CANVI CLIMÀTIC | 26/02/2010  Parlament Europeu/RuralCat

Stéphane Le Foll  "L'agricultura pot ser una gran aliada en la lluita contra l'escalfament global"

Un informe sobre la relació de l'agricultura de la Unió Europea i el canvi climàtic, elaborat per l'eurodiputat socialista francès Stéphane Le Foll, conclou que es tracta d'una relació d'anada i tornada, ja que mentre que l'agricultura és responsable del 9% de les emissions de gasos d'efecte hivernacle de l'UE, el canvi del clima també afecta els cultius i l'alimentació.

Stéphane Le Foll

Font: Parlamet Europeu

Le Foll, que va presentar l'informe el passat 28 de gener als eurodiputats de la comissió d'Agricultura i Desenvolupament Rural del Parlament Europeu, avança algunes de les seves propostes en aquesta entrevista.
Canviaran els nostres hàbits alimentaris? Crec que evolucionaran, de fet és una cosa que ja es veu. Consumim menys carn, encara que jo no sóc del tot favorable que no consumim res en absolut. Cal continuar tenint una alimentació variada. Hi va haver un moment en què alguns van pensar que acabaríem per menjar píndoles amb proteïnes. Jo penso que el futur consistirà més aviat en tornar a una alimentació molt diversificada, i crec que hem d'afavorir la cultura de la taula, de l'intercanvi a través dels menjars.
Hi haurà suficient aliment per a tots? Calculem que l'any 2050 hi haurà 3.000 milions de persones més, i crec que alimentar-los a tots és, sense cap dubte, possible. L'única condició és que es desenvolupin a tot arreu tot tipus d'agricultures. Per tant, la combinació de la dimensió productiva de l'agricultura i del seu vessant mediambiental permetrà el desenvolupament de nous models de producció.
Com poden contribuir els agricultors a mitigar el canvi climàtic? L'agricultura té dos objectius. En primer lloc, és necessari que la pròpia agricultura emeti menys gas com a conseqüència de les tales, i que consumeixi menys energia fòssil. El segon objectiu consisteix en que l'agricultura pugui actuar com a fixador de carboni. Hi ha dos elements que permeten fixar el carboni: la producció de plantes, per la fotosíntesi, i els sòls, que són magatzems de carboni. En aquests moments no disposem d'una gran política de transició mediambiental per a l'agricultura. Per això cal fer-ho ara, a través d'una reorientació dels ajuts agrícoles cap a totes les tècniques i tots els models de producció que estalviïn energia i que permetin el màxim de fotosíntesi, mantenint la capacitat de fixació de carboni dels sòls.

Principals conclusions de l'informe elaborat per Stéphane Le Foll

  • L'agricultura biològica i les pràctiques de lluita integrada formen part dels sistemes positius que, des del punt de vista ecològic, cal desenvolupar.
  • La futura PAC ha d'incentivar aquelles accions que permetin limitar les emissions de gasos d'efecte hivernacle o millorar la fixació de carboni.
  • La política forestal ha de promoure una gestió i una producció sostenible dels boscos i ha de valoritzar millor la contribució del sector de la fusta, ja que és el que més contribueix a la captació de carboni.
  • Les emissions de protòxid de nitrogen es poden reduir considerablement fomentant la utilització d'abonaments orgànics.
  • La investigació sobre l'alimentació del bestiar i la selecció genètica dels animals de criança ha de servir per reduir les emissions de metà.