TRANSGÈNICS | 27/01/2004  Ruralcat

La CE accepta aprovar dos OGM per posar fi a la moratòria dels transgènics

La Comissió Europea ha proposat acabar amb la moratòria, existent des de 1998, als transgènics en la UE per defensar-se de les queixes presentades per Estats Units, Argentina i Canadà en l'Organització Mundial de Comerç (OMC). Per això, ha acceptat aprovar el blat de moro "bt 11" i el "nk603", que hauran d¿examinar els Quinze el proper 18 de febrer en el Comitè Permanent de la Cadena Alimentària.

Logo CE

Foto: Mediateca CE

L'aprovació de qualsevol dels dos significaria la fi de la moratòria, però probablement serà la del blat de moro "bt 11" la que primer sortirà endavant, ja que el seu expedient ja va ser votat, sense èxit, pel citat Comitè al desembre passat. Per a l'aprovació d'un Organisme Genèticament Modificat (OGM), la Comissió Europea envia la proposta al Comitè Permanent de la Cadena Alimentària i si no hi ha opinió favorable, Brussel·les l¿ha de proposar al Consell de Ministres, tal i com ha ocorregut amb el blat de moro "bt 11". Els ministres tenen un termini de tres mesos per a pronunciar-se i si transcorre sense opinió, Brussel·les podria aprovar-ho. El document aprovat avui per Brussel·les és una comunicació del president de la Comissió Europea, Romano Prodi, juntament amb els comissaris d'Agricultura, Franz Fischler, de Comerç, Pascal Lamy, de Sanitat, David Byrne, d'Investigació, Philippe Busquin. de Competència, Erkki Likkanen, i de Medi ambient, Margot Wallstrom. Coexistència entre OGM i altres conreus
D'altra banda, la CE ha rebutjat les mesures unilaterals empreses per alguns països per a assegurar la coexistència de OGM amb conreus convencionals i evitar la barreja involuntària, perquè afecten a transgènics autoritzats i "no estan justificades". No obstant això, Brussel·les considera que és possible establir zones lliures de OGM, si els agricultors locals ho decideixen de forma voluntària. No obstant això, també ha reconegut que cal proposar límits màxims per a la presència involuntària de llavors transgèniques en varietats que no estan genèticament modificades. A més a més, el proper 18 d'abril es compleix el termini perquè els operadors apliquin els reglaments sobre l'etiquetat i el seguiment dels OGM, aprovats a l'octubre de 2003, amb els quals Brussel·les creu que la normativa en aquesta matèria és suficient.