TRANSFERÈNCIA TECNOLÒGICA | 29/11/2019  Ruralcat

Torres de Segre va acollir una jornada de ‘Dies de reg’

El passat 21 de novembre va tenir lloc a Torres de Segre un Dia del reg per a presentar alternatives de conreu per a fer front les inversions proposades en la millora de les instal·lacions de reg de la comunitat de regants.

Moment de la jornada

Moment de la jornada

La jornada va estar organitzada conjuntament per la Comunitat de Regants de la Sèquia de Torres, l’Ajuntament de Torres de Segre i L’Oficina del Regant – EA de Tàrrega.

En la primera ponència, a càrrec de Gustau Carrillo de Vèrtex, es va explicar en què consisteix el projecte de modernització de la comunitat de regants, que afecta 525 hectàrees. Aquesta modernització comporta una nova toma al pantà d’Utxesa, una estació de bombament i una xarxa de distribució amb hidrant col·lectiu.

En la segona ponència, a càrrec del president de la Comissió Agroalimentària del Col·legi d’economistes, Francesc Reguant, es va exposar el mercat agrari i la situació del sector de la fruita dolça en els mercats exteriors. També es van comentar aspectes de millora i avantatges de les modernitzacions per la competitivitat del sector agrari i la millora de productivitat d’aquest.

Ja en la part tècnica de cultius el tècnic de la Federació Selmar, Jordi Ariño, va centrar la seva exposició en els cultius hortícoles interessants a la zona de Torres de Segre, específicament en el cultiu del porro de qualitat i el tomàquet, explicant les avantatges d’aquests dos cultius per la zona on es troba. Tot i així, va comentar que hi ha altres cultius viables a la zona i que caldria tractar-ho extensament segons l’interès dels productors.

Des de l’IRTA, Marta Maldonado va exposar la situació actual de l’ametller en regadiu, preus i mercat. Després va fer un resum de totes les tècniques de producció que cal tenir en compte a l’hora d’implantar aquest cultiu i sobretot quines són les varietats més interessants a la zona. Posteriorment, Neus Aletà va posar l’interès en el noguer en regadiu, tot explicant les varietats i les diferents tècniques de cultiu per a maximitzar produccions.

Finalment, des de l’empresa Alcarri Flora, Juan José de Lope va explicar el cultiu de la lavanda i “lavandin”, quines característiques tenen, les tècniques de producció i sobretot el procés posterior per obtenir l’essència de les plantes. Durant la seva intervenció es va recalcar que podria ser un cultiu viable en zones com les de Torres de Segre i que també es podrien considerar altres plantes aromàtiques a la zona.

Aquesta jornada tècnica, que forma part de Pla de Transferència Tecnològica del DARP,  ha estat molt ben valorada per la setantena d’assistents i anima a seguir realitzant dies del reg en les diferents comunitats de regants de Catalunya.

Font: Oficina del Regant