ALIMENTACIÓ | 28/11/2024  Ruralcat

Catalunya serà la Regió Mundial de la Gastronomia 2025

Aquest reconeixement promou les regions que milloren la qualitat de vida de la ciutadania, posant en valor les cultures alimentàries i l’educació per la salut i la innovació gastronòmica

L’any 2016, Catalunya va ser reconeguda com a Regió Europea de la Gastronomia

Catalunya serà la Regió Mundial de la Gastronomia 2025, convertint-se així en la primera regió europea que rep aquesta distinció. Així, aquest distintiu atorgat per l’Institut Internacional de Gastronomia, Cultura, Arts i Turisme (IGCAT), té com a finalitat destacar i promoure aquelles regions que contribueixen a la millora de la qualitat de vida de la ciutadania, posant en valor les diferents cultures alimentàries, l’educació per a la salut i la sostenibilitat i la innovació gastronòmica. Per això, el Govern de Catalunya ha aprovat donar reconeixement al distintiu i durant l’any vinent, es desplegaran tota una sèrie d’accions orientades a posicionar Catalunya com a destinació enogastronòmica de referència mundial i a fomentar la gastronomia catalana i l’orgull i l’autoestima de la població de Catalunya envers la seva identitat culinària i alimentària. També es pretén atraure un turisme més responsable amb el medi ambient, més just socialment, equilibrat territorialment i innovador.

 

En aquest sentit, amb el suport aprovat per part del Govern, s’insta als departament i organismes i entitats del sector públic a desplegar les accions que es considerin pertinents per contribuir a posicionar Catalunya com a destinació enogastronòmica de referència.

 

La gastronomia, representa una part significativa del teixit socioeconòmic català, amb una contribució d'aproximadament el 20% del PIB. En l'àmbit turístic, Catalunya ha fet una aposta decidida pel turisme enogastronòmic, un sector estratègic per al desenvolupament del país, tant per l’impacte econòmic que genera com pel fet de contribuir a la desestacionalització del turisme. A més, aquest tipus de visitant genera un 20% més de despesa que el turista convencional.

 

Per això, i tenint en compte que la Regió Mundial de la Gastronomia és un guardó que aporta credibilitat a les regions, el mes de juny de 2023, es va donar a conèixer que la candidatura catalana havia estat l’escollida per ostentar aquesta distinció l’any 2025. Ja l’any 2016, Catalunya va ser reconeguda com a Regió Europea de la Gastronomia. Ara, amb la distinció de Regió Mundial de la Gastronomia, es vol impulsar de nou la revolució gastronòmica viscuda aleshores, posant l’accent en la innovació, el turisme sostenible, l’agricultura regenerativa, l’economia circular, i la preservació del paisatge i el patrimoni agroalimentari, entre altres aspectes.

 

FONT: DARPA