Sergi Pujolriu La professionalització del sector és clau per seguir endavant i trobar joves que s’hi vulguin dedicar
Mas la Carrera és una empresa agrària de cicle tancat ubicada a la Vall d’en Bas, a la Garrotxa, que es dedica a la cria i l’engreix de vedells. Cultiva els farratges i manté les pastures, i engreixa els vedells i els comercialitza a diferents carnisseries de la zona i a la marca pròpia d’hamburgueses “Natrus”. Disposa d’unes 600 hectàrees de pastures des de la Vall d’en Bas fins a l’Alta Garrotxa i Camprodon. Actualment, la seva cabanya ramadera consta de 280 vaques multiracials i 40 de la raça Aberdeen Angus. L’explotació participa com a granja pilot en diferents programes europeus de desenvolupament de noves tecnologies per al sector agropecuari on col·laboren diferents empreses i universitats. Un d’aquests projectes ha estat SME INSTRUMENT d’H2020 que, amb la col·laboració de l’empresa Digit Animal, ha desenvolupat un collar amb GPS que facilita la posició de cada animal cada 30 minuts i amb una bateria d’un any de durabilitat. Aquest sistema permet localitzar i vigilar les vaques i vedells en els camps de pastura per assegurar-ne el bon estat de salut. Mas la Carrera ha estat nominada als premis PITA 2019 a la candidatura d’Empresa agrària per aquest sistema de gestió telemàtica del ramat de vaques de pastura.
Sergi Pujolriu és enginyer tècnic agrònom per la Universitat Politècnica de Catalunya, Màster en Enginyeria Agronòmica per la Universitat de Lleida i Postgrau en Direcció d’operacions per la Universitat Oberta de Catalunya. L’any 2013 es va incorporar com a enginyer agrícola al Mas la Carrera i fa quatre anys va assumir la direcció executiva de Bas Alimentària. Sota la seva direcció, l’empresa ha estat sempre compromesa amb la qualitat i la innovació, participant en diferents projectes de desenvolupament de noves tecnologies per al sector agropecuari.
-Per què vau decidir engegar el projecte de la gestió telemàtica dels ramats?
Vam engegar el projecte pensant que per què el sector primari no pot ser líder en la transformació digital? L’agricultura i la ramaderia és un sector on el relleu generacional és molt complicat degut al lligam que hi ha amb la feina. El dia a dia és llarg i atrafegat i cada cop queden menys pagesos per continuar amb una professió indispensable per poder evolucionar com a societat. Jo sempre dic que al Mas la Carrera fins ara hem tingut la sort de tenir en Pere, una persona de la família que, tot i estar jubilat, es dedica a seguir les vaques, saber les que han de vedellar, buscar on ha vedellat una vaca o buscar el vedell i la vaca durant un dia sencer, fins a trobar-la. Però nosaltres, el jovent, no tenim el temps ni l’experiència per fer aquesta feina. Tenir controlades les vaques en tot moment, saber que estan dins del recinte marcat des del mòbil, saber si les vaques han de vedellar, si estan en zel, si han trobat el punt d’aigua de la pastura, etc. són coses que et faciliten la feina, estalvies temps i diners i guanyes amb qualitat de vida. La professionalització del sector és clau per seguir endavant i trobar joves que s’hi vulguin dedicar.
“El dia a dia és llarg i atrafegat i cada cop queden menys pagesos per continuar amb una professió indispensable per poder evolucionar com a societat”
-Com funciona el sistema i quins avantatges ofereix, tant per als animals com per als treballadors de la granja?
El sistema funciona amb una app des del mòbil o ordinador, en que es pot veure monitoritzat la posició exacte de l’animal que porta el GPS. El GPS ens dona una posició de l’animal cada 30 minuts i té una autonomia d’un any. A més a més de la posició de l’animal també ens pot dir si l’animal pot estar malalt (per poca mobilitat o temperatura), si està de part o està en zel... Amb tot això t’envia notificacions de si l’animal està fora del recinte o avisos de part, zel o inactivitat.
Saber tot això en tot moment és un confort i agilitza molt les tasques del dia a dia. Per exemple, quan les anem a buscar a la muntanya podem anar directament on hi ha les vaques, sense haver de donar voltes, estalviant temps i diners.
“El sistema funciona amb una app des del mòbil o ordinador, en que es pot veure monitoritzat la posició exacte de l’animal que porta el GPS”
-Quants animals teniu actualment i de quines races?
Ara mateix tenim uns 1.000 caps de bestiar, unes 300 vaques i 700 vedells entre els vedells que estan amb les vaques i els vedells d’engreix. De les 300 vaques 40 són pures Aberdeen Angus i 60 són creuades 50% Aberdeen Angus. La resta són un mix entre Llimousin, Charolais, Bruna del Pirineu... Dels vedells d’engreix, un 90% són entre purs i creuats d’Aberdeen Angus.
-Vau ser la primera explotació ramadera de l'Estat Espanyol reconeguda oficialment per l'Aberdeen-angus Cattle Society, que regula la cria d'aquesta prestigiosa raça bovina càrnica a nivell mundial. Per què heu triat aquesta raça?
El 2012 vàrem començar amb vuit vaques i un toro Angus, sent la primera explotació ramadera de l’Estat a ser reconeguda oficialment per l’Aberdeen Angus Cattle Society, i ara mateix tenim 40 vaques i 8 toros d’aquesta raça per creuar tant amb les vaques pures com amb la resta de vaques del ramat.
-Afirmeu que el benestar dels animals no és només un tòpic publicitari ni una normativa feixuga, sinó una manera d'entendre la relació de la persona amb els animals de consum. Aquest esperit es concreta en el projecte fotogràfic “Orgullosos de vosaltres”, en què consisteix?
El projecte fotogràfic “Orgullosos de vosaltres” va ser una campanya publicitària per l’Agrobotiga Verntallat de la Vall d’en Bas, on es volia que tant ramaders com agricultors que venien el producte a la botiga sortissin amb un foto junt amb el seu animal o verdura per tal d’ensenyar als compradors que el lligam entre el productor i el producte és essencial per tenir un producte de qualitat.
Últimament els ramaders i agricultors estem en el punt de mira de la societat; que si les vaques contaminen, que si el benestar dels animals...Amb si les vaques contaminen no hi entraré perquè no s’agafa per cap costat. Els ramaders som els primers que vetllem perquè els nostres animals estiguin amb el màxim confort possible. Com tot ésser viu, tot el que tu li pots donar ell t’ho tornarà a canvi. Si l’animal està bé, amb el seu confort màxim, serà quan el seu rendiment serà màxim.
“Com tot ésser viu, tot el que tu li pots donar ell t’ho tornarà a canvi. Si l’animal està bé, amb el seu confort màxim, serà quan el seu rendiment serà màxim”
-A quins establiments va destinada la vostra carn i quines característiques té?
Ara mateix estem a gran part de les cadenes de distribució de l’Estat. El nostre producte estrella és l’Hamburguesa d’Angus amb Zero Additius Químics venuda amb la marca comercial NATRUS i es pot trobar al Casa Ametller, Corte Inglés, Bon Preu i Esclat (amb marca Bon Preu) a nivell de Catalunya, i Carrefour, Alcampo i Costco a nivell d’Espanya i Costco també a França. Les peces nobles, entrecot i filet també es poden trobar al Bon Preu i Esclat i el Corte Inglés. A més a més també venem a diferents restaurants, a Port Aventura, Grandvalira i a carnisseries de la Vall d’en Bas.
-Al Mas La Carrera també incorporeu a les vostres pastures tres exemplars de cavalls pura sang àrabs de línies 'pure Spanish', per tal d'iniciar-ne un programa de cria. D’on neix la vostra passió dels cavalls i què fa tan especial aquesta raça?
L’Albert Soy, un dels gendres de la Família del Mas la Carrera, és un aficionat a la cria de cavalls de pura sang àrabs tan per raids com morfologia.
-Quins nous reptes de futur us plantegeu?
Ara mateix estem amb un projecte europeu lligat amb les noves tecnologies. En que volem garantir una traçabilitat basada amb el Blockchain en què el consumidor quan compri les nostres hamburgueses pugui saber tota la vida del animal, des d’on ha pasturat, què ha menjat, quant ha crescut, amb què s’ha vacunat, si s’ha garantit el seu benestar durant tota la vida, si el producte ha seguit la cadena de fred...