DESENVOLUPAMENT RURAL | 24/11/2023  Ruralcat

Oberta la primera convocatòria de l’espai test agrari de Passanant i Belltall

Aquest espai se centrarà a cultivar l’all de Belltall, un producte típic del territori amb una producció molt escassa.

La convocatòria estarà oberta fins al proper dilluns, 27 de novembre.

L’espai test agrari de Passanant i Belltall ha aprovat les bases reguladores per a la “selecció de persones emprenedores en el sector agrari per fer una prova d’activitat, en el marc del projecte espai test agrari de Passanant i Belltall”.

Aquest espai se centrarà a cultivar l’all de Belltall, així com altres cultius complementaris a aquesta varietat local. L’All de Belltall és un producte típic del territori amb una producció molt escassa, de manera que amb aquest espai test agrari es vol incentivar el relleu generacional especialitzat en el cultiu d’aquesta varietat d’all, i alhora visibilitzar-lo, professionalitzar-lo i optimitzar-lo.

 

 

Amb l’objectiu de conèixer millor les característiques i el funcionament d’aquest espai test, es va fer una jornada informativa i de presentació el dissabte 11 de novembre.

Les persones interessades a presentar una candidatura a l’espai test de Belltall ho poden fer fins al dilluns 27 de novembre, a través d’una instància genèrica mitjançant Concactiva, o bé, de forma presencial a les oficines de l’OAD, edifici de Concactiva, situat al carrer Daroca, número 1, de Montblanc.

 

L’espai test agrari de Passanant i Belltall ofereix:

 

Desenvolupar un projecte agrari en el marc de l’espai test durant un màxim de 3 anys.

Accés a una finca de 2 ha agronòmicament òptima pel cultiu de l’All de Belltall.

Accés a maquinària compartida per a mecanitzar part del procés productiu de l’all.

Itinerari formatiu adaptat a les necessitats de la persona emprenedora i del seu projecte agrari.

Acompanyament tècnic i agronòmic per part d’experts en l’All de Belltall.

Acompanyament en emprenedoria gestió de negocis pel correcte desenvolupament empresarial del projecte agrari.

Disposició de llavor per començar a cultivar.

Accés a eines i maquinària compartida per tal de mecanitzar part del procés productiu.

 

Els espais test agraris sorgeixen de la necessitat de les noves generacions que es volen incorporar al món agrari i troben múltiples barreres d’accés com l’accés a la terra, accés al crèdit, falta d’experiència pràctica o desconeixement de xarxes al territori que facilitin l’aterratge al sector. A la vegada, també donen resposta a la falta de relleu generacional existent a les empreses agràries familiars.

Els espais test agraris, doncs, tenen la voluntat de facilitar el procés d’incorporació de pagesos i pageses al sector, tot minimitzant el risc que suposa emprendre en l’àmbit agrari, ja que durant el test d’activitat, els/les emprenedors/es poden testejar el seu projecte agrari, adaptar-lo al llarg del temps i posar a prova les seves pròpies capacitats i competències amb autonomia, tot  facilitant una incorporació agrària més sòlida i amb majors garanties de continuïtat.

Per a fer això, els espais test agraris compleixen tres funcions: ofereixen suport legal, faciliten un suport físic per desenvolupar l’activitat; i recolzen a la persona emprenedora en tot el seu procés d’incorporació. Un acompanyament integral des d’un inici que l’ha convertit en una eina innovadora per ajudar a revertir la tendència actual de la falta de relleu generacional.

 

Font: DACC