L’escola agrària d’Espiells, el centre referent en viticultura i enologia
Al bell mig del Penedès, l’escola Mercè Rossell i Domènech, més coneguda com a l’Escola d’Espiells, en referència al barri de Sant Sadurní d’Anoia on es troba ubicat, és la més gran i de més llarga trajectòria en formació especialitzada en viticultura i enologia de Catalunya. També ofereix formació en màrqueting i publicitat específicament per les empreses vitivinícoles, amb qui manté un estret lligam.
La trajectòria del centre
L’escola fa més de 30 anys que forma a tècnics i tècniques en viticultura i enologia i actualment molts exalumnes treballen a cellers, almàsseres i explotacions de dins i fora de Catalunya. L’escola manté un estret lligam amb els cellers de tot Catalunya, especialment els de la DO Cava, DO Penedès, DO Catalunya i Corpinnat.
Al llarg d’aquests anys són molts els estudiants vinguts d’altres regions vitivinícoles de l’Estat, d’Europa i fins i tot d’altres continents els que han triat l’Escola d’Espiells com a centre de formació.
El centre també és un dels pocs centres a Catalunya que ofereix formació en màrqueting i publicitat, específicament per les empreses vitivinícoles. És una formació que complementa la formació agrària o de la indústria agroalimentària i és un pilar bàsic pel funcionament del cellers.
“Les especialitats de l’escola són la viticultura, l’enologia, l’olivicultura i el màrqueting enològic”
L’escola té una clara vocació europeista. Disposa de la carta Erasmus, i acull i envia alumnes i escoles d’arreu d’Europa i participa en concursos de joves com el European Wine Championship, que l’equip de l’escola va guanyar al 2017, o al Concours des jeunes professionals du vin, que l’escola va guanyar al 2010. La participació d’alumnes a aquest darrer concurs (l’escola va assistir al darrer certamen celebrat el passat febrer de 2020) és un motiu d’orgull pel centre ja que és una de les poques escoles europees convidades. A més, l’escola té un conveni d’estreta col·laboració amb el centre de formació de la Champagne (França) Avize Viti Campus.
Dins de l’àmbit de col·laboració amb d’altres centres educatius, l’escola participa activament a la Xarxa Europea d’Escoles Vitivinícoles i amb el Congreso de Escuelas Enológicas de España.
A l’escola es produeixen vins amparats a la Denominació d’Origen Penedès, vins escumosos de la Denominació d’Origen Cava, cervesa, vinagre, vermut i altres productes.
Les instal·lacions del centre
L’escola disposa d’unes instal·lacions plenament equipades i pensades per a la part pràctica. Disposa de laboratoris d’anàlisi químic, sala de tast, aula d’informàtica, sala d’actes i aules.
L’explotació agrària té 11 hectàrees de les quals cinc són de vinya amb 15 varietats i una col·lecció i una d’oliveres. Per la gestió de la finca es disposa de la maquinària agrícola necessària, incloent dos tractors, magatzems de maquinària.
El celler té unes zones de vinificació complertes que inclouen zones de recepció de verema amb una premsa pneumàtica fixa i una de mòbil, dipòsits autobuidants per a vinificació en negre, una zona de fermentació de vins blancs i rosats amb control digital de temperatura, una cambra de fred polivalent, dues caves refrigerades on s’hi troben les bótes de fusta per a l’envelliment dels vins, vins de criança i les rimes per la criança de les ampolles de Cava la DO cava entre d’altres. També es disposa d’una zona dedicada a l’estabilització i filtració dels vins i per a la realització de cupatges, i una zona dedicada a les operacions de tiratge i expedició del cava i l’embotellat i condicionament del vi que inclou un equip monobloc d’emplenat i tapat.
L’escola disposa també d’un molí mòbil de dues fases per a l’elaboració d’oli oliva verge extra i una micro planta mòbil d’elaboració de cervesa.
L’equip humà de l’Escola d’Espiells està format per 13 tècnics docents, un cellerer, un oficial de primera de camp, dos conserges i dues administratives.
L’oferta formativa
Actualment hi ha tres cicles formatius, un de cicle mitjà i dos de cicle superior.
El Cicle Formatiu de Grau Mitjà en olis d’oliva i vins, que són uns estudis que capaciten per dur a terme les operacions d'extracció, elaboració i envasament d'olis i vins, i per utilitzar la maquinària i els equips corresponents i fer-ne un manteniment de primer nivell.
El Cicle Formatiu de Grau Superior en vitivinicultura, que s’ofereix en la modalitat dual, i que consisteix a organitzar, programar i supervisar la producció en la indústria vitivinícola controlant la producció i les operacions d'elaboració, estabilització i envasat de vins i derivats, aplicant els plans de producció, qualitat, seguretat alimentària, prevenció de riscos laborals i protecció ambiental.
I, per últim, el Cicle Formatiu de Grau Superior en Màrqueting i publicitat (perfil enològic), que té com a objectiu programar i organitzar la gestió comercial, de comunicació, promoció tant en el propi celler com de manera on-line, organitzar tastos promocionals i altres activitats de difusió dels vins i caves.
El centre ofereix un ampli ventall de jornades tècniques i cursos d’especialització i reciclatge al llarg l’any, relacionats amb la viticultura, l’enologia, la producció d’oli i cervesa. També fan formació en gestió i administració de l’empresa vitivinícola dins de l’àmbit comercial i enoturisme, entre altres.
Des de l’Escola d’Espiells es fa també el tutoratge dels i de les joves agricultores de la comarca de l’Alt Penedès, part del Baix Penedès, Garraf i Anoia que sol·liciten els ajuts per a la seva incorporació al món agrari professional.
L’alumnat del centre
El curs 2019/20 l’Escola hi ha un total de 130 alumnes matriculats en els conjunt de cicles de formació reglada. Els alumnes de grau mitjà provenen normalment de l’ESO o d’un altre Grau Mitjà i tenen entre 16 i 19 anys. Els alumnes de grau superior normalment provenen de Batxillerat i, alguns d’ells, del Grau Mitjà en olis d’oliva i vins del propi centre o d’altres centres. Els alumnes de Grau Superior tenen l’edat universitària (17 anys o més) i els perfils són molt diversos: hi ha alumnes que provenen de cursos de sommelier, d’estudis universitaris, etc.
Pel que fa a la demanda d’aquests estudis, el director del centre, Pau Martín, explica que hi ha molts alumnes interessats. “Normalment la demanda supera l’oferta i hi ha gent que no obté plaça. El GS de màrqueting fa menys anys que s’imparteix i té una demanda creixent. Els tres cicles tenen molta sortida laboral i tenim un borsa de treball molt activa a la qual molts cops no podem donar servei per manca d’alumnes”, explica.
Martín afegeix que els alumnes que decideixen entrar al mercat laboral tenen assegurada la seva ocupació: “podem parlar gairebé d’un 90% d’ocupació. Aquesta ocupació, especialment els primers anys, és amb contractes temporals coincidint amb la verema, però a la llarga els alumnes que volen i tenen les aptituds queden ocupats indefinidament al sector”. A més a més un percentatge important dels alumnes matriculats són propietaris d’explotacions vitivinícoles generalment de tipus familiar.
“els alumnes que decideixen entrar al mercat laboral tenen pràcticament assegurada la seva ocupació”
L’experiència, en primera persona
En Nil Font té 23 anys i viu a Torrelavit, un petit poble de l’Alt Penedès. És viticultor d’una finca d’unes 80 hectàrees de vinya situada principalment a la Vall del Bitlles(Torrelavit).
A finals de l’any 2012 va iniciar el grau mig del cicle formatiu d’Olis i vins, després va fer el curs pont i, finalment, al 2015 va cursar el grau superior de Vitivinicultura a l’escola d’Espiells. L’any 2017 va guanyar el primer premi al Wine Championship. “Va ser inesperat, vaig anar a passar-m’ho bé i a gaudir de l’experiència. A part del trofeu, l’experiència em va servir per veure diferents punts de vista del món del vi, diferents tècniques de treballar al camp i com elaborar-ne el vi i com no. Vaig tenir l’oportunitat de poder fer amistat amb diferents companys, tant a nivell nacional com internacional, d’entre els quals encara segueixo en contacte amb diferents d’ells” explica el Nil.
Sobre l’experiència al centre té clar que la formació rebuda li va servir per tenir una experiència tècnica i practica del món de l’oli i el vi: “també em va servir per conèixer noves maneres de fer, i de conèixer diferents persones de diferents llocs, professions i altres punts de vista. Però, sobretot, per mi és important els contactes que et queden després d’haver acabat aquesta etapa formativa”.
En el seu dia a dia, el Nil ha pogut aplicar els coneixements rebuts. “Fins l’any passat només vaig poder aplicar la part dels coneixements de viticultura, però des d’aquesta verema 2019, juntament amb un amic i exalumne de l’escola i meu germà, vam començar a donar un valor afegit a la nostra terra elaborant els nostres vins sota la marca Clot d’en Ronna, nom del qual prové d’una finca”.
El que més li entusiasma de la feina és “la llibertat, el contacte amb la natura, el constant degoteig de nous reptes i poder transmetre les diferents maneres de maneres de fer, el patrimoni i el paisatge únic que tenim” explica.
Principals xifres
Els reptes de futur
En un futur el centre vol mantenir el nivell de modernització i millora de les instal·lacions que s’ha executat als darrers anys. Així ho explica Pau Martín: “la millora i modernització de les instal·lacions s’ha de fer constantment per adaptar la formació als avenços del sector”.
Un altre repte és mantenir el nivell de matriculació d’alumnes. “Fins ara sempre hem omplert les aules però cal oferir un servei òptim per mantenir aquest nivell d’ocupació” afegeix Martín.
El centre també té el repte d’ampliar la col·laboració amb altres escoles vitivinícoles europees i fer més estreta la col·laboració amb escoles europees especialment de França i Itàlia. De fet, ja estan treballant amb una col·laboració Catalunya-Occitània, que serà pionera a Espanya ja que es pretén fer una confluència de currículums entre els estudiants francesos i els catalans.
Finalment, els interessa diversificar l’oferta formativa, especialment els cursos i les jornades, tot obrint la formació a temes com és la producció de cervesa, vermuts i altres begudes.
L’impuls a la formació dual
La formació dual combina l'aprenentatge en una empresa amb la formació acadèmica, donant una educació més enllà de les pràctiques formatives a l’escola. D’aquesta manera s’augmenta la col·laboració entre el centre de formació professional i les empreses, en el procés formatiu dels alumnes.
L’Escola, pionera en impulsar aquest model formatiu, té actualment convenis de formació dual amb nombrosos cellers destacant Albet i Noya, Bodegues Sumarroca, Can Suriol, Cava Agustí Torelló Mata, Caves Blancher, Caves Nadal, Eudald Massana Noya, Codorniu, Bodegues Ca N’Estella, Gramona, Llopart, Parés Baltà, Raventós i Blanc, Recaredo, Torelló i Vilarnau i enguany s’hi ha afegit Juvé i Camps, Vins El Cep i Cellers Domenys.