IPC | 12/03/2003  Ruralcat

Els aliments baixen de preu un 0,3% al febrer

Els preus dels aliments i begudes no alcohòliques van registrar a Catalunya una baixada del 0,3 per cent al mes passat respecte al gener, el mateix percentatge que en el conjunt de l¿Estat. Pel que fa a l¿IPC global, al febrer es va incrementar en un 0,2 per cent i situa la taxa interanual a Catalunya en un 4,3 per cent, cinc dècimes per sobre de la mitjana espanyola.

Caixes de tomàquets

Les hortalisses fresques es van mantenir estables. FOTO: MAPA

Segons les dades del Institut Nacional d¿Estadística, el capítol de begudes alcohòliques i tabac va ser el més inflacionista en aquesta ocasió en l'Índex de Prues al Consum (IPC), amb un increment de l¿1,5 per cent. L'IPC general es va incrementar en 0,2 per cent al febrer, amb una baixada del 0,2 per cent en el que es ports d'any i una taxa interanual del 3,8 per cent. Els aliments i begudes no alcohòliques han augmentat els seus preus en un 0,2 per cent en el 2003 i un 4,5 per cent en un any; les begudes alcohòliques i el tabac, per la seva banda, registren una pujada del 1,7 per cent en els dos primers mesos d'aquest any i un increment del 6,4 per cent en un any. Els aliments amb elaboració, begudes i tabac van pujar al febrer un 0,6 per cent, i sense elaboració van baixar 1,5 per cent, mentre que incloent begudes i tabac el descens va ser del 0,1 per cent i sense canvis en els aliments sense elaboració i productes energètics. Per productes, el més inflacionista va ser el tabac (1,8 per cent), seguit de l'aigua mineral, sucs i refrescs (1,1 per cent), begudes alcohòliques i fruites fresques (0,9 per cent), carn de boví i cafè, cacau i infusions (0,8 per cent), i pa (0,6 per cent). A continuació se situen altres preparats alimentaris (0,5 per cent), llet i preparats de llegums (0,4 per cent), productes lactis (0,3 per cent), cereals i derivats i olis i grasses (0,2 per cent). La major baixada la va registrar la carn i oví (-6 per cent), seguida del peix fresc i congelat (-4,5 per cent), crustacis, mol·luscs i preparats de peix (-1,2 per cent), carn d'au (-0,9 per cent), carn i porcí (-0,8 per cent), ous (-0,3 per cent) i altres carns i patates i els seus preparats (-0,1 per cent). No van registrar variacions en els seus preus els llegums i hortalisses fresques i el sucre. Per Comunitats Autònomes, només van registrar pujades en els aliments Canàries (0,2 per cent) i Ceuta i Melilla (0,3 per cent), mentre que la major baixada va ser a La Rioja (-0,7 per cent), seguida d'Aragó, Cantàbria, Castella-Lleó, Madrid i Navarra (-0,6 per cent). Per darrere se situen, Extremadura i País Basc (-0,4 per cent), Balears i Catalunya (-0,3 per cent), Astúries, Castella-la Manxa, Comunitat Valenciana i Galícia (-0,2 per cent) i Andalusia i Murcia (-0,1 per cent). Respecte a les begudes alcohòliques i tabac, les pujades van ser: Andalusia (1,7 per cent), Aragó (1,3 per cent), Astúries (1,7 per cent), Balears (1,3 per cent), Canàries (0,2 per cent), Cantàbria (1,8 per cent), Castella-Lleó (1,5 per cent), Castella-la Manxa (1,5 per cent) i Catalunya (1,6 per cent). Així mateix, es van incrementar a la Comunitat Valenciana (1,5 per cent); Extremadura (1,5 per cent), Galícia (1,3 per cent), Madrid (1,6 per cent), Murcia (1,7 per cent), Navarra (1,7 per cent), País Basc (1,6 per cent), La Rioja (1,3 per cent) i Ceuta i Melilla (1,0 per cent).

Informació relacionada

El més llegit

Butlletins d’informació fitosanitària per al mes d’agost

Més del 60% de la població catalana consumeix aliments ecològics certificats

El Departament d'Agricultura presenta 10 projectes per transformar el sector agroalimentari