GENÈTICA VEGETAL | 17/02/2010  RuralCat

Pere Arús  'Amb la genètica podem obtenir productes de més qualitat i més barats dins una agricultura sostenible'

El Departament de Genètica vegetal de l'IRTA (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries) té en marxa constantment nombroses investigacions tot cercant mètodes i resultats per al sector agrícola català així com per a la resta del món. El seu objectiu és sempre obtenir productes agraris millors en qualitat, cost i sostenibilitat. Des de RuralCat, parlem amb el seu responsable, el Dr. Pere Arús i Gorina.
Com a responsable del Departament de Genètica Vegetal de l'IRTA, quin paper diríeu que jugueu, o que voleu jugar, dins del sector Agroalimentari?
Jo diria que el nostre objectiu és dur a terme investigació de qualitat que produeixi mètodes i resultats pel sector agrícola català i per a la resta del món. Una de les tasques principals que fem és col·laborar amb les empreses agràries, posar totes les eines de la genètica, antiga i moderna, a la seva disposició i ajudar-los a aplica-les. Per tant, la intenció final és sempre obtenir productes agraris de més qualitat, més barats i que vinguin d'una agricultura més sostenible.
A Catalunya, a quin nivell estem en investigació genètica?
Doncs diria que no estem gens malament, tenint en compte que Espanya no destina més que l'1% del seu PIB a recerca i que la mitjana europea és més del doble.

'Hi va haver un augment de la qualitat i quantitat de recursos per a la investigació anys després de començar la democràcia, però darrerament estem una mica estancats'


I doncs, és que no s'ha entès que la investigació és el futur?
Suposo que no se li ha donat la importància que tenia. Hi va haver un augment de la qualitat i quantitat de recursos per a la investigació anys després de començar la democràcia, però darrerament estem una mica estancats. Tinc l'esperança que això canviï a partir d'ara, almenys els plans dels nostres governants sembla que van en aquesta línia. <(b>
Un dels projectes en què esteu treballant és l'estudi del genoma del préssec, amb col·laboració precisament amb varis grups Nord Americans i amb financiació de l'USDA (Departament d'Agricultura dels Estats Units). Això deu significar molt per a l'IRTA a nivell de prestigi?
És un motiu d'orgull col·laborar amb ells, és clar, perquè de fet som l'únic col·laborador d'aquest projecte de fora dels Estats Units i és la primera vegada que ho fem. Pel que fa al projecte, el genoma del préssec és relativament petit i té la possibilitat de ser seqüenciat. Estudiant-lo hem comprovat el que ja sospitàvem, perquè ja s'havia vist en altres famílies de plantes, i és que els genomes d'una mateixa família s'assemblen bastant. Per això la informació que obtindríem coneixent a fons el genoma del préssec és tant important, ja que ens donaria informació útil per altres conreus de la família de les rosàcies on hi ha la majoria de fruiters: pomeres, pereres, albercoquers, cirerers, ametllers, pruneres, a més del maduixot i la rosa . 'Els genomes d'una mateixa família s'assemblen bastant. Per això estudiar el del préssec és tant important, perquè pertany a la família de molts de fruiters: pomeres, pereres, albercoquers, cirerers, ametllers, maduixes...'
Parleu-nos de l'IRTAGen, d'on sorgeix la idea?
Va sorgir perquè dins el dia a dia de la nostra tasca, sovint rebíem peticions de pagesos i empreses agràries que ens demanaven si tal varietat era realment aquella o si tal o qual híbrid ho era o no ho era. Atendre aquestes peticions amb celeritat, com ha de ser, ens costava, perquè no disposàvem de la logística necessària per dir 'això val tant i la setmana que ve estarà fet...', etc. Aleshores vam pensar que si hi havia un mercat considerable, que obria un nou camp i acostava més la nostra feina a la realitat de la societat, podíem convertir-ho en un servei i podia funcionar. I així va ser.
Parleu del 'dia a dia'. Quin és?
Mireu, una part important de la nostra recerca és l'estudi del genoma de les plantes. Per fer-ho utilitzem eines de tipus molecular, com els marcadors, que serveixen, entre altres coses, per identificar individus o per a localitzar gens d'interès. Gràcies a aquests marcadors fem també tests d'identificació d'OGM (Organismes Genèticament Modificats), que és un altra de les activitats importants que fa l'IRTAGen.