ENTREVISTA | 31/01/2020  Ruralcat

Ricard Soler  “BrunApp és una solució que permet tenir controlat el bestiar que pastura lliurement per la muntanya”

BrunApp és una aplicació per al control del bestiar que pastura lliurement per l’alta muntanya on es pot visualitzar la posició dels animals mitjançant geolocalització, saber la data i l’hora de la darrera localització, així com el valor d’altres dades com el nivell de bateria, temperatura corporal, etc. Permet establir zones/tanques virtuals, rebre avisos/alertes, obtenir mapes de calor per conèixer per on pastura més el bestiar o establir la freqüència d’enviament de posicions de cada dispositiu, entre d’altres avantatges. Aquesta aplicació ha estat la finalista dels Premis Ruralapps 2019 en la modalitat Professional. Parlem amb en Ricard Soler i Kopp, CEO d’Atlantis IT, l’empresa que ha desenvolupat BrunApp.

Ricard Soler i Kopp és pare de família nombrosa, persona emprenedora, enginyer i escolta de formació, i apassionat per l’aplicació de la tecnologia a resoldre problemes reals.  També és el CEO i fundador d’Atlantis IT, l’empresa que ha desenvolupat la solució BrunApp.
És Enginyer superior en Electrònica (1998) per la UPC i Enginyer tècnic en telecomunicacions (1994) per La Salle Bonanova (Universitat Ramon Llull de Barcelona). Ha desenvolupat la majoria de la seva carrera professional en el sector de la tecnologia IoT (Internet de les coses) i la geolocalització.  L’any 1998 va començar  com a Country Manager per l’estat espanyol de l’empresa de capital italià GuardOne. L’any 2000 es va unir al projecte empresarial gpsmicrosat participant activament com responsable Tecnològic inicialment i després també com a responsable Comercial. L’any 2014 va fundar Atlantis IT per seguir innovant en el sector de les aplicacions IoT i la geolocalització, on actualment n’és el CEO.

Ricard Soler i Kopp és pare de família nombrosa, persona emprenedora, enginyer i escolta de formació, i apassionat per l’aplicació de la tecnologia a resoldre problemes reals. També és el CEO i fundador d’Atlantis IT, l’empresa que ha desenvolupat la solució BrunApp. És Enginyer superior en Electrònica (1998) per la UPC i Enginyer tècnic en telecomunicacions (1994) per La Salle Bonanova (Universitat Ramon Llull de Barcelona). Ha desenvolupat la majoria de la seva carrera professional en el sector de la tecnologia IoT (Internet de les coses) i la geolocalització. L’any 1998 va començar com a Country Manager per l’estat espanyol de l’empresa de capital italià GuardOne. L’any 2000 es va unir al projecte empresarial gpsmicrosat participant activament com responsable Tecnològic inicialment i després també com a responsable Comercial. L’any 2014 va fundar Atlantis IT per seguir innovant en el sector de les aplicacions IoT i la geolocalització, on actualment n’és el CEO.

-Com va néixer la idea de crear BrunApp?

La idea va sorgir de la mà de la Federació Catalana de la raça Bruna dels Pirineus i el Laboratori SmartCatalonia. El gerent de la Federació Bruna dels Pirineus, en Martí Orriols, ens va exposar la necessitat de poder localitzar el bestiar quan el duen a pasturar a la muntanya, a camp obert, ja que quan l’han de recollir o quan han de fer revisions sanitàries, no sempre el troben fàcilment. Aportant la nostra experiència en solucions IoT amb geolocalització innovadores, vam acordar desenvolupar-ne una que donés resposta a aquesta necessitat. Els principals reptes tecnològics que se’ns van presentar eren tres :

-el dispositiu geolocalitzador havia de ser portàtil per un animal, i prou robust per a les condicions on estaria (intempèrie, cops, fregament, brutícia, etc.).

-la bateria del dispositiu havia d’oferir una autonomia aproximada de 12 mesos.

-calia disposar de cobertura de comunicacions sense fils a les zones de pastura (muntanya).

-el pastor/propietari havia de poder consultar la informació en mobilitat.

Vam plantejar una prova pilot que ens va permetre testejar diferents dispositius en camp, així com anar esbrinant la informació valuosa per al pastor/propietari, fins arribar a la solució final: la BrunApp.

-Com funciona l’aplicació i a quin públic va destinada principalment?

BrunApp és una solució que permet tenir controlat el bestiar que pastura lliurement per la muntanya. Funciona amb un dispositiu IoT (internet de les coses) portàtil amb geolocalització que s’integra al collar de l’animal, i una App (Android) per a tenir-ho tot controlat des del mòbil.

Des de l’App es pot visualitzar la posició del bestiar, saber la data i l’hora de la darrera localització, així com el valor d’altres sensors com el  nivell de bateria del dispositiu del collar, la temperatura de l’animal, etc. També permet establir  zones/tanques virtuals  i rebre avisos/alertes, obtenir mapes de calor per saber per on pastura més el bestiar o establir la freqüència d’enviament de posicions de cada dispositiu, entre d’altres avantatges. 

                                  

“Funciona amb un dispositiu IoT (internet de les coses) portàtil amb geolocalització que s’integra al collar de l’animal, i una App (Android) per a tenir-ho tot controlat des del mòbil”

-Com s’ instal.la i com funciona el dispositiu IoT portàtil al collar de l’animal?

El dispositiu IoT portàtil amb geolocalització es fixa al collar de l’animal mitjançant uns cargols d’acer inoxidable.  Hi afegim també una base d’acer inoxidable, per a donar-li més robustesa. 

                           

El dispositiu IoT portàtil és un aparell electrònic format bàsicament per un receptor GNSS  (GPS+Glonass), un mòdul de comunicacions GPRS (GSM) i una bateria recanviable, que permet enviar dades de la posició de l’animal, així com altres sensors (càrrega de la bateria, temperatura, data i hora, etc.)

-Quins són els principals avantatges o funcionalitats que aporta l’app?

Els beneficis que aporta són, per exemple, aconseguir seguretat per al bestiar i tranquil·litat per al pastor/propietari; millorar la qualitat de vida dels animals; augmentar el control sobre el bestiar; estalvi de temps en trobar-los i millorar la productivitat de l’empresa.

“Els beneficis que aporta són, per exemple, aconseguir seguretat per al bestiar i tranquil·litat per al pastor/propietari, entre d’altres”

-Com es gestiona i guarden les dades dels usuaris? 

L’App està protegia amb usuari i contrasenya d’accés, i consulta les dades que els dispositius dels collars dels animals han enviat de forma automàtica al nostre servidor de dades que està al núvol.

-Una de les funcionalitat és la creació de mapes de calor per saber per on pastura més el bestiar. Quins avantatges suposa?

Obtenir mapes de calor per saber per on pastura més el bestiar permet al pastor conèixer millor les zones de pastura, desplaçar el bestiar a altres zones menys pasturades, millorar la gestió forestal, etc.

“Obtenir mapes de calor per saber per on pastura més el bestiar permet al pastor conèixer millor les zones de pastura”

-Quins avisos o alertes es poden programar?

Es poden programar avisos per baix nivell de bateria del dispositiu del collar, per sortida o entrada a les zones/tanques virtuals establertes. També es podrien establir avisos per   temperatura, però no es va requerir, de moment. 

-On es pot descarregar i en quins idiomes està disponible?

L’App està desenvolupada en entorn Android i està disponible al GooglePlay.  Està disponible en català, castellà i anglès, de moment. L’App detecta l’idioma del sistema operatiu del mòbil de l’usuari i es mostra automàticament en el seu idioma.  Per defecte, es mostrarà en anglès.

-Quants usuaris teniu registrats fins ara i quina és la valoració que en feu?

Ara per ara, a la prova pilot que finalitza en breu, tenim 5 usuaris registrats de diferents explotacions ramaderes, tots ells de la federació Bruna dels Pirineus.

Nosaltres n’estem molt contents, perquè treballant plegats hem pogut donar resposta a un problema real, en un camp d’aplicació (ramaderia) molt diferent al que hom està acostumat a trobar-hi tecnologia.