Es posa en marxa una prova pilot per promoure un ús responsable dels espais naturals fluvials
S’ha habilitat un servei d’informadors i informadores ambientals amb l’objectiu de sensibilitzar als visitants i fomentar les bones pràctiques en aquests indrets protegits.
En total, hi haurà 11 informadors repartits entre diferents indrets.
Des del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i amb la col·laboració de la Diputació de Girona, es posa en marxa una prova pilot d’informadors i informadores en espais naturals, que es desplega en gorgues i espais fluvials molt freqüentats durant l’estiu. L’objectiu és sensibilitzar als visitants i fomentar les bones pràctiques en aquests indrets protegits.
Aquesta prova s’emmarca dins el pla de xoc endegat pel DACC amb l’objectiu de conservar la fauna, la flora i els valors ecosistèmics, garantir-ne els usos i activitats tradicionals que s’hi duen a terme i que permeten l’ús públic i social d’aquests espais i la seva gestió turística responsable, tot garantint la seva compatibilitat amb l’activitat ramadera extensiva, l’activitat agroforestal o l’activitat cinegètica.
El servei d’informadors es desplegarà a Canet d’Adri, Santa Pau, Vidrà, Camprodon, Sant Llorenç de la Muga, Albanyà, la Vall d’en Bas (salt de l’Olla) i Sales de Llierca i el riu Ter. En total, hi haurà 11 informadors repartits entre aquests indrets.
S’oferirà assessorament en la gestió de l’ús públic durant el període estival en gorgues de rius hiperfreqüentats i es promourà la coordinació del dispositiu d’informadors sobre terreny en els llocs de nova implementació i amb els espais que ja disposaven de personal. La Fundació Emys s’encarregarà d’oferir el servei. D’aquesta manera, també es sumaran al dispositiu alguns municipis que ja tenen informadors propis, com ara els que donen servei als espais del riu Brugent (les Planes d’Hostoles i Sant Feliu de Pallerols) i la Vall de Bianya i Sadernes (Tortellà, Montagut i Oix, i Sales de Llierca). Així mateix, els informadors també es coordinaran amb el Cos d’Agents Rurals.
D’altra banda, més enllà de la demarcació de Girona, a través d’aquesta prova pilot també s’ha habilitat un servei d’informadors ambientals al Parc Natural de l’Alt Pirineu i al Parc Natural Cadí-Moixeró. La intenció és que aquest servei s’estengui a tots els espais protegits i es disposi d’un cos d’informadors.
També s’ha presentat una campanya de sensibilització per posar en valor els espais naturals protegits de Catalunya i les mesures de gestió d’ús públic que s’estan posant en marxa. Aquesta campanya porta per lema “Equilibri natural” i vol informar sobre el valor dels espais naturals i fomentar-ne la conservació. Per això, s’ha habilitat la web http://www.espaisnaturals.cat/, on l’usuari pot trobar recomanacions a l’hora de visitar els espais naturals de Catalunya i informació pràctica per planificar la seva estada.