ESCOLES AGRÀRIES | 27/06/2024  Ruralcat

Requalificar i professionalitzar el sector agroalimentari, l’objectiu dels certificats professionals

Des de les Escoles Agràries s’oferiran els certificats professionals amb la finalitat de cobrir llocs de treball més específics i suplir la demanda professional del sector.

Certificats professionals

Aquests certificats professionals es duran a terme a 5 centres de formació professional integrada de les Escoles Agràries.

Les Escoles Agràries ampliaran els seus serveis el curs 2024-2025, més enllà de la docència que continuarà sent el seu eix central de treball. Amb la finalitat de cobrir llocs de treball més específics i suplir la demanda professional del sector, des de les Escoles s’oferiran els certificats professionals, és a dir, formació acreditada per a persones treballadores que tenen experiència o interès a treballar en el sector i volen adquirir o millorar els coneixements, les habilitats i les aptituds per desenvolupar l’activitat laboral d’acord amb les exigències del mercat de treball. La seva missió és poder donar resposta a les necessitats de qualificació de qualsevol persona i oferir formació al llarg de tota la vida laboral, adaptant-se a diferents situacions i expectatives professionals; especialitzar els centres en àmbits concrets per convertir-los en centres de referència; i, afavorir el relleu, manteniment i professionalització del sector. Així doncs, a partir del curs vinent, els certificats professionals que es podran adquirir són els següents:

 

Elaboració de vins i licors

Aquest curs permet obtenir un certificat professional per desenvolupar l’activitat professional en grans, mitjanes i petites empreses implicades en l’elaboració i envasament del vi, l’aiguardent i els licors.

Lloc: Sant Sadurní d’Anoia

Dates: Del 4 de novembre de 2024 al 30 d’abril de 2025

 

Producció porcina de recria i engreix

Aquest curs permet obtenir un certificat professional per desenvolupar l’activitat professional tant per compte propi com per compte d’altri en grans, mitjanes i petites explotacions agropecuàries i/o de bestiar porcí i en empreses de serveis a la ramaderia.

Lloc: Vallfogona de Balaguer

Dates: Del 13 de gener al 12 de març de 2025

 

Carnisseria i elaboració de productes càrnics

L’objectiu d’aquesta formació és que persones en situació d’atur, amb un nivell baix de de formació, o sense qualificació i amb interès en la indústria alimentària, puguin millorar la seva ocupabilitat mitjançant una formació dual que engloba: un certificat professional i un contracte de formació i aprenentatge.

Lloc: Talarn

Dates: Del 30 de setembre de 2024 al 12 de març de 2025

 

Maneig i manteniment de maquinària agrària

Aquest curs ofereix formació per obtenir un certificat professional que permet desenvolupar l’activitat professional en grans, mitjanes i petites empreses, públiques i privades, tant per compte propi com per compte aliè, dedicades a la producció agrària i a la prestació de serveis amb maquinària agrària. És una formació d’especialització en maquinària agrícola.

Lloc: Les Borges Blanques

Dates: De l’1 d’octubre de 2024 de 2024 al 30 de juny de 2025

 

Aprofitaments forestals

L’objectiu de la formació és que les persones en situació de desocupació, sense qualificació o un nivell baix deformació, puguin millorar la seva ocupabilitat mitjanant la formació dual: un certificat professional i un contracte de formació en alternança.

Lloc: Olius

Dates: Del 3 de febrer 2025 al 31 de gener de 2026

 

Aquests certificats professionals es duran a terme a 5 centres de formació professional integrada de les Escoles Agràries del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural. Així doncs, els 5 centres de formació professional integrada que s’han atorgat responen a diferents sectors i famílies professionals: el ramader, conformat per l’Escola Agrària (EA) de Vallfogona de Balaguer, centre coordinador, que fa xarxa amb l’EA Solsonès i l’EA Pirineu; el vitivinícola, liderat per l’EA Viticultura i Enologia Mercè Rossell i Domènech, que fa tàndem amb l’EA Gandesa; l’agrícola, encapçalat per l’EA Borges Blanques, en suport amb l’EA Tàrrega, EA Alfarràs, EA Solsonès, EA Amposta, EA Manresa i EAF Sta. Coloma de Farners; el forestal, coordinat per l’EA Solsonès, amb la col·laboració de l’EA Pirineu i l’EAF Sta. Coloma de Farners; i, el d’indústria alimentària, gestionat per l’EA i Alimentària de l’Empordà, de bracet amb l’EA Pallars i l’EA Pirineu.

La seva missió és poder donar resposta a les necessitats de qualificació de qualsevol persona (de 16 a 67 anys) i oferir formació al llarg de tota la vida laboral, adaptant-se a diferents situacions i expectatives professionals; especialitzar els centres en àmbits concrets per convertir-los en centres de referència; i, afavorir el relleu, manteniment i professionalització del sector.

 

Font: DACC