Logo Oficina Virtual Sanitat Vegetal

Notícies

  Més noticies

El sector de la producció agrària ecològica continua guanyant pes a Catalunya

ESTADÍSTIQUES | 25/04/2022  Ruralcat

El sector de la producció agrària ecològica continua guanyant pes a Catalunya

El nombre de productors ecològics catalans va augmentar més d'un 11% durant el 2021.

La superfície inscrita al CCPAE l’any 2021 ha crescut un 5,33% fins a arribar gairebé a 270.686 hectàrees i cal destacar, especialment, el creixement del cultius de fruita seca (+17,98%).

L’Informe de la producció agrària ecològica a Catalunya 2021, elaborat pel Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE), certifica que durant l’any 2021, els operadors inscrits al CCPAE han incrementat un 11,08% respecte de l’any anterior, fins a arribar als 4.994 inscrits. Per tipus d’activitat, destaquen l’augment dels comercialitzadors, que han crescut un 16,87%, i dels productors vegetals, que han crescut un 12,29%. Per la seva banda, els elaboradors van créixer un 9,55%; els productors ramaders, un 8,53%, i els importadors, un 8,33%.

En els darrers 10 anys, la superfície ecològica catalana ha crescut un 207%, a Espanya un 48% i a Europa un 60%. D’altra banda, la superfície ecològica catalana representa el 10,5% del total de la superfície ecològica d’Espanya, que actualment és el segon país amb més superfície ecològica d’Europa (per darrere de França) i el sisè del món.

En relació amb la superfície inscrita al CCPAE, l’any 2021 ha crescut un 5,33% fins a arribar gairebé a 270.686 hectàrees. D’aquestes, 57.283 ha corresponen a cultius productius. Les altres, a la superfície de pastures, prats i boscos. Cal destacar el creixement dels cultius de fruita seca (+17,98%), vinya (+14,32%) i guaret, adob verd i erm (+11,78%). En ramaderia, l’any 2021 ha tancat amb 1.092 explotacions, cosa que representa un augment del 7,37%. Destaquen els creixements del porcí (+25%) i de l’avicultura d’ous (+23,73%).

La indústria agroalimentària ecològica manté la línia ascendent any rere any. L’any 2021, va créixer un 10,91%, amb ja 2.674 activitats registrades. Totes augmenten en general, però destaquen els creixements de l’activitat de manipulació, elaboració i envasament de productes avícoles (+24,39%), l’elaboració de preparats alimentaris (+18,87%), la comercialització i/o distribució (+16,38%), l’elaboració i/o embotellament de vins, caves i escumosos (+16,11%), i l’envasament i etiquetatge de productes alimentaris (+15,38%).

Les declaracions de l’activitat que realitzen els operadors ecològics al CCPAE confirmen aquesta tendència positiva pel que fa a les facturacions dels productes agraris ecològics de l’any 2020 (darrer exercici econòmic comptabilitzat), amb un creixement d’un 22,45% respecte de l’any anterior fins a arribar als 991 milions d’euros.

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DACC) està duent a terme un procés participatiu en què està prenent part la ciutadania, empreses i entitats del sector ecològic amb l’objectiu de poder elaborar un Pla d’acció per continuar impulsant el desenvolupament de les produccions i el consum dels productes ecològics a Catalunya en el període 2023-2027.

Font: DACC

 

Un sector agrícola més competitiu de la mà de la millora genètica

Un sector agrícola més competitiu de la mà de la millora genètica

Complements de l'hort. Què entenem com a millora en un hort?

Destaquem

Col·labora