AGRICULTURA GLOBAL | 31/05/2004  Ruralcat

Se celebra la 36 edició del Congrés Mundial d¿Agricultors

La Federació Internacional de Productors Agropecuaris celebra del 29 de maig al 4 de juny el 36º Congrés Mundial d¿Agricultors. L¿esdeveniment està basat en quatre eixos "Maneig del medi ambient i dels recursos naturals¿, ¿L¿agricultura i les negociacions comercials de l¿OMC¿, ¿La participació dels agricultors a les estratègies del desenvolupament agrícola¿ i ¿Concentració industrial a la cadena agroalimentària¿.

Federació Internacional de Productors Agropecuaris

Amb l¿objectiu de plantejar reptes sobre qüestions preocupants com les negociacions comercials de l'OMC, l'aigua, la seguretat alimentària o la concentració industrial, uns 300 representants de més de 70 països es reuneixen a Washington durant aquesta setmana en un dels esdeveniments de més prestigi de les agenda internacional agrícola.

Organitzat per la Federació Internacional de Productors Agropecuaris, el congrés s¿ha posicionat com una oportunitat per a què els productors puguin plantejar un repte als líders mundials sobre qüestions internacionals com les negociacions comercials de l'OMC, l'aigua, la seguretat alimentària o la concentració industrial.

A més a més de les ponències i sessions plenàries dedicades als quatre eixos del congrés, en el programa d¿actes dóna especial rellevància als comitès regionals dedicats a l¿Àfrica, Àsia, Amèrica Llatina i el Carib i els països de la Mediterr i als comitès centrats en el paper de la dona en l¿agricultura, el dels joves i les cooperatives agrícoles.

El paper d¿Espanya

Entre altres, el congrés comptarà amb l¿assistència de Lorenzo Ramos, secretari general de la Unió de Petits Agricultors i Ramaders (UPA), qui explicarà la importància de mantenir la Política Agrària Comuna (PAC) i plantejarà el seu rebuig a les concessions de la Comissió Europea en les negociacions davant l'OMC i MERCOSUR tal i com mostren els casos de l'eliminació de les restitucions a l'exportació o l'oferta realitzada a MERCOSUR d'accés preferencial als mercats de la Unió Europea en una sèrie de productes agraris també produïts a Europa.

Segons declaracions de la UPA a Efeagro, resulta inacceptable que els agricultors europeus hagin hagut d'assumir tres reformes fonamentals de la PAC per tal de poder accedir a les demandes dels majors socis en el comerç mundial (com ara Estats Units, Brasil o Austràlia), països que, a més a més, "no han pres ni una sola mesura per a liberalitzar els seus mercats".