Teixint vincles entre el món rural i l’urbà pel futur de l’alimentació sostenible
La jornada ‘Repensar el vincle rural-urbà per a la transformació del sistema alimentari’ va proporcionar un espai de reflexió i diàleg sobre els reptes i les oportunitats del sistema alimentari actual.
La jornada tècnica va englobar una sèrie de parlaments, ponències i diàlegs per tractar una àmplia gamma de temes, des de la relació entre la urbanitat i la ruralitat fins als reptes del canvi climàtic en el sistema agroalimentari.
L’Oficina Conjunta de l'Alimentació Sostenible (OCAS) va celebrar el seu primer any de vida amb la jornada ‘Repensar el vincle rural-urbà per a la transformació del sistema alimentari’. La trobada va reunir professionals de les institucions, de l’acadèmia i de tot el sector agroalimentari al Palau Robert, amb l’objectiu d’explorar les interconnexions entre el món rural i l’urbà per abordar els reptes del sistema alimentari actual.
L'Oficina Conjunta de l'Alimentació Sostenible (OCAS) és un organisme format pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DACC) de la Generalitat de Catalunya i l’empresa pública Prodeca, l'Ajuntament de Barcelona (Polítiques Alimentàries Urbanes i Consum Responsable) i el Pla Estratègic Metropolità de Barcelona (PEMB). L’acte va estar organitzat en el marc del Pla anual de transferència tecnològica (PATT) del DACC.
Ponència d’Enric Tello a la jornada sobre el vincle rural-urbà (Foto: Alba Irigoyen Gómez)
Els continguts de la jornada
La jornada tècnica va englobar una sèrie de parlaments, ponències i diàlegs per tractar una àmplia gamma de temes, des de la relació entre la urbanitat i la ruralitat fins als reptes del canvi climàtic en el sistema agroalimentari. L’enfocament principal va donar llum a la necessitat de reforçar el vincle entre el món rural i l’urbà per promoure la transició cap a un model alimentari més sostenible, i garantir l’accés a aliments saludables i sostenibles per a tothom. La trobada va superar les expectatives, tant en assistència -amb una sala plena de bat a bat- com en el retorn per part del públic assistent.
L’OCAS ha elaborat un dossier on es recullen les claus de tot el que es va dir a la jornada, que es pot descarregar clicant sobre la imatge o al següent enllaç: Les claus de la jornada ‘Repensar el vincle rural-urbà per a la transformació del sistema alimentari’.
Per altra banda, amb la col·laboració del PATT, RuralCat i el Palau Robert, l’oficina també ha posat a disposició pública el vídeo per reviure l’esdeveniment.
El més destacat de la jornada
La inauguració de la jornada, liderada per Carmel Mòdol, secretari d'Alimentació del DACC, i Lidón Martrat, coordinadora de l’OCAS, va posar de manifest els desafiaments globals del sistema alimentari actual. Es va ressaltar la importància de la pagesia i la promoció d'una alimentació saludable i sostenible com a claus per afrontar aquests reptes, així com l’esforç conjunt de les administracions per crear l’Oficina Conjunta de l’Alimentació Sostenible.
Enric Tello Aragay, catedràtic de la Universitat de Barcelona i expert en sostenibilitat de sistemes agroalimentaris i paisatges agraris, va destacar la importància de les pràctiques sostenibles en la producció d'aliments, a la seva ponència sobre l'agroecologia com a solució al canvi climàtic. També va plantejar estratègies per a fomentar la col·laboració entre el món rural i l’urbà en la producció i distribució d'aliments, així com la necessitat i compromís de les polítiques alimentàries transversals i participatives.
En el marc cultural, veus com Laia Batalla i Carrera, biòloga i directora de l'Escola de Pastors i Pastores de Catalunya, Martí Sales i Sariola, escriptor, traductor i músic, i Rosa Cerarols Ramírez, geògrafa, antropòloga i investigadora, van manifestar que cal revisar la construcció de l'imaginari rural, fins ara contaminat per la mirada urbana, reflexionar sobre la relació que tenim amb el camp i el sistema alimentari, i reescriure el relat de la ruralitat des d’on pertoca.
Íngrid Buera, directora de Màrqueting i Relacions Institucionals de Mercabarna, Gilad Buzi, pagès ecològic i cofundador de l'Associació de Productores Agroecològiques de Catalunya (APACat), i Llorenç Llop, president de la Federació d'Empresaris Productors de Venda de Proximitat a Catalunya, van posar de manifest els reptes que afronta Catalunya per aconseguir un sistema alimentari més sostenible, fent palès a la voluntat de treballar conjuntament per trobar solucions en l’àmbit de producció, distribució i consum, per part dels diferents actors implicats.
El debat sobre la governança territorial i la participació ciutadana, protagonitzat per Albert Puigvert Tuneu, gerent de l'Associació d'Iniciatives Rurals de Catalunya (Arca), i Irene Navarro Solé, tècnica del PEMB, va subratllar la importància d'un enfocament holístic per abordar els reptes del sistema alimentari. La creació d'infraestructures per a la distribució de productes locals i la promoció de l'agricultura ecològica van ser temes recurrents.
Neus Monllor, consultora agrosocial a AmaTerra, i Dirk Madriles, pastor i pagès, van parlar de la necessitat d’establir vincles afectius entre les persones i el món rural i, també, de retro innovar, és a dir, de recuperar i adaptar coneixements i pràctiques tradicionals a les necessitats actuals.
La jornada va concloure amb la intervenció d’Ester Vidal, directora de Serveis d'Economia Social i Solidària i Alimentació Sostenible de l'Ajuntament de Barcelona, i de Joan Gòdia, director general d'Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, centrant-se en les accions concretes que les institucions i la societat poden emprendre per a transformar el sistema alimentari cap a la justícia, la cohesió i la sostenibilitat. La cooperació entre les diferents parts interessades, des de la pagesia fins als consumidors urbans, es va presentar com a factor clau per aconseguir aquest objectiu compartit.
En resum, la jornada va proporcionar un espai de reflexió i diàleg sobre els reptes i les oportunitats del sistema alimentari actual, posant de manifest la importància de la col·laboració entre el món rural i l’urbà en la construcció d’un futur més sostenible per a tothom.
Font: DACC