EMMA VIÑAS “La formatgeria mòbil té tot el que es necessita per poder fer formatges aquí o allà i la podem transportar allà on la necessitem”
Parlem amb Emma Viñas, propietària de “El Turó de les Nou Cabres”
Emma Viñas va estudiar un grau d’agroecologia per dedicar-se al món de la ramaderia, després de molts anys treballant al sector sanitari. Gràcies a la nova incorporació, va comprar un ramat de 250 ovelles i 25 cabrides i, més tard, va obrir la formatgeria El Turó de les Nou Cabres. En aquests quasi cinc anys l’empresa ha crescut en 500 caps.
El Turó de les Nou Cabres és un projecte que engloba diverses branques, totes derivades de la funció d’un ramat de 500 cabres i ovelles que pasturen als prats del Vallès Occidental. El bestiar fa tasques de silvopastura, que nodreix els animals mentre efectuen tasques de manteniment de franges perimetrals contra incendis forestals, i alhora produeix aliments com la seva carn o llet i derivats com el formatge, que s’elaboren de manera artesanal en una instal·lació mòbil integrada per dos contenidors reciclats que operen com a obrador i com a cambra de maduració. Els productes es venen directament al consumidor de proximitat.
Emma Viñas ha estat nominada al premi PITA 2021 en la modalitat de Jove Emprenedor/a Innovador/a per la creació d’una formatgeria mòbil i un ramat de cabres que fa tasques de prevenció forestal al Vallès Occidental.
Què us va impulsar a participar en els premis PITA?
Penso que les persones que treballem en el sector primari se’ns és difícil trobar temps per presentar-nos en segons quins concursos o premis. I que és bo fer l’esforç, a vegades, ja com a repte personal.
Com va néixer la idea de crear el vostre projecte empresarial?
La idea de crear el projecte ja venia d’una base de silvopastura, però no només volíem fer neteja de boscos i obtenir xai, també volíem tancar el cercle a través d’una economia circular. Per aquest motiu vam començar a gestionar-ho tot nosaltres i vam decidir diversificar l’empresa amb la incorporació de les cabres de llet.
Font: Pàgina web El Turó de les Nou Cabres
El projecte ha crescut molt a poc a poc i des de casa, ja que per tenir 120 cabres de llet vam començar amb 25 cabrides de dos mesos i així vam anar creixent i reposant amb les cries.
L’obrador també el vam crear a poc a poc amb els nostres recursos i molt esforç. No podem oblidar que allò que et donava una finca fa anys hi vivien diverses famílies; avui en dia tot el que compres ha pujat molt de preu, però el que es ven es paga igual que fa 30 anys. Per tant, tot el que ens mou en aquest projecte és amor.
“Tot el que ens mou en aquest projecte és amor”
Com funciona el sistema la formatgeria mòbil i quins avantatges ofereix?
La formatgeria mòbil neix de la necessitat de poder tancar el nostre cercle de vida, i dic de vida perquè mai saps on estaràs el dia de demà. Fer inversions grans en finques d’altres sempre costa. Per aquest motiu la formatgeria mòbil té tot el que es necessita per poder fer formatges aquí o allà i la podem transportar allà on la necessitem.
Per què vau decidir integrar la silvopastura a l’empresa? Quins beneficis obteniu?
La silvopastura és la base del nostre projecte; ja des d’un principi volíem cuidar els boscos. Com a amants de la natura i del territori que som, la nostra filosofia és cuidar d’una manera sostenible la terra, beneficiant així l’entorn amb més biodiversitat de fauna, amb un sòl més cuidat, uns boscos més nets i, evidentment, donant un benestar animal al nostre ramat que pastura lliure pels camps i boscos.
“La silvopastura és la base del nostre projecte; ja des d’un principi volíem cuidar els boscos”
Font: Pàgina web El Turó de les Nou Cabres
Quines característiques tenen els vostres productes? A quin públic van dirigits?
Els productes que oferim són, per un costat la carn, que és sostenible i dona un residu zero, molt important actualment amb el canvi climàtic i la contaminació. Venem carn de xai i de cabrit a venda directa i també a carnisseries i restaurants. Per un altre costat, la llet de cabra, que elaborem i transformem en formatges que venem a botigues de proximitat.
El proper repte de futur és poder gestionar tot el nostre projecte amb energies renovables. D’aquesta forma volem gestionar la sala de munyir, la sala dels tancs, l’obrador i les càmeres de maduració amb plaques solars.