El Hub de Sanitat Vegetal de Catalunya constitueix els Grups d’Assessors en GIP de fruita de pinyol, llavor, horta i cítrics
Aquest nou ens té l’objectiu d’ajudar i donar eines al sector per fer front a tots els reptes que es tenen en aquest àmbit.
El Hub de Sanitat Vegetal de Catalunya, impulsat pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i l’Institut d’Investigació de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), va constituir el passat 26 d’abril i 6 de maig els Grups d’Assessors en GIP de fruita de pinyol i llavor, el d’horta i el de cítrics, respectivament. En aquestes jornades es va aprofitar per explicar el funcionament del Hub i la importància dels assessors en la seva estructura. Els assessors són claus per a la sanitat vegetal i, per això, un dels primers passos va ser crear aquesta xarxa de professionals amb l’objectiu que tots els agents implicats en sanitat vegetal treballin de forma coordinada i uneixin esforços per optimitzar els recursos i obtenir millors resultats.
Durant la reunió de constitució dels Grups d’Assessors en GIP de fruita de pinyol i llavor, que va comptar amb més de 90 assistents, es van tractar i prioritzar els reptes de sanitat vegetal de plagues i malalties, així com les eines que es necessiten en sanitat vegetal i de les quals es tenen mancances. També es va aprofitar per fer transferència d’un tema de preocupació actual, com són les mosques emergents de la fruita, a càrrec del Dr. David Nestel d’Israel, reconegut expert internacional en la temàtica.
Pel que fa a la sessió de constitució del Grup d’Assessors en GIP d’Horta es va parlar dels reptes de la sanitat vegetal de plagues i malalties que afecten cadascuna de les famílies vegetals d’horta: solanàcies, cucurbitàcies, lleguminoses, liliàcies, brassicàcies, umbel·líferes... També, es van comentar les eines que es necessiten en sanitat vegetal, de les quals ara no se’n disposa. A més a més, es va aprofitar per fer transferència d’una qüestió de preocupació actual, com són les males herbes en cultius d’horta, a càrrec del Dr. José María Montull de la Universitat de Lleida, reconegut expert en el tema.
A la reunió de constitució del Grup d’Assessors d’en GIP de Cítrics es va tractar i prioritzar els reptes de la Sanitat Vegetal de plagues i malalties que afecten al cultiu dels cítrics, així com les eines que es necessiten en Sanitat Vegetal i en què es tenen mancances. També es va aprofitar per fer transferència d’un tema innovador com és la millora de la gestió de plagues en cítrics a través de la inducció de defenses, a càrrec de la Dra. Meritxell Pérez Hedo de l’IVIA de València, investigadora reconeguda en la temàtica.
El Hub de Sanitat Vegetal de Catalunya pretén ajudar i donar eines al sector per fer front a tots els reptes que es tenen en aquest àmbit. Des de l’organització transmeten la seva satisfacció i agraïment de la resposta obtinguda, la qual cosa els encoratja a continuar treballant amb il·lusió i moltes ganes de ser entre tots una eina útil per al sector.
Font: DACC