enlairat de la Serralada Prelitoral Catalana. El Montseny és atractiu per visitar durant tot l’any. En el nostre àmbit, el castanyer és especialment bonic quan punteja, que és al mes de març, seguidament del maig, quan floreig, el juliol, quan podem observar com es comença a formar el palló i, evidentment a l’octubre, que és quan podem veure la caiguda de la castanya.