AJUTS | 03/05/2024  Ruralcat

Es posa en marxa el Tiquet Rural, una eina per fomentar el relleu rural i frenar el despoblament

Es tracta d’un ajut econòmic per impulsar la creació i/o el relleu de microempreses no agràries situades als territoris LEADER de Catalunya. La convocatòria estarà oberta fins al 27 de maig.

Els 11 Grups d’Acció Local LEADER seran els encarregats del desplegament i la gestió d’aquests ajuts.

Publicada la primera convocatòria del Tiquet Rural, uns ajuts impulsat pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DACC), dirigits a fomentar el relleu rural mitjançant un suport econòmic que pot arribar als 35.000€ per projecte, amb l’objectiu de fomentar la creació de noves microempreses als territoris rurals, així com el traspàs de negocis ja en funcionament. Els 11 Grups d’Acció Local Leader seran els encarregats de gestionar aquests ajuts a cada un dels seus territoris. Es podrà sol·licitar en tots aquells pobles que estan dins la zona Leader 2014-2022, arribant així a més de 500 municipis i al 70 % del territori català. La convocatòria estarà oberta fins al 27 de maig.

Així doncs, està destinat a la creació i/o adquisició de microempreses en traspàs dedicades a una activitat econòmica no agrària. Amb aquesta nova eina es busca fomentar la creació de nous projectes al món rural i incentivar el relleu en aquelles empreses que es troben en una situació de traspàs.

Hi poden accedir totes aquelles persones interessades a crear una nova microempresa o  bé que n’adquireixin una en traspàs; així com persones jurídiques i cooperatives no agràries interessades a impulsar un nou negoci o agafar el relleu d’una empresa ja en funcionament. Els sol·licitants d’aquest ajut es comprometen a mantenir l’activitat empresarial durant un mínim de cinc anys, a comptar des del pagament de l’ajut.

El Tiquet Rural consisteix en un import a tant alçat determinat per cobrir les despeses mínimes i l’actiu circulant requerit a una empresa per a la seva posada en funcionament o traspàs d’activitat. Un suport econòmic que pot arribar als 35.000 € i que no està vinculat a la realització de cap inversió. L’ajut és incompatible amb qualsevol altre ajut destinat a la creació d’empreses, però compatible amb les convocatòries d’ajuts LEADER vinculades a projectes d’inversió.

Aquests ajuts  estan cofinançats pel Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER), en el marc del Programa de Desenvolupament Rural de Catalunya 2014-2022 (operació 19.02.01). El Tiquet Rural respon a l’Agenda Rural de Catalunya, fomentant la creació de nous projectes al món rural i incentivant el relleu en aquelles empreses que es troben en una situació de traspàs.

Font: DACC i ARCA