TAXES | 26/05/2004  Ruralcat

La CE recomana harmonitzar els impostos per a les begudes alcohòliques i imposar els del vi

La Comissió Europea ha recomanat als Estats membres que harmonitzin els impostos per a les begudes alcohòliques i, en el cas del vi, que la UE imposi una taxa obligatòria per "reduir les distorsions en la competència o el frau", segons el portaveu comunitari de Mercat Interior, Jonathan Todd.

Begudes alcohòliques. Foto: Anfevi

Begudes alcohòliques

No obstant això, la CE no ha presentat una proposta formal perquè per a canviar els tipus mínims fa falta la unanimitat dels Estats membres i actualment existeixen moltes discrepàncies entre els països productors i no productors. L'Executiu comunitari considera que l'actitud de grups de pressió com les indústries de begudes impedeix iniciar un procediment legal per a harmonitzar els impostos. En aquest sentit, ha suggerit un debat perquè els Estats membres "resolguin la distorsió de competència", segons Todd. El text assenyala que els països haurien de considerar incrementar els impostos "de manera que es reflecteixi la inflació" dels últims deu anys, que la CE quantifica en un 24% entre gener de 1993, any que es van aprovar els actuals impostos mínims, i el mateix mes de 2003. No obstant, això "no s¿ha d¿interpretar com una proposta per a pujar el 24% aquestes taxes", segons fonts comunitàries. L'informe considera que una majoria d'Estats membres no tenen en compte consideracions de salut quan fixen els impostos a les begudes i que en el cas del vi, l'actual fiscalitat zero és necessària per als països productors, en el marc de l'Organització Comuna de Mercat (OCM) d'aquest sector. Brussel·les vol debatre també si la possibilitat de gravar les begudes alcohòliques de diferent forma s¿hauria de mantenir o suprimir i al·lega, per exemple, que productors de caves es queixen que no és justificat tractar aquestes begudes com articles de luxe i gravar-les amb impostos més alts que als vins. El sector rebutja la modificació fiscal
Els representants d'empreses vitivinícoles i els fabricants de cerveses i begudes espirituoses han rebutjat la recomanació de la CE. D¿una banda, la Federació Espanyola del Vi (FEV) valora positivament la desvinculació de la salut pública amb la fiscalitat i les millores en la Política Agrària Comuna (PAC). No obstant això, creu que l¿esmena d¿Irlanda a la Constitució Europea, que introdueix una referència a l¿abús de l¿alcohol i del tabac, "impediria l'harmonització de la legislació en la matèria, deixant en mans dels Estats membres la política interna". Segons l'Associació Empresarial de Cellers de Vins d'Espanya (Avimes), la proposta d'harmonització dels impostos especials sobre les begudes alcohòliques, inclòs el vi, "s¿ha de rebatre amb el progressiu descens del consum de vi sobretot els països productors com Espanya i França". D'altra banda, des de la Federació Espanyola de Begudes Espirituoses (FEBE), s¿advoca per una planificació consensuada i han valorat la recerca de consens de l'informe de la Comissió sobre impostos especials a les begudes alcohòliques.