AJUTS | 29/04/2024  Ruralcat

Es tripliquen els ajuts per fomentar inversions que impulsin la sostenibilitat i la competitivitat de l'agricultura i la ramaderia

L’ampliació de pressupost permetrà que la convocatòria 2023 dels ajuts per millorar la gestió de dejeccions, l’eficiència energètica i energies renovables i l’agricultura de precisió arribi a 31 milions d’euros.

La nova injecció de recursos per al sector permet continuar avançant envers un canvi en el model de producció agrària.

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DACC) triplica el pressupost destinat a ajuts per fomentar l’impuls de la sostenibilitat i competitivitat de l’agricultura i la ramaderia, que ha passat dels 8.426.113 euros de la convocatòria de 2023 a un total de 31.176.166 euros.

Aquestes ajudes estan adreçades a afavorir la consecució dels objectius del clima, la conservació del medi ambient i la descarbonització del sector agrícola i ramader.

L’increment de fons permetrà resoldre tots els expedients aprovats de les línies d’ajut a les inversions en sistemes de gestió de dejeccions ramaderes, d’ajut a les inversions en eficiència energètica i energies renovables (biogàs i biomassa agrícola) i una part dels expedients de la línia d’agricultura de precisió i tecnologia 4.0 al sector agrícola i ramader. D’aquest darrer ajut, si és possible, es preveu més endavant incrementar l’aportació i aprovar més expedients. Això també permetrà pagar totes les concessions dels ajuts a la millora de centres de neteja i desinfecció de vehicles de transport d’animals vius.

Les quatre línies d’ajut que amplien pressupost són:

-L’ajut a les inversions en sistemes de gestió de dejeccions ramaderes, amb inversions adreçades a millorar l'eficiència mediambiental de les instal·lacions d'emmagatzematge exterior de dejeccions ramaderes relacionades amb la seva adaptació o cobertura o les instal·lacions de tractament o valorització d'aquests subproductes amb aprofitament energètic o sense en la mateixa explotació. En aquest cas, la convocatòria de l’ajut passa de 2,2 a 10,8 milions d’euros.

-L’ajut a les inversions en eficiència energètica i energies renovables (biogàs i biomassa agrícola), amb inversions en el condicionament i aïllament d’edificis i naus auxiliars de les explotacions que optimitzin el consum energètic i en plantes de biogàs de petita capacitat; l’adquisició de maquinària per a la provisió i el condicionament de biomassa agrícola, i la construcció de centres logístics d'emmagatzemament. Aquest ajut creix de 628.894 a 1,9 milions d’euros.

-L’ajut per a l’aplicació d'agricultura de precisió i tecnologia 4.0 al sector agrícola i ramader, amb inversions per a l’adquisició de maquinària i equips nous que permetin la millora de la gestió ramadera, la reducció de l’ús de fitosanitaris i fertilitzants químics, el control de traçabilitat i qualitat dels cultius o la reducció de les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle. L’ampliació de l’ajut va de 4,9 a 9,8 milions d’euros.

-L’ajut per a la millora de centres de neteja i desinfecció de vehicles de transport per carretera d’animals vius que emprenguin inversions de bioseguretat, i a la construcció de nous centres de neteja i desinfecció. L’import d’aquesta ajuda passa de 611.554 a 691.043 euros.

Aquestes línies pertanyen al Pla d’impuls a la sostenibilitat i competitivitat de l’agricultura i la ramaderia en el marc del Pla de recuperació, transformació i resiliència que es finança amb el fons europeu NextGenerationEu.

 

Font: DACC

Informació relacionada