ENTREVISTA | 28/12/2017  RuralCat

Gabriel Anzaldi  “Amb SimulaReg, pots millorar les teves estratègies de reg veient-ne abans els resultats i comparant-les amb les d’un expert”

En aquesta entrevista parlem sobre l’eina SimulaReg amb Gabriel Anzaldi, cap de la Unitat de Sistemes de Gestió Intel·ligents d’Eurecat (membre de Tecnio) i gerent de la seu d’Eurecat a Lleida. Simulareg és una eina de formació adreçada a agricultors, tècnics, estudiants i altres usuaris que vulguin ampliar el seu coneixement.

Gabriel Anzaldi, cap de la Unitat de Sistemes de Gestió Intel·ligents d’Eurecat (membre de Tecnio) i gerent de la seu d’Eurecat a Lleida. Font: Eurecat

Què és el SimulaReg?

És un simulador de reg que ofereix un entorn de proves per poder comprovar el comportament d’un cultiu o parcel·la virtual davant una determinada programació de reg. A la parcel·la virtual, es poden definir paràmetres de climatologia, tipus de cultiu, sòl i sistema de reg; i, en el programador de reg, es poden configurar les estratègies que l’usuari consideri apropiades,  com si es tractés d’un programador de reg convencional.

Una vegada definida la parcel·la i la programació, es poden simular i visualitzar els resultats teòrics de la programació proposada per l’usuari, i comparar-los amb els resultats que obtindria un expert.

 

Quina és la història d’aquesta eina?

SimulaReg és el fruit d’un consorci format pel centre tecnològic Eurecat, l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) i el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP).

Vam començar a parlar del projecte l’any 2011. En aquell moment, hi havia diferents simuladors de reg, però cap enfocat a l’aprenentatge o que permetés als agricultors introduir-se d’una manera senzilla en les millors pràctiques de reg. L’any 2012, ens vam presentar a una ajuda europea del programa Life+ i vam obtenir el finançament. Llavors, vam començar el procés de definició i desenvolupament del producte.

La primera fase va ser la creació del programari, per a la qual es va recollir l’experiència i el coneixement agronòmic de l’IRTA i es va integrar en la plataforma. Per validar tot aquest programari, es va realitzar un monitoratge molt exhaustiu en una parcel·la demostrativa de l’IRTA i a 14 parcel·les de 7 comunitats de regants diferents (Canals d’Urgell, Catalunya i Aragó, Segarra-Garrigues, Garrigues Sud, Segrià Sud, Algerri-Balaguer i Carrassumada). La informació es va incorporar a la base de dades del Sistema Expert i es van fer sessions de formació i seguiment dels resultats amb els agricultors col·laboradors.

La segona etapa, de difusió i transferència, va tenir lloc al llarg de 2015. Es van impartir classes de formació i jornades de difusió de l’eina a agents del sector: estudiants d’escoles agràries, agricultors professionals, emprenedors i tècnics.

 

“Arriba a una gran quantitat d’usuaris, ja siguin científics, tècnics, agricultors o estudiants. A més, tothom hi pot accedir en línia de manera gratuïta a través de RuralCat i l’Oficina del Regant”

 

Quins són els punts forts d’aquesta eina? Quin paper pot tenir en la formació en reg?

Com a punt fort, en destacaria la senzillesa i disponibilitat. Com ja he dit, quan vam iniciar el projecte, hi havia altres programadors de reg en el mercat però eren complicats: els usuaris necessitaven proporcionar molts paràmetres per caracteritzar les seves parcel·les. En el SimulaReg, gràcies a la combinació dels models agronòmics proporcionats per l’IRTA i els sistemes d’intel·ligència artificial d’Eurecat, amb poques dades es pot fer una simulació i un ús òptim de l’eina. Així, arriba a una gran quantitat d’usuaris, ja siguin científics, tècnics, agricultors o estudiants. A més, tothom hi pot accedir en línia de manera gratuïta a través de RuralCat i l’Oficina del Regant. De fet, tenim usuaris no només a Catalunya sinó també a Espanya i d’altres països d’Europa i Amèrica Llatina.

Pel que fa a la formació en reg, resulta una eina excel·lent perquè l’usuari pot evolucionar les seves estratègies de reg segons els resultats de les simulacions i la comparació amb les recomanacions de Bones Pràctiques del Sistema Expert. El poden utilitzar els formadors en cursos sobre reg o els usuaris de manera autònoma.

 

“Hem millorat part de la seva programació i la seva usabilitat perquè sigui més pràctica i intuïtiva, i també hem editat noves guies didàctiques”

 

S’han assolit els objectius del projecte? Preveieu desenvolupar més aquesta eina?

L’objectiu era aconseguir una eina senzilla que ajudés a aprendre i consolidar Bones Pràctiques de reg, i això està totalment aconseguit. Considerem que ha estat tot un èxit, no només per tota la gent que s’hi va involucrar, sinó també per la seva difusió i implementació, ja que tenim molta activitat a l’eina.

Tant és així que, malgrat que el projecte Life+ va finalitzar l’any 2015, hem continuat millorant-la. Hem millorat part de la seva programació i la seva usabilitat perquè sigui més pràctica i intuïtiva, i també hem editat noves guies didàctiques per al professorat. Ha esdevingut un projecte útil i de continuïtat.

 

Gabriel Anzaldi és cap de la Unitat de Sistemes de Gestió Intel·ligents d’Eurecat (membre de Tecnio) i gerent de la seu d’Eurecat a Lleida, des d’on lidera l'equip que desenvolupa aplicacions TIC avançades per als sectors agroalimentaris, energètics, mediambientals i industrials. És enginyer electrònic i de telecomunicacions, màster especialista en telecomunicacions i diplomat en Estudis Avançats en Sistemes Electrònics. La seva extensa trajectòria professional s’ha desenvolupat en els àmbits públic i privat, a escala tant nacional com internacional. Font: Eurecat

Informació relacionada

El més llegit

L’Observatori Forestal completa la informació sobre els preus dels biocombustibles a Catalunya

Es posa en marxa el programa INNicia’t per millorar la competitivitat en el sector de la transformació agroalimentària

Es publica l’evolució anual dels preus mitjans de les terres de conreu a Catalunya del 2020