Es presenta el primer verge extra ¿Baronia de Cabacés¿ de producció ecològica
La Cooperativa Agrícola i Secció de Crèdit de Cabacés (Priorat) ha presentat a Reus el seu primer verge extra de producció ecològica. L¿oli, que s¿ha acollit a la Denominació d¿Origen Siurana, ha estat elaborat a partir de la varietat arbequina.
Cabacés produirà, per a la campanya d¿enguany, 7.000 kg d¿aquesta varietat nova i casi inexistent a Catalunya, del total de 250.000 litres d¿oli arbequí extra verge que fa anualment. Es preveu que aquest percentatge, a mesura que els productors obtinguin la certificació, s¿anirà augmentant en els propers anys. Val a dir, però, que per a la producció de l¿oli ecològic s¿exigeixen uns requisits molt específics i una adequació especial de les plantacions. A l¿acte de presentació han participat els màxims responsables de la cooperativa de Cabacés, el director de Producció, Innovació i Indústries Alimentàries del DARP, Salvador Puig, i representants de la DOP Siurana, el Consell Comarcal del Priorat i Unió Agrària Cooperativa de Reus. Baronia de Cabacés, descripció d¿un Oli d¿Oliva Verge Extra d¿agricultura ecològica El verge extra de producció ecològica procedeix d¿olives conreades entre el 3 de novembre de 2003 i el 5 de gener de 2004. Aquestes olives es recullen de forma manual i es molturen abans de 24 hores. L¿oli s¿ha conservat en un dipòsit d¿acer inoxidable, sense càmera d¿aire i a una temperatura de aproximada de 16º C.
Podríem definir el Baronia de Cabacés com ¿un oli organolèpticament impecable, fruitat mig i amb els atributs de boca equilibrats (picant, dolç i amargant). Aromes secundaris de tipus vegetal (verd-herba, nous i tomàquets verds, fonolls, plàtan madur). La sensació final a la boca és ametllada i dolça¿. Característiques de la producció ecològica o biològica i orgànica S¿entén per agricultura ecològica aquell tipus d¿elaboració de productes que es realitza mitjançant tècniques naturals que respectin el mediambient i no utilitzin productes químics de síntesi com adobs químics, plagicides, hormones o medicaments, entre d¿altres. El Consell Català de Producció Agrària Ecològica, organisme que regula els sistemes de producció, etiquetatge i control dels productes i realitza les inspeccions i autoritza les seves inscripcions al registre, obliga a la Cooperativa de Cabacés a seguir uns protocols que permetin separar les olives de l¿oli, i a vigilar els punts crítics per evitar qualsevol contaminació amb productes aliens a l¿oli ecològic.
PARÀMETRES | VALOR | NORMA UE 796 2002 |
Grau d'acidesa | 0,2 | 0,80 aprox |
Absorbància (K232) | 1,81 | 2,50 |
Absorbància (K270) | 0,08 | 0,20 |
Índex de peròxids | 8,6 | 20 |