L’Escola Agrària de Gandesa, la formació especialitzada en l’elaboració d’olis i vins
L'Escola es troba al bell mig de la DO Terra Alta, una terra envoltada de cellers i molins, i des de fa 46 anys ha impartit de forma ininterrompuda formació reglada i continua dedicada al món agrari, especialitzant-se en l’elaboració d’olis i vins i altres begudes i derivats.
L'Escola Agrària de Gandesa forma part de la xarxa d'escoles del Departament d’Agricultura, dependents del Servei de Formació Agrària. Va obrir les seves portes el curs escolar 1973-74 i, de manera ininterrompuda, ha impartit formació reglada i continua al món agrari.
Des dels seus inicis l'Escola ha esta fortament relacionada amb el món de la vinya i el vi, sense deixar de banda l'olivera i l'ametller, els conreus típics de la comarca de la Terra Alta.
L’especialització de l’Escola és l’elaboració d’olis d’oliva i vins, així com d’altres begudes i derivats (vermut, cervesa, vinagres, licors, etc.) i actualment el centre imparteix el CFGM d’Elaboració d’Olis d’Oliva i Vins, format per dos cursos acadèmics.
La plantilla de l’escola està formada per cinc professors a temps complet, un auxiliar administratiu i un encarregat de finca.
L’Escola disposa d’unes modernes instal·lacions com laboratori per anàlisis, aules, biblioteca, sala d'actes, sala de tast, aula informàtica, celler de vinificació, bodega de criança, molí d’oli, magatzem de vi, etc. Tot i que no es disposa de servei de residència, el centre gestiona l'allotjament dels estudiants en establiments privats i té una zona habilitada per dinar amb servei de càtering optatiu.
El centre compta també amb una finca de dues hectàrees on els alumnes realitzen les pràctiques i d’on prové el raïm per vinificar i les olives per moldre. Està distribuïda amb una zona de vinya de 1’5 hectàrees, on hi ha una col·lecció de peus i varietats per poder fer microvinificacions. A la resta de la finca, formada per 0’5 hectàrees, estan plantades d’oliveres amb les varietats Empeltre i Arbequina.
“Des dels seus inicis l'Escola ha esta fortament relacionada amb el món de la vinya i el vi”
El director del centre, Antoni Cutrona, explica que en aquest camp experimental reprodueixen les condicions dels conreus a les seves terres: “hi podem trobar vinya jove, vinya vella, amb reg de suport, sense reg, amb poda en got, royat, guyot i eix vertical, mentre en olivera tenim conreu tradicional i superintensiu. D’aquesta manera reproduïm a petita escala allò que els alumnes es trobaran al món laboral o la seva pròpia explotació”.
La inserció laboral, la clau de l’èxit
En el curs 2019-20 el centre ha acollit un total de 23 alumnes, 12 alumnes a primer i 11 alumnes a segon.
El perfil de l’alumnat “és majoritàriament de la zona (Terres del Ebre), de família pagesa amb explotació de vinya i olivera, tot i que darrerament ens venen molts alumnes que volen aprendre una professió i treballar en algun celler o almàssera de la nostra zona, i que familiarment no tenen cap vinculació amb l’agricultura” explica Cutrona.
La sortida laboral del cicle formatiu és alta, donat que el cicle està totalment enfocat a l’economia de la zona, terra eminentment agrícola amb molts cellers i almàsseres.
L’escola es troba al bell mig de la DO Terra Alta, i al costat de la DO Tarragona, DO Montsant i DOQ Priorat i al costat de la DOP Baix Ebre-Montsià, amb una forta demanda de professionals als cellers i molins, pel que molts dels seus joves acaben incorporant-se a l’agricultura en algun celler o almàssera a l’explotació.
“La sortida laboral del cicle formatiu és alta, donat que el cicle està totalment enfocat a l’economia de la zona, terra eminentment agrícola amb molts cellers i almàsseres”
“Al finalitzar el grau, els nostres alumnes agafen tres camins: continuar estudiant un Cicle Superior de la mateixa especialització (50 %), incorporar-se a l’agricultura a la seva explotació (20%) o incorporar-se al món laboral en cellers o almàsseres (30%)” comenta Antoni Cutrona, que afegeix que “el 100% dels alumnes que volen accedir al món laboral ho poden fer, ja que l’escola disposa d’una borsa de treball on sempre hi ha més demanda per part de les empreses que no alumnes en disposició d’incorporar-se al mercat laboral”.
Aquesta base de dades permanent arriba als exalumnes i pagesos en general per tal d'informar-los de les ofertes laborals i del programa de formació continua que ofereix l'Escola, a més de l'oferta general del Departament, tant presencial com a distància.
Un bon exemple de l’èxit en la inserció laboral és l’Aron Bentieb, que té 19 anys, és estudiant de grau superior d’enologia i treballa com a tècnic de celler en campanya al Celler Masroig. També produeix el seu propi vi des de fa dos anys i li agradaria dirigir algun dia la seva pròpia finca de vinya en un futur. L’any passat va cursar el Cicle Formatiu de Grau Mitjà en elaboració d’olis d’oliva i vins a l’escola. Va escollir el centre ja que valorava la proximitat i el seu sistema educatiu, amb classes dinàmiques i pràctiques a camp i celler. Assegura que s’endú una experiència molt positiva dels seu temps al centre: “He obtingut una formació vital pel meu desenvolupament al sector del vi que m'ha obert moltes portes i llocs de treball. L'experiència la valoraria com a més que excel·lent, pel companyerisme, valors obtinguts, formació tècnica, experiència en el lloc de treball, etc.”. De la seva feina actual el que més valora és el treball en equip, el contacte amb la natura, i la possibilitat d’explorar noves tècniques d’elaboració de vins i els seus derivats així com aprendre a donar cada dia el millor d’un mateix.
A més, el centre col·labora activament amb els programes Erasmus+ Project KA202 Sustaible food production, dirigit als alumnes, i el projecte Erasmus+ Réseau des Dévelopeurs Educatión Formation orientat als professors.
També tenen un conveni amb The Peter de Haan Charitable Trust i el celler de Haan Altès per fomentar l’arrelament de joves al territori, finançant pràctiques d’empresa i formació addicional.
El principal repte de l’Escola pels propers anys és el poder impartir un Cicle de Grau Superior relacionat amb l’especialitat de l’escola.
“La lluita contra el despoblament de la nostra zona, les demandes de les institucions polítiques i econòmiques, la forta demanda d’especialistes a les empreses del sector i el fet de que molts dels nostres alumnes han de marxar a altres comarques, com el Penedès, per tal de realitzar estudis de Grau Superior fan que sigui estratègica la impartició d’aquest tipus de formació a la Terra Alta”, conclou Cutrona.
Principals xifres
Els vins i olis de l’escola, reconeguts en diferents certàmens
L’Escola Agrària de Gandesa ha obtingut recentment la certificació de la norma ISO 9001 i va començar l’any passat amb la producció ecològica, tot esperant obtenir el seu primer vi ecològic en uns tres anys.
El centre elabora un vi blanc criança (Glau-ka) i un vi negre criança (Feixes Eixutes), i també de joves, un rosat, un jove de garnatxa 100% i un altre de macabeu amb una mica de garnatxa, que els mateixos alumnes embotellen, etiqueten i els presenten a fires i concursos, on ja han guanyat diferents premi i reconeixements.
També els olis han estat reconeguts fora del centre. Precisament, el passat mes de desembre de 2019 l’oli d’Empeltre d’aquesta escola va aconseguir un accèssit de la DOP Oli de la Terra Alta a la Fira de l’oli de la Fatarella com a oli finalista i com a reconeixement per l’ensenyament i aprenentatge en l’elaboració d’olis de qualitat i el premi CDO del Centre de Desenvolupament de l’Oli per l’Oli Verge Extra Empeltre Fruitat.