El Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural convoca els Premis a la Innovació Tecnològica Agroalimentària (PITA) 2024
El termini per a la presentació de candidatures a la XXIII edició del Premi a la Innovació Tecnològica Agroalimentària finalitza el 22 d’abril.
El premi va ser creat fa més de 20 anys i al llarg d’aquest temps s’han presentat 499 candidatures d’arreu de Catalunya.
El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DACC) convoca la XXIII edició del Premi a la Innovació Tecnològica Agroalimentària (PITA), uns guardons que reconeixen i distingeixen les empreses agràries, les agroindústries i les persones joves emprenedores innovadores que hagin incorporat innovacions que representin un nou producte, procés o gestió per a l'empresa orientats a millorar-ne la competitivitat i la sostenibilitat, mitjançant la innovació.
Així doncs, aquests guardons tenen l’objectiu de continuar impulsant la innovació i la recerca tecnològica aplicada al sector per tal de donar viabilitat i suport a projectes punters i d’alt valor afegit implantats a casa nostra.
El premi, dirigit a joves emprenedors/es agroalimentaris/àries de Catalunya d’entre 18 i 40 anys i persones físiques i jurídiques del sector agroalimentari, l’agroindústria i les seves entitats associatives, consta de tres modalitats: una per a l’empresa agrària, una per a l’agroindústria i una al/a la jove emprenedor/a innovador/a. Els guardons estan dotats amb la quantitat de 8.000 euros per a cadascun dels guanyadors, i amb 4.000 euros per cadascun dels finalistes.
Aquest guardó va ser creat l’any 2001 i al llarg d’aquests anys s’han presentat 499 candidatures d’arreu de Catalunya. En total, s’han distingit i premiat 116 candidatures innovadores d’empreses agràries, agroindústries i persones joves emprenedores.
A l’edició del 2023, en la modalitat Agroindústria, Agrícola i Secció de Crèdit de la Selva del Camp va ser la candidatura guanyadora pel desenvolupament i posada en funcionament d’un nou molí d’oli d’oliva que incorpora un innovador sistema d’extracció en fred i al buit que permet una major extracció d’oli que els sistemes convencionals i, a més, una millor conservació dels polifenols i altres compostos aromàtics. Per la seva banda, també cal destacar BIFEEDBO SL, finalista d’aquesta categoria per la creació d’un iogurt (Yogupet) per a mascotes adaptat a les necessitats nutricionals específiques dels animals de companyia i, ajustat a les característiques comercials i logístiques del sector de l’alimentació animal.
En la modalitat Empresa agrària, Faustina de Solà-Morales Capdevila SL es va fer amb el premi guanyador, per la transformació d'una finca abandonada a una finca model gestionada íntegrament de manera regenerativa. Agropecuària Artesa de Segre SCCL va ser la finalista, per la contribució a la revalorització de cultius de varietats sostenibles i adaptades al terreny que revitalitzen l’agricultura del territori.
I finalment, en la modalitat Jove Emprenedor/a Innovador/a, Ester Andreu, de TORCLUM SL, va guanyar el guardó per l’emprenedoria i la innovació en el procés d’elaboració i extracció de l’oli d’oliva, separant el pinyol de la polpa. El finalista d’aquesta modalitat va ser Loïc Le Goueff de Green in Blue consulting SLU, per l’emprenedoria i innovació en la producció de verdures aquapòniques, una granja blava.
A més a més, a l’edició del 2023, el jurat va decidir donar un accèssit a la candidatura de Laia Esmel Jou, presentada a la modalitat jove emprenedor/a innovador/a, amb el Celler Casa Jou, per tal de posar en valor la contribució del seu projecte al relleu generacional.
El termini per a la presentació de candidatures finalitza el 22 d’abril de 2024.
Font: DACC